Назад

Бизнесът е притеснен от предложението на МЗ


 • БТПП: БГ продуктите с място във веригите, ако са според стандартите


  Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов в ефира на Нова телевизия.

  Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов в предаването ''Плюс-минус'' по Нова телевизия.

  Симеонов изрази своето несъгласие с предложението на Министерството на земеделието – в големите търговски вериги да бъде осигурено място за българска продукция, и определи действията им като ''вместване в пазарни структури посредством административни методи''.

  Според него, по този начин единствено ще се ограничи достъпът на потребителите до чуждестранна продукция. С предложението ''ние искаме да ограним движението на европейски стоки най-напред, а след това да спрем достъпа и на други страни, като казваме колко от щандовете им с каква продукция да бъдат запълнени'', коментира той.

  Председателят на БТПП поясни и кои са изискванията, които една стока трябва да спазва, за да застане на щандовете на големите вериги – тя трябва да има баркод, а алергените и калориите да бъдат описани, както се действа в Европейския съюз.

  И беше категоричен, че ако на пазара ''по бърза писта'' се пусне даден продукт потребителят ще бъде подведен. ''Ако Министерството на земеделието иска да бъде полезно, нека да насочи усилията си там, където може да въздейства административно'', предложи Симеонов и допълни, че на кооперативните пазари производителите могат да продават продукцията си на каквито цени искат, без значение от външния вид. По думите му големите вериги са ''добре подредена къща, в която мръсна стока не може да влезе''.

  На различно мнение беше другият гост на предаването – Петя Василева от Българската асоциация за биопродукти (АСБ) Според нея навлизането на български продукти в големите вериги ще спомогне за тяхната реализация по време на пандемията. Разбира се, има и елементи от постановлението, които притесняват и бранша – храните да се купуват директно от производител в съответната област или до 200 км, от областния център.

  ''Ако има ограничение от 200 км, ние няма да имаме право да продаваме своята продукция в почти цялата страна'', коментира Василева. В отговор на напатките на Симеонов, тя обясни, че изискванията за биосертифициране са много по-високи от тези на храните, които се предлагат на пазара. Василева допълни, че АСБ не може да влезе на пазара на големите вериги, а какво остава за малките производители от сивия сектор. ''Изискванията на големите вериги са непосилни за нас'', категорична беше тя.

  От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Сдружение „Произведено в България“ (СПБ)  приветстват, мерките на земеделското министерство в защита на българското производство, тъй като в новата кризисна, а и в следкризисната ситуация, става въпрос преди всичко за националната ни сигурност.

   


  Линк

 • Бизнесът притеснен от предложението на МЗХГ за повече българска продукция в магазините
  Министерство на земеделието призова за повече българска продукция на щандовете в магазините. Търговските обекти трябва да обособят площи само за продукти на местни производители. Така те ще имат достъп до хранителните вериги в условията на икономически затруднения. Проектът е бил изпратен до всички заинтересовани страни, но разговорите не са довели до резултат, съобщиха по-рано днес от министерството. Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на кабинета и да остане в сила до края на тази година. „Министерството на земеделието се опитва с административни методи да се намесва в пазарни структури. Оттам искат да ограничат достъпа на чуждестранни стоки до българския потребител“. 
   
  Това заяви председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. „Един от най-болезнените въпроси беше осигуряването на „зелени коридори“. Сега ние искаме да ограничим движението първо на европейски стоки, а след това и на такива от други страни вероятно, и достъпа им до пазара, като казваме на виригите магазини как и колко да запълват щандовете си. Това е недопустимо“, каза още той. По думите му българските продукти биха имали прекрасен прием в тези магазини, ако отговорят на всички стандарти.
   
  „За да застане една стока на щанд в тези вериги, тя трябва да има баркод, информация за калории, за елергенти и др. Ако иска Министерството на земеделието да бъде полезно – нека насочи усилията си натам, където може да въздейства админстративно“, категоричен бе Симеонов.
   
  В отговор на думите му Петя Василева от Българска асоциация биопродукти заяви: „С това изказване съм меко казано обидена, защото по този начин казвате, че българските стоки не отговарят на изискванията, а това не е така“. И допълни: „Ние сме сертифицирани и то биологично, т.е. има много повече изисквания за този вид храна от тази, която в момента се продава на пазара“. „Изискванията на големите вериги са непосилни за нас. Ние искаме подкрепа, за да стане възможно да изпълним всички изисквания, които веригите имат към нас“, каза още Василева.
   
   

  Линк

Назад