Назад

Мангото - свещеното дърво на Буда


 • Мангото - свещеното дърво на Буда


  Българската търговско-промишлена палата съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София ще презентира новата реколта на екзотичния плод манго на 9 август 2021 г., от 17.30 ч., във фоайето на БТПП, ул. „Искър“ 9. Участниците ще могат да се запознаят на място с пакистанското манго, хранителните свойства на продукта, напитки и десерти от манго, както и да установят контакти с представители на Посолството на Пакистан в София. Проявата е безплатна. От БТПП канят вносители на пресни плодове, големи търговски вериги, търговци от хранително-вкусовата промишленост, производители на безалкохолни напитки, сокове, сиропи и сладка.
   
  Пакистан е земеделска страна, а манго се отглежда там от над две хиляди години. Легендата гласи, че Буда медитирал и си почивал с други монаси сред отрупани с плод мангови дървета. Затова за будистите дървото е свещено.
   
  В момента Пакистан е четвъртият по големина производител в света след Индия, Китай и Тайланд с производство от 1,8 милиона тона годишно. От общото производство износът е около 95-115 хил. т на година, като през 2015-2016 г.  е реализиран експорт за 48 милиона долара. Основните експортни пазари са Индия, ОАЕ, Афганистан, Обединеното кралство, Саудитска Арабия, САЩ, Иран и др.
   
  В Пакистан се срещат 250 вида манго, като най-важните търговски сортове са Дасери, Ануар Ратул, Лангра, Чоса, Синдри, Малда и Фаджри. Те са с дължина от 50 до 250 мм, а формите са бъбрековидна, яйцевидна и по-рядко кръгла. Теглото варира от 225 до 680 грама. Кожата е восъчна и гладка, а когато узрее напълно - бледозелена, жълта или маркирана с червено, според сорта.
   
  Смята се, че дивото манго се е появило за пръв път в подножието на Хималаите. Най-ранното култивиране датира отпреди 5000 години в Южна Индия, Мианмар и Андаманските острови. Днес то расте в повечето тропически страни. Испания е единствената европейска страна, която отглежда манго в района на гр. Малага, където средната годишна температура е 19 градуса. 
   
  Мангото е толкова популярно, че се смята за национален плод в Пакистан, Индия и Филипините, а манговото дърво, което стига до височина 15 метра, е един от националните символи на Бангладеш.
   
  Най-голямото манго в света, удостоено с рекорд на Гинес, е отгледано през 2009 г. във филипинския град Илиган. То е с тегло 3.435 кг, дължина 30.48 см и обиколка 49,53 см.
   
   
  Витаминозна бомба
   
  Мангото съдържа повече от 20 различни витамини, минерали и микроелементи. То е богато на витамин А, С,  витамини от групата на B и витамин E, фолиева киселина, магнезий, цинк, калций, осигурява достатъчно количество фибри. Чаша сок от манго съдържа около 60 мг витамин С. И още - в него има също натрий и бета-каротин, без наситени мазнини и холестерол.
   
  Огромното количество витамин А защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. Освен това редовната консумация на плода помага за укрепване стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
   
  Мангото е силен антиоксидант. Според пакистанската традиция суровият плод, подправен с щипка сол, утолява жаждата и предотвратява загубата на минерали от тялото. В Обединеното кралство британската здравна служба (NHS) препоръчва на възрастните да консумират 40 мг витамин С на ден, докато в САЩ препоръчителната доза е 60 мг. Така че една чаша (200 мл) сок от манго е достатъчна да задоволи ежедневните нужди от този витамин, и не само. Доказано е, че мангото подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт.

   


  Линк

Назад