Назад

Национализацията на професионалните фондове ще повлече икономиката, предупредиха работодателите


 • Национализацията на професионалните фондове ще повлече икономиката, предупредиха работодателите  Ако предложението на синдикатите за прехвърляне на средствата от професионалните пенсионни фондове към НОИ бъде прието, решението ще бъде обжалвано в съда. Около това мнение се обединиха шестте работодателски организации у нас – БСК, БТПП, ССИ, КРИБ, АИКБ и Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане”.

  Според тях национализацията на тези средства, каквото реално представлява предложението, е противоконституционно.

  Според председателя на БСК Божидар Данев, не е възможно в правова държава да бъдат анулирани договорите, които всичките над 230 хил. категорийни работници, са сключили индивидуално с професионалните пенсионни фондове.

  Също така прехвърлянето към НОИ ще лиши от наследство близките на осигурените, което също противоречи на Конституцията.

  Взимането на парите от 9-те професионални фонда представлява принудително отчуждаване на собственост, което законът позволява само при изплащане на адекватно обезщетение, смята още Данев. Той предупреди, че това може да доведе до завеждане на искове срещу решението от тези над 230 хил. осигурени лица.

  Данев смята още, че подобно решение може да повлече след себе си национализация и на доброволните фондове. Шефът на БСК предупреди също, че това ще отблъсне чуждестранните инвеститори на фона на плановете на правителството за въвеждане на частно здравно осигуряване.

  Според Ваня Тодорова от БСЧП “Възраждане” негативното влияние върху чуждите инвеститори ще пребори ниските данъчни ставки, с които в момента сме атрактивни.

  Според Цветан Симеонов от БТПП такова решение лесно ще бъде преборено в Конституционния съд. Зам.-председателят на ССИ Теодор Дечев заяви, че работниците в предприятията, които са членове на шестте организации, могат да заведат колективен иск срещу евентуално решение на парламента за прехвърляне на личните партиди към НОИ. Също така ще бъде алармиран и омбудсманът, който има право да оспори такова решение в Конституционния съд.

  Основният потърпевш от реализацията на предложението на синдикатите ще бъде цялата българска икономика, заяви Евгени Иванов от КРИБ. Той предупреди, че подобно решение ще се отрази изключително негативно и на банковата ни система, където професионалните фондове държат сериозна част от средствата на осигурените.

  “По време на кризата нашите банки оцеляха заради валутния борд, но изтеглянето на тези средства ще бъде пагубно за системата”, каза Иванов. Той попита и какво ще се случи с депозитите на обикновените хора и фирмите, ако от банковата система изведнъж бъдат извадени такива големи суми. Шефът на КРИБ заяви още, че синдикатите са заблудили премиера Бойко Борисов с редица неверни данни. Сред тях са скъпите секретарки на професионалните фондове, каквито те реално нямат. Също така, че миньорите и другите категорийни работници искали национализацията на фондовете, което също не е вярно. Друга заблуда, разпространена от синдикатите е, че при ранно пенсиониране в Европа осигуреният получава пълна пенсия.

  Иванов даде пример с Франция, където възрастта за пенсиониране е 67 години, а пенсиониралите се по-рано получават непълен размер на пенсията. В Италия и Швейцария пък тази възраст е 65 години.

  “Само от приказки за 3-4 дни борсата загуби 8%”, каза още Иванов. Това са пари, които са изгубили и осигурените в професионалните фондове,  които са сред основните инвеститори на капиталовия пазар, обясни още той.

  Кристиян Костурков


  Линк

Назад