Назад

България отстъпва в класацията за конкурентоспособността


 • България отстъпва в класацията за конкурентоспособността


   
   
  България отстъпва в класацията за конкурентоспособността

  Българска търговско-промишлена палата представя България в цифри® за 12 път. Брошурата отразява само обективни данни от статистиката и мястото на страната в международните класации, съобщиха от работодателската организация. Данните показват резултатите от предходната година, когато България и светът бяха изправени пред пандемията от COVID-19, която доведе до прекъсване на веригите на доставки и промяна режима на работа, както за предприятията, така и за служителите.

   

  Брошурата прави преглед на 27 класации на международни институти и организации, които отразяват мястото на България по различни критерии и дават оценка за текущото им състояние, които са и отправна точка за инвеститорите. Сред тях са бизнес средата, здравеопазването, върховенството на закона, конкурентоспособността, дигитализацията и други.

  България показва

  стабилни позиции по отношение на икономическата свобода

  (Index of Economic Freedom 2021). Според доклада на фондация „Херитидж” с една позиция подобряваме мястото си в света – 35-то спрямо 36-то през 2020 година. Подобрение се наблюдава в категориите „права на собственост“, „цялост на правителството“, „бизнес свобода“, „данъчна тежест“ и други. 

  В индекса за просперитет на Legatum Institute

  България също подобрява общата си оценка, като се изкачваме с една позиция до 48-мо място. Страната се представя най-силно в икономическото качество и образованието, но се представя най-слабо по отношение на социалния капитал.

  България е последна по индекса на свобода на медиите

  През 2021г. „Репортери без граници“ понижават позиция на България от 111-то на 112-то място по отношение на световния индекс на свобода на медиите.  Страната ни е последна в ЕС по този показател, като сред основни причини за влошаване на медийната среда у нас според доклада на "Репортери без граници" са липсата на разследване и осъждане на насилието над журналисти.

   

  В световна класация за конкурентоспособността България отстъпва

  с 5 места през 2021 г., нареждайки се на 52-ро място от общо 63 страни. Cпopeд изcлeдвaнeтo на Институтът за развитие на мениджмънта – Швейцария (IMD), което през тази година беше проведено в партньорство с БТПП, се наблюдава, че бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa пpoдължaвa дa pacтe, нo cъc cpaвнитeлнo ниcĸи тeмпoвe и вce oщe e дaлeч oт пълния cи пoтeнциaл. B cpaвнeниe c 2009 г. стpaнaтa ни изостава c цeли 15 пoзиции. Според доклада на IMD основните предизвикателства, пред които е изправена България през 2021 г. са:  политическа нестабилност и бавният темп на ваксинация срещу COVID-19; ограничният достъп до електронно управление; наличие на бавен енергиен преход и високи енергийни разходи за бизнеса; изоставащо качество на университетското образование, изтичане на мозъци и ниски разходи за научно-изследователста и развойна дейност (НИРД), както и трайни проблеми в областта на управлението и корупцията.

  С новото издание на Bulgaria in Figures се дава по-ясна и по-добра представа на инвеститорите за бизнес средата в България. "Вярваме, че с увеличаване на усилията за премахване слабостите на икономическата среда, идентифицирани от различни класации, ще създадем условия за повишаване интереса на предприемачите към страната ни", отбелязват от БТПП.

   


  Линк

Назад