Назад

Работодателски организации искат среща с премиера Петков заради цената на тока и природния газ за небитовите потребители


 • Работодателски организации искат среща с премиера Петков заради цената на тока и природния газ за небитовите потребители

  София, 4 януари /Антоан Николов, БТА/
  Национално представителните работодателски организации (НПРО) настояват за среща с премиера Кирил Петков заради цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители. Това пише в отворено писмо председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
  Писмото е изпратено по поръчение на АИКБ, Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ). В него организациите се оплакват от липсата на диалог с изпълнителната власт и работещи решения за преодоляване на изключително тежката и рискова ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители.
  В писмото се твърди, че много пъти представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания за среща с премиера, на която да бъдат обсъдени решения за преодоляване на кризата - около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители. Според тях обаче все още нямат отговор и насрочена среща с министър-председателя. Според работодателските организации ситуацията става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване.
  От НПРО изтъкват, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30 процента от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за юли 2021 г. (185,59 лв. за мегаватчас) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева.
  "При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно ще спрат работа", пишат още работодателските организации.
  В отвореното писмо те настояват да се организира незабавна среща с премиера, "на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация".
  /СС/

  Линк

Назад