Назад

Данаил Кирилов не допусна


 • Избраха две организации в Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона
  Фондация „Български институт за правни инициативи“ и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“ са неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Те бяха изтеглени днес чрез жребий в Министерство на правосъдието, който беше излъчен онлайн.

  Поканени да присъстват на тегленето на жребия бяха представители на неправителствените организации с опит в съдебната система и на организациите на работодателите с опит в съдебната реформа, подали редовни документи за членство в Граждански съвет – Сдружение „Асоциация Форум“ и Фондация „Български институт за правни инициативи“, ЮЛНЦ „Съюз за стопанска инициатива“ и Сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“.

  Тегленето на жребия се проведе в присъствието на г-жа Мария Карагьозова, представител сдружение „Асоциация Форум“, д-р Мария Петрова, представител на сдружение „Българска Търговско-Промишлена Палата“ и г-н Димитър Стоянов, експерт в политическия кабинет на заместник министър-председателя по правосъдната реформа.

  Протокол


  Линк

 • Данаил Кирилов не допусна критична организация в съвета за съдебни реформи


  Правосъдният министър Данаил Кирилов отмени резултата от жребия, с който бе попълнен състава на Гражданския съвет за наблюдение на съдебната реформа и върховенството на закона.

  По-рано през деня чрез жребий в съвещателния орган влезе критичната към властта неправителствена организация Български институт за правни инициативи (БИПИ). Гласът на работодателите трябваше да бъде Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

   

  По-късно обаче Кирилов обяви, че отменя резултата от жребия, защото документи за участие в съвета са подали само две неправителствени организации. Той си обяснява слабия интерес с извънредното положение. Министър Кирилов дава нов 60-дневен срок за подаване на документи за участие в гражанския съвет.

   

  Гражданският съвет ще бъде част от новия "Съвет за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона" Той бе създаден през септември 2019 година от Министерския съвет, за да се създаде вътрешен механизъм, който да замени наблюдението на Европейската комисия. Неправителствените организации трябва да бъдат наблюдатели в новия орган.

   

  Документи за членство в Граждански съвет подадоха "Асоциация Форум" и Фондация "Български институт за правни инициативи", а работодателските организации бяха "Съюз за стопанска инициатива" и Сдружение "Българска Търговско-Промишлена Палата".

   

  Още след жребия директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер коментира, че организацията "няма големи очаквания към поредния съвет"

   

  "В ситуация сме на поставяне на каруцата пред коня и нямам големи очаквания към този пореден съвет. Най-голямото предизвикателство пред него, в случай, че заработи, е да може да докаже, че е обективен и критичен в действията си. На практиката държавата наблюдава сама себе си, което силно намалява възможностите за безпристрастен поглед", каза директорът на БИПИ.


  Линк

Назад