Назад

БТПП отбеляза 125-ата си годишнина с художествено-документален филм за бележит наш съвременник


 • БТПП отбеляза 125-ата си годишнина с художествено-документален филм за бележит наш съвременник
  При голям интерес се състоя премиерата на художествено-документален филм за една забележителна личност, стояла дълги години в сянка. Лентата „Патриарха на градежа”, с която Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отбелязва по блестящ начин 125-ата си годишнина, е посветена на живота и делото на Иван Грозев – един от тихите герои на България, както го нарича популярната и обичана писателка Катерина Хапсали, автор на нашумелия роман „Гръцко кафе”.

  Катерина е един от тримата сценаристи на филма, заедно със Степан Поляков и Александър Перпелиев. По невероятно интересен начин тримата преплитат стиловете си, за да създадат впечатляваща документалистика, която трябва да достигне до широк кръг от хора. Лентата ни напомня за времена и събития, които ни карат да бъдем горди, че е имало и има такива българи. Иван Грозев, с когото мнозина ще се запознаят сега, благодарение на този филм, чиято премиера бе бурно аплодирана в Дома на киното, е човек, който може и трябва да служи за пример. Следващата прожекция на филма ще е на 11 септември, а скоро ще бъде излъчен и по БНТ, като по този начин Грозев, чийто живот преминава тихо и скромно на фона на шеметни събития, ще си възвърне славата и паметта, които му дължим като общество.

  „Аз вярвам, че има едни такива хора, за които не е разказано много, а пък те заслужават – споделя Катерина Хапсали.- Иван Грозев е първият председател на БТПП. Освен това той е един от най-близките съратници на Васил Левски. Той е автор на прословутия Карловски закон, който можем спокойно да считаме за нещо като протоконституция на България.”

  Грозев е бил наистина легендарен предприемач. Той строи голяма част от Баронхиршовата железница в България с маршрут Цариград-Одрин-Пловдив-Белово ("Кръвта на някои мъже тече по релсите", казва актрисата - фраза, която се запечатва в съзнанието), а след Освобождението развива на концесия мини „Мошино”. Бил е съдружник на Евлоги Георгиев, както и кмет на София, отдал много за модерната визия на нашата столица. Нещо, което няма да прочетете в „Уикипедия” е, че той е и в инициативния комитет за издигането на Паметника на Левски, чийто градеж продължава 16 години. Успявал е да превърне кризите в своя стихия, което е действително забележително за времето, в което той е живял. Изобщо, бил е един от онези хора, които неслучайно са наричани „Строители на съвременна България”.

  „За мен идеята на палатата да отбележи тази годишнина с подобна лента за такъв човек, е нещо, което дължим на своята историческа памет”, каза Хапсали.  

  Актрисата Гергана Стоянова, която е водещата в този художествено-документален филм, играе ролята на Съвестта. „Тя е народната съвест, която не позволява мъже като Иван Грозев да бъдат забравени - казва Катерина Хапсали. - Мисля си, че българите не помним много. Нашата историческа памет е наистина къса. Един народ, който умее да помни, не стига постоянно до задънена улица”.

  Едно от предложенията е този филм да влезе в училищата и да бъде показван в конкретни гимназии, защото през една личност, през една съдба, се разказват изключително важни неща от историята преди и след Освобождението, както и цялата динамична ситуация в Европа по това време. Като човек, вярващ силно, че образованите хора ще изведат напред България, Грозев е създател и на Софийската мъжка търговска гимназия. Тя е създадена през 1913 г. по инициатива и с финансовата подкрепа на Софийската търговско - индустриална камара. В началото на века бурното развитие на индустрията и търговията в България налага да се организира професионална подготовка на нужните специалисти. С тази задача се заемат Търговско - индустриалните камари, които финансират професионални курсове и основават професионални училища. Софийската мъжка търговска гимназия е открита официално на 25 февруари 1913 г. по стар стил (11 март по новия календар) от председателя на Софийската камара Иван Грозев. Това става точно по времето, когато българският народ възторжено посреща военните победи в Балканската война. Във филма, с който БТПП отбелязва 125-ата си годишнина, този факт е един от акцентите, защото именно от такива предприемачи и мислещи хора има належаща нужда и днес.

  „Идеята беше да направим един документален филм, но се получи филм за любов. Това е една любовна лента и това е любовта към родината, любовта към мъжката дума, любовта към свободата и любовта към честта. А още от Сервантес знаем, че свободата и честта трябва да се бранят дори с цената на живота, защото без тях животът губи своя смисъл”, каза Хапсали.

  Филмът, дело на Five Star Media Group, е поредното доказателство за таланта на режисьора Степан Поляков, който има вече над 50 документални филма зад гърба си. С втория сценарист Александър Перпелиев ги свързва дългогодишно приятелство, което също допринася за спойката. Отделните стилове са преплетени толкова майсторски в лентата, че само човек, който познава и тримата сценаристи, може да отгатне кой от тях къде и с коя реплика се издава. „Резултатът надмина очакванията ни”, призна на премиерата на филма председателят на БТПП Цветан Симеонов, горд от начина, по който палатата отбелязва 125-ата си годишнина.


  Линк

Назад