Назад

Текучеството на кадри е зараза


 • Текучеството на кадри е зараза

  Движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%, което е зараза.

  Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред БНР.
   
  С постигането на целта за намаляването на безработицата като че ли отидохме малко по-далеч и вече се чувства сериозен недостиг на работна сила.

  БТПП започва работа по проект за устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила.

  Сменят ни работното място без съгласието ни

  Целта на проекта е да се дадат допълнителни знания на фирмите и предприемачите, да приведат дейността си по такъв начин, че тези, които са подбрали, да имат устойчива заетост, да им създават сигурност в предприятието, посочи Цветан Симеонов.
   
  Налагането на добър климат в едно предприятие, справедливото отношение към работниците, оценяването на индивидуалния принос са сред най-важните фактори за задържане на работната сила, отбеляза Цветан Симеонов.

   

  Когато един работник има висока производителност, а възнаграждението му е адекватно на приноса му, той предпочита да остане, а не да сменя работното си място, допълни той.
   Предстои проблемът с текучеството на работната сила да се проучи подробно, съобщи Цветан Симеонов.

  Ще се проведе национално проучване чрез анкетни карти, онлайн анкетиране и дълбочинни интервюта на причините за текучеството на работната сила в предприятията.
   

  „При наличието на възможности за решаване на проблема – подобрения в образованието, привличане на българи от чужбина, работа с българската диаспора зад граница, привличане на работници от чужбина, се оказваме в ситуация, в която най-лесно е да откраднем работника от съседното предприятие или от предприятието с подобна дейност“, коментира Цветан Симеонов, според когото това засяга не само добре квалифицираните специалисти.


  Линк

Назад