Назад

Натискът за ръст на заплатите завлича бизнеса в сивия сектор


 • Натискът за ръст на заплатите завлича бизнеса в сивия сектор


   

   

  За 29-ти пореден път, Търговско-промишлената палата ще раздаде годишните си награди за най-високи постигнати бизнес резултати. 

  Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление. 

  В интервю за Радио Пловдив председателят й Цветан Симеонов заяви, че отличените компании са в строителния сектор, минната и фармацевтичната промишленост, производителите на енергия и горива, електронната търговия, обзавеждането, модата.

  Като рискове пред компаниите през следващата година той определи коронавируса, който все още не си е отишъл, войната в Украйна е заплаха, ръста на цените на кредитите, нарушените логистични връзки. 

   

  Според него политическата нестабилност влияе не само отрицателно на бизнес-климата у нас. Когато се работи по правила, както е с продължението на бюджет 2022-ра, когато нито една партия не може да се налага в икономическите отношения, когато липсата на кабинет не пречи върху представянето на икономическите показатели, това е положително, коментира председателят на БТПП и припомни, че България е сред отличниците по макроикономически показатели. 

  Съвсем заслужено е България да стане пълноправен член на еврозоната през 2024-та година. Това също ще бъде добра стъпка с дългосрочен и устойчив положителен характер, смята още Симеонов. И ако прогнозата му за членството ни в еврозоната е оптимистична, то за присъединяването ни към Шенген очаква още трудности. Причината, според него, е че страната ни все още  няма постижения в борбата с корупцията и спазването на върховенството на правото.

  Председателят на БТПП заяви още, че и през следващата година бизнесът ще се простира според приходите си. Единственият ефект от натиска за увеличаване на работните заплати, вкл. и минималната е, че част от фирмите ще преминат в сивия сектор, защото няма да могат да плащат социалните и здравни осигуровки.

  За съжаление профсъюзите не винаги са достатъчно отговорни и действат първосигнално.  Те не си дават сметка, че трябва да се мисли дългосрочно. Случаят с ръста на МРЗ е късогледо. България се е присъединила към Конвенцията, която ни задължава да приемем механизъм за приемане на МРЗ. Ако нямаше съпротива от синдикатите за неговото приемане, сега нямаше да водим този спор, защото механизмът взема предвид всички фактори, коментира Симеонов. 


  Линк

Назад