Назад

Държава, бизнес и синдикати подписаха икономическо споразумение


 • Държава, бизнес и синдикати подписаха икономическо споразумение
  Държава, работодателите и синдикати подписаха Национално тристранно споразумение за съвременните икономически предизвикателства пред България. Това стана преди редовното заседание на Министерски съвет. "С този акт на добра воля на работодателите, синдикатите и правителството проявяваме разум. Много е сложно и никой сам не може да се справи. С общи усилия, ако можем да се измъкнем от кризата, предизвикана от COVID-19, ще е добре". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след парафирането на документа.
  Той изрази благодарност към всички участници в процеса по подготовката и финализирането на споразумението, съдържащо мерки в пет ключови сектори за икономическото развитие на страната ни. А те са: бизнес среда и икономика; енергетика; Европейска зелена сделка; демография, образование, пазар на труда и трудова миграция; политики за социална защита.
  Резултатите от разговорите след подписването бяха представени на пресконференция след събитието от вицепремиера Марияна Николова, министрите на енергетиката, Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов и на труда и социалната политика Деница Сачева, председателите на КРИБ Кирил Домусчиев, на АИКБ Васил Велев и на БТПП Цветан Симеонов, президентите на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров.
  Кирил Домусчиев напомни, че идеята за Националното тристранно споразумение се родила преди около година на среща с работодателите и синдикатите. "България трябва да бъде една модерна държава, с модерни работодатели и хора с модерни синдикати, с които да има стабилни социални партньори", изтъкна Домусчиев.
  Социалният министър Деница Сачева заяви, че една от най-важните точки в разговорите е споразумението за минималната работна заплата. "Това, което беше направено като компромис от работодателите, беше, че първите три дни болнични ще продължават да се плащат от тях. Синдикатите пък се съгласиха да не се връща доходът на най-бедните семейства", поясни Сачева.
  Енергийният министър Теменужка Петкова благодари на социалните партньори за конструктивния диалог и допълни, че от това как ще се развива енергетиката, зависи доколко конкурентоспособен ще бъде българският бизнес.
  Министърът каза още, че партньорите са се договорили за разработването на Маришкия басейн, тъй като функционирането му е важно не само за енергийната, а и за националната ни сигурност.
  "Другата важна тема беше пълната либерализация на пазара на електроенергия. България е една от последните държави членки на ЕС, която не е направила това напълно. Сега се договорихме това да стане факт и да се извърши на няколко фази – първо на пазара на едро, а след това – и на пазара на дребно", обясни Петкова.
  От своя страна икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че това споразумение е със статут на приоритет, засягат се много теми. "Съвместно трябва да изпълним поетите ангажименти, до 10 дни ще свикаме национален икономически съвет, за да подготвим работни групи в сферата на икономиката и бизнеса. Синдикатите и работодателите имат 54 предложения към нас", посочи той.
  "В България има прекалено много общини и области и тази административна структура създава много проблеми във функционирането на държавата. Това е посока, в която трябва да се работи. В образованието има един раздел, който предлага да бъдат приемани повече студенти в приложните професии, за сметка на други, които очевидно нямат широко приложение", обясни Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".
  Според него едно от най-важните предложения е за реформа в социалното подпомагане. "В сегашното всичко е кърпено, преправяно и е твърде отдалечено от живота. Така се създават много проблеми", обясни Манолов. Социалният министър Сачева се съгласила с това, че е необходима незабавна промяна.


  Линк

Назад