Назад

Работодатели: Трябва ни е-правителство и стимули за заетостта и инвестициите


 • Работодатели: Трябва ни е-правителство и стимули за заетостта и инвестициите


   
  По-добра среда за правене на бизнес, работещо е-правителство, повече работни места и повече инвестиции. Това ще са основните приоритети на работодателски организации през 2012 г., стана ясно след общото събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) [пълен списък на приоритетите на бизнес организациите вж. в карето].
  Организацията обединява Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Кой за какво ще се бори през 2012 г.
  "Живеем в тревожна година. Трябва да се борим със загубата на работни места и продължаващия спад на инвестициите в страната, заради кризата", акцентира Божидар Данев, управляващ председател на БСК. Според него трябва да се засили и ефективността на публичните разходи.
  "Нужно е по-добро регулиране и подобряване на бизнес средата", допълни Васил Велев, председател на АИКБ. Той акцентира на нуждата от истинско включване на е-правителството. От БСК коментираха, че към момента в България реално има около 35 вида е-услуги. А в Естония, която често е посочвана като пример в това отношение, броят им е над 700, допълват от организацията.
  Специфичен приоритет на АИКБ през 2012 г. ще бъде и развитието на капиталовия пазар в страната.
  По-малко регулации, подобряване ан възможността да се използват е-услуги и подобряване на квалификацията на сред акцентите, които бяха изтъкнати от съюза "Възраждане".
  Теодор Дечев, зам.-председател на ССИ коментира, че едва ли има предприятие в България, което да харесва лихвите на банките в момента. Според него, ако има интервенции на държавата, те трябва да са по пазарен път. Според него е важно да се подобри и контрола при усвояването на средствата от еврофондовете.
  Промени в устава на организацията
  На днешното заседание на работодателските организации трябваше да бъде обявен и следващият ротационен председател на АОБР. Този въпрос обаче е бил отложен за ново заседание насрочено на 16 януари, заради постъпилите предложения за промяна на устава на сдружението, "провокирани от актуалната икономическа и политическа ситуация". Две от предложенията предвиждат превръщането на организацията в юридическо лице и въвеждане на някои международно признати критерии за членство в работодателска организация, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.
   
  Приоритетите на работодателските организации:
  -          въвеждане на мерки, които да насърчават новите работни места и инвестициите с висока добавена стойност в МСП;
  -          подобряване на контрола на ефективността на публичните разходи;
  -          продължаване на реформите в образованието, социално-осигурителните системи, здравеопазването, пазара на труда;
  -          подобряване на бизнес средата и намаляване на регулаторните режими за бизнеса;
  -          реално стартиране на работата на е-правителството, разширяване на достъпа до е-услуги;
  -          въвеждане на оценка за въздействие на всички държавни актове върху бизнес средата;
  -          развитие на капиталовия пазар;
  -          подобряване на квалификацията на кадрите;

  Линк

 • Работодатели напомниха: Искаме електронно правителство


   
  Цветан Симеонов:  Имаме два двустранни съвета, а не тристранен
   
   
  София /КРОСС/  Ускорено изграждане на електронното правителство, мерки за подобряване качеството на работната сила чрез реформи в образователната система и усъвършенстване на системата на социалния диалог в страната. За това настояха за пореден път работодателите, след проведеното днес Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП „Възраждане” и ССИ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
   
  „Всички живеем в една тревожна година, която не може да остане далеч от работодателските организации”, заяви Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара, която е ротационен председател на асоциацията. Загубата на работни места и продължаващият спад на инвестиции в страната са индикации за състоянието на бизнес средата у нас, подчерта той и настоя да бъдат изпълнени препоръките на Съвета на Европа за реформи в образованието, социлно-осигурителната система, здравеопазването и пазара на труда.
   
  Работодателите за пореден път настояха за бързото въвеждане на електронното правителство. „Все още няма бизнес план за това е-правителство, а говорим, че след 10 месеца ще имаме такова. Страни като Естония имат по 500 електронни услуги, ние имаме 30. Давам пример, единствената страна-членка на ЕС, в която не се знае колко фирми са в процедура на несъстоятелност, е България. Вижте разликите в прессъобщенията на Министерство на правосъдието и ДАКСИ“, коментира председателят на стопанската камара.
   
  „В народното събрание няма нито дни въпрос по ефективността на публичните разходи. Това също е приоритет, който си задаваме, да питаме каква е ефективността на публичните разходи, защото в условията на криза нейното значение се увеличава значително“, допълни Божидар Данев.
   
  Васил Велев от АИКБ настоя за въвеждане на механизъм за оценка на въздействие на всички законови актове, въвеждане на принципа на мълчаливо съгласие и на ред в определянето на таксите.  „В това отношение следва да разчитаме повече на Съвета за икономически растеж към министъра на икономиката, който някак убягва от погледа на медиите, но това е органът, в който се обсъждат въпросите за бизнес средата”, посочи той.
   
  Уставът на АОБР ще претърпи радикални промени, стана ясно още след днешната среща. „Това се налага предвид променената правна и политическа ситуацията в страната“, обясни Данев. Какви ще бъдат те предстои да се решава, тъй като сред работодателите има различия.
   
  Цветан Симеонов от БТПП обаче допълни, че ще бъде запазено правото на всяка една организация-членка да запази своята индивидуалност.
   
  Теодор Дечев от ССИ подчерта необходимостта от промяна в политиката по отношение на банките. „Всички ние сме обединени около мнението, че трябва да има достъп до кредитиране на малките и средни предприятия. Необходимо е лавинообразно намаляване на лихвите в търговските банки и държавата трябва да интервенира на пазарен принцип, за да се случи това. Сега през тапата минават само тези, които са угодни Богу, т.е. на началника на г-н Дянков”, заяви председателят на Съюза за стопанска инициатива.
   
  Днес стана ясно, че шестата национално представена работодателска организация – КРИБ е била изключена от АОБР заради сключването на „сепаративно споразумение” с КНСБ в момент преговори между работодателите и 2-та национални синдиката.
   
  Божидар Данев пък обясни, че преговори за сливането на БСК и КРИБ са пропаднали след като е станало ясно, че от КРИБ са сключили споразумение с политическа партия.
   
  ”Всяка неправителствена организация има право на съществуване в общественото пространство, но позицията на БСК е, че не може да има политически споразумения, споразумения с партийни организации. Въпреки това ние се отнасяме с голямо уважение към членовете на КРИБ”, каза председателят на Българската стопанска камара.
   
  По този повод Цветан Симеонов заяви, че „КРИБ е добре дошла в асоциацията и многократно е била канена да се присъедини. Но при условие, че спазва правилата. „Не одобряваме търсенето на начини за доминиране с непазарни методи, т.е. с административни методи”, подчерта Симеонов.
   
  По думите му толерирането на една организация в тристранния диалог  води до изкривяване на тристранния диалог. „Мнението на КРИБ се чува повече в НСТС. В резултат на това имаме два двустранни съвета. В единия са КРИБ и Държавата, а в другия – синдикатите и останалите работодателски организации”, каза още председателят на БТПП.

  Линк

 • Бизнесът иска контрол върху публичните разходи

  Сред основните цели на Асоциацията на българските работодатели през тази година ще бъде да следи за ефективността на публичните разходи.
  Това каза днес пред журналисти Божидар Данев, председател на БСК, цитиран от БТА. В БСК днес се състоя Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). На него БСК предаде председателството за 2012 г. на Съюза за стопанска инициатива. 
  Вчера от БСК представиха договореностите, които са постигнали със синдикатите относно пенсионната реформа.
  Ще има радикална промяна в устава на Асоциацията, промените ще станат ясни до 16 януари, каза Данев. Съобразяваме се с приоритетите на Европейската комисия - реформи в здравеопазването, образованието и на осигурителните системи, посочи Данев. Другите приоритети на работодателите са промени в бизнес средата и регулаторните режими и участие в подготовката на Националната програма за развитие 2014-2020 г. 
  Последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ ни убеди, че въпросът за лихвената политика на банките подлежи на дискусия, посочи Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива /ССИ/. Всички сме съгласни, че е необходимо по-лесно финансиране за бизнеса и най-вече на малките и средните фирми. Трябва да има промяна във философията на контрола върху усвояването на еврофонодвете, подчерта той. Сега контролът е само върху входа на системата, така се образува "тапа", която пуска само "угодните на Симеон Дянков", каза Теодор Дечев. Ако Българската банка за развитие само обяви намерение да се намеси на пазара на кредити, то лихвите ще паднат, смята Дечев. 
  Въвеждането на електронно правителство и на ред при определяне на държавните такси, също ще са сред приоритети на бизнес организациите, каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. Отделен приоритет на асоциацията е развитието на капиталовите пазари. Сега в България имаме 35 електронни услуги, докато страни от Европейския съюз ползват между 800 и 900 услуги, получавани през Интернет. 
  Единствената страна, където не може да се разбере колко фирми са в несъстоятелност през електронна система, е България, каза Божидар Денев. 
  Само в нашата държава, ако отидеш в МС да внесеш определен документ, не ти дават веднага входящ номер, а ще го получиш чак на другия ден, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП. Сега Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ се опитва да доминира сред бизнес организациите, но не през пазарни методи, каза Божидар Данев. 
  Ако КРИБ реши да се върне сред работодателските организации, е добре дошла, но при спазване на международно признатите правила, посочи Цветан Симеонов. Чуваемостта между държавата и КРИБ е по-добра и затова имаме два двустранни съвета за социално сътрудничество. Единият е между КРИБ и държавата, а другият включва останалите работодателски организации и синдикатите, каза Цветан Симеонов.

  Линк

 • Работодатели напомниха: Искаме електронно правителство


   
  Цветан Симеонов:  Имаме два двустранни съвета, а не тристранен
   
   
  София /КРОСС/  Ускорено изграждане на електронното правителство, мерки за подобряване качеството на работната сила чрез реформи в образователната система и усъвършенстване на системата на социалния диалог в страната. За това настояха за пореден път работодателите, след проведеното днес Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП „Възраждане” и ССИ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
   
  „Всички живеем в една тревожна година, която не може да остане далеч от работодателските организации”, заяви Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара, която е ротационен председател на асоциацията. Загубата на работни места и продължаващият спад на инвестиции в страната са индикации за състоянието на бизнес средата у нас, подчерта той и настоя да бъдат изпълнени препоръките на Съвета на Европа за реформи в образованието, социлно-осигурителната система, здравеопазването и пазара на труда.
   
  Работодателите за пореден път настояха за бързото въвеждане на електронното правителство. "Все още няма бизнес план за това е-правителство, а говорим, че след 10 месеца ще имаме такова. Страни като Естония имат по 500 електронни услуги, ние имаме 30. Давам пример, единствената страна-членка на ЕС, в която не се знае колко фирми са в процедура на несъстоятелност, е България. Вижте разликите в прессъобщенията на Министерство на правосъдието и ДАКСИ", коментира председателят на стопанската камара.
   
  "В народното събрание няма нито дни въпрос по ефективността на публичните разходи. Това също е приоритет, който си задаваме, да питаме каква е ефективността на публичните разходи, защото в условията на криза нейното значение се увеличава значително", допълни Божидар Данев.
   
  Васил Велев от АИКБ настоя за въвеждане на механизъм за оценка на въздействие на всички законови актове, въвеждане на принципа на мълчаливо съгласие и на ред в определянето на таксите.  „В това отношение следва да разчитаме повече на Съвета за икономически растеж към министъра на икономиката, който някак убягва от погледа на медиите, но това е органът, в който се обсъждат въпросите за бизнес средата”, посочи той.
   
  Уставът на АОБР ще претърпи радикални промени, стана ясно още след днешната среща. „Това се налага предвид променената правна и политическа ситуацията в страната", обясни Данев. Какви ще бъдат те предстои да се решава, тъй като сред работодателите има различия.
   
  Цветан Симеонов от БТПП обаче допълни, че ще бъде запазено правото на всяка една организация-членка да запази своята индивидуалност.
   
  Теодор Дечев от ССИ подчерта необходимостта от промяна в политиката по отношение на банките. „Всички ние сме обединени около мнението, че трябва да има достъп до кредитиране на малките и средни предприятия. Необходимо е лавинообразно намаляване на лихвите в търговските банки и държавата трябва да интервенира на пазарен принцип, за да се случи това. Сега през тапата минават само тези, които са угодни Богу, т.е. на началника на г-н Дянков”, заяви председателят на Съюза за стопанска инициатива.
   
  Днес стана ясно, че шестата национално представена работодателска организация - КРИБ е била изключена от АОБР заради сключването на „сепаративно споразумение” с КНСБ в момент преговори между работодателите и 2-та национални синдиката.
   
  Божидар Данев пък обясни, че преговори за сливането на БСК и КРИБ са пропаднали след като е станало ясно, че от КРИБ са сключили споразумение с политическа партия.
   
  ”Всяка неправителствена организация има право на съществуване в общественото пространство, но позицията на БСК е, че не може да има политически споразумения, споразумения с партийни организации. Въпреки това ние се отнасяме с голямо уважение към членовете на КРИБ”, каза председателят на Българската стопанска камара.
   
  По този повод Цветан Симеонов заяви, че „КРИБ е добре дошла в асоциацията и многократно е била канена да се присъедини. Но при условие, че спазва правилата. „Не одобряваме търсенето на начини за доминиране с непазарни методи, т.е. с административни методи”, подчерта Симеонов.
   
  По думите му толерирането на една организация в тристранния диалог  води до изкривяване на тристранния диалог. „Мнението на КРИБ се чува повече в НСТС. В резултат на това имаме два двустранни съвета. В единия са КРИБ и Държавата, а в другия - синдикатите и останалите работодателски организации”, каза още председателят на БТПП.

  Линк

Назад