Назад

Васил Тодоров, БТПП: Държавата да не разбива действащи модели в търговските вериги


 • Спорът за българските стоки: Предлагат хранителни щандове пред големите магазини  <


  Темата за мястото на българските стоки в хранителните вериги продължава да разделя обществото и бизнеса
  Търговските вериги да предложат паркинги на родните фермери да продават продукцията си. Темата за мястото на българските стоки в хранителните вериги продължава да разделя обществото и бизнеса.
   
  Според сдружението, което обединява 10 търговски вериги в България, това е възможно да се случи. Именно тази организация се обяви против идеята на земеделския министър българските фермери да заемат 50% от щандовете вътре.
   
  "Много силно се оскъпява процесът на търговия, когато всеки магазин трябва да има собствен персонал, който да приема храната. Това е централизирано и би оскъпило крайния продукт", коментира Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия.
   
  Производителите на хляб и сладки изделия пък отказват изобщо да попадат в обхвата на промените.
   
  "България е сериозен износител и участник в европейския пазар точно през износа на хляб и очакваме, че ако се въведе такъв тип регулация за нас, ще има реципрочни мерки от другите държави спрямо България и резултатът ще е пагубен за българската икономика", коментира Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
   
  Предложението на властта супермаркетите да се снабдяват от производители в радиус от 200 км от тяхното местоположение раздели браншовите организации.
   
  Според Българската търговско-промишлена палата ще се ограничи избора и на практика ще се блокират определени производители. Анализаторът Любомир Левичаров се аргументира, производители от Варна няма да могат да продават в столицата, който е основен пазар и генерира 40 процента от търговския оборот..
   
  Асоциацията на индустриалния капитал в България също изтъкнаха това като пропуск, но като цяло подкрепи идеята на министър Десислава Танева.
   
  Днес производителите се срещнаха с министъра на икономиката. Стана ясно, че те ще оформят шест конкретни искания до различни ведомства.
   
  И през следващите дни продължават срещите на икономическия министър както с представители на хранителните вериги, така и с потребителски организации.
   
  Целият репортаж може да се види ТУК

  Линк

 • Васил Тодоров, БТПП: Държавата да не разбива действащи модели в търговските вериги
  Бизнесът се обяви срещу намерението на държавата да задължи търговските вериги да отделят поне половината от площта си за български храни.

  От Българската търговско-промишлената палата (БТПП), където членуват и производители и търговци предложиха други механизми за подкрепа на родните стоки.

  БТПП - организация, която представлява интересите и на производители и на търговци, и където членуват редица популярни търговски вериги и браншови обединения, е категорично против мерките, които обмисля държавата. Според не това е позицията и на техните членове.

  Според Васил Тодоров от Палатата, подобно решение не е нито в интерес на българските производители, нито в интерес на потребителите, нито пък е антикризисна мярка.

  „Съзираме опасността чрез една недопустима административна намеса да се променят действащи, и то успешно действащи търговски модели в търговските вериги, които към настоящия момент имат изключително важна роля, тъй като са обектите, които снабдяват със стоки от първа необходимост, хранителни продукти имам предвид, гражданите. И те са работещи обекти в условията на криза“, каза той.

  Според Васил Тодоров подобна административна разпоредба би довела до това, търговските вериги драстично да променят източниците си на снабдяване и условията за доставка, както и организацията на цялата търговска дейност, което веднага ще се отрази на повишените им разходи, съответно ще повиши и цените за крайния клиент.

  От Търговско-промишлената палата подчертано критикуват предложението в съответен хипермаркет да се предлагат само стоки, произведени в съответния регион или до 200 км разстояние.

  „Предвиденото ограничение веднага би засегнало не само чуждестранни вносители, но би засегнало и българските производители. Т.е. български производители на стоки от Варна няма как да продават в София, а това би ограничило значително техните права и възможности да запазят своята дейност в тези тежки условия, тъй като софийският пазар генерира близо 40% от БВП на страната“, каза Тодоров.

  „Такава мярка ще доведе до дефицити в определени региони и продукция от Южна България няма да може да бъде продавана в търговски вериги в Северна България. По отношение на качеството – възможно е при действащо едно такова постановление, търговските вериги, за да отговорят на потребителите, да бъдат принудени да влагат стоки с по-ниско качество, което е категорично против интересите на потребителите и не може да бъде считано за антикризисна мярка“, добави той.

  Затова от Търговско-промишлената палата предлагат други решения на държавата.

  „Държавата е длъжна, не в този конкретен случай и с подобна мярка, да създаде възможности и да насърчи и подпомогне българските производители било с програми, които насърчават електронната търговия, било чрез създаването, дори с държавен ресурс, на тържища, където тази продукция да бъде изложена и да има възможност тя да стигне или до търговец или до краен потребител. Но не и чрез въвеждането на такава административна намеса и такава мярка, която може да блокира и съществено да затрудни действащите търговски модели в търговските вериги. Това е задължението на българската държава. А не с административни мерки и модели да разбива действащи търговски практики“, каза Васил Тодоров от БТПП.


  Линк

Назад