Назад

Европейските търговско-промишлени палати поемат отговорността да съдействат за икономическото възстановяване


  • Европейските търговско-промишлени палати поемат отговорността да съдействат за икономическото възстановяване


    София, 26 май /Екатерина Тотева, БТА/ Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати /Европалати/поема отговорността да съдейства за икономическото възстановяване, съобщи Българската търговско-промишлена палата - член на Асоциацията. В своето обръщение към членовете, председателят на Европалати - Кристоф Лайтл, определя последиците от блокирането на икономическите процеси като драматични във всички страни - както за компаниите, така и за служителите. Ето защо ЕВРОПАЛАТИ преди всичко работи, за да помогне на засегнатите, да се отворят отново границите, да се възстанови единния пазар стъпка по стъпка и летният туризъм да бъде възможен при спазване на всички необходими изисквания.

    До момента ЕВРОПАЛАТИ предприе редица действия, сред които: кампания за временно спиране на правилата на Европейския съюз относно държавните помощи; даде важен тласък за пакета от помощи в размер на 540 млрд. евро за активиране на Европейския стабилизационен механизъм, изпрати предложения в програмата за възстановяване, която се изготвя в момента, като 80% от тях, на този етап, са възприети от компетентните европейски институции. Асоциацията работи и за справедливо данъчно облагане, като се цели предотвратяването на данъчните измами.

    Във фокуса на вниманието на ЕВРОПАЛАТИ е и предложението Макрон/Меркел за издаването на облигации в размер на 500 милиарда евро за подкрепа на най-силно засегнатите от пандемията страни. Според Лайтл инициативата на Германия и Франция заслужава голямо внимание, тъй като е решителна стъпка напред, особено за икономически по-слабите страни. Той споделя, че тази европейска програма е насочена като помощ към по-слабите държави, което е знак на солидарност от една страна, но и запазване на пазарите за продажби, от друга. „Предложенията на Комисията на 27 май 2020 г. могат отново да сближат Европа, икономически и като проект. Урсула фон дер Лийен каза, че можем да сме по-силни след кризата, отколкото преди. Като представители на бизнес общността искаме да дадем своя принос в тези усилия“, завършва Лайтл.


    Линк

Назад