Назад

НСТС отхвърли промените в Наредбата за медицинската експертиза


 • Dnevnik.bg: Тристранката не прие новите идеи за изчисляване на инвалидните пенсии


  Правителството, синдикатите и работодателите не се разбраха днес как да бъдат променени правилата за трудова оценка на хората с инвалидни пенсии или кандидатстващи за инвалидни добавки. Днес националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди пуснатите за съгласуване от здравното министерство промени в Наредбата за медицинската експертиза, но не постигна съгласие около това как в бъдеще да се определят процентите нетрудоспособност.

  Промените в медицинската експертиза засега се подкрепят само от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и се отхвърлят от останалите работодателски организации и от КНСБ, съобщава БНР. От "Подкрепа" също имат предложения за сериозни промени в пуснатите от здравните власти идеи.

  Според Наредбата за медицинската експертиза, която е в сила от 3 август 2018 г., инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване. Съпътстващите заболявания се взимат предвид само при тежки болести и увреждания - само ако инвалидността от основното заболяване е над 80 на сто. Сред аргументите за промяната преди половин година беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент, като пълни инвалиди например.

  Заради сериозно обществено недоволство и данни, че много хора са ощетени от новите правила, през март здравното министерство предложи проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза със смекчен вариант за оценка. Според него съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак ще се взимат предвид. Идеята е това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.

  До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние.

  Днес обаче тристранният съвет отхвърли този вариант. Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове, съобщи БТА. КРИБ единствено застава зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания.

  БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев.

  От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението, съобщи още БТА.

  От "Подкрепа" настояват предложението за приспадане на съпътстващите заболявания да важи не само когато човек има две диагнози с оценка над 50 на сто нетрудоспособност, а само за една диагноза с 50 и над 50 на сто. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.

  Преди време и Националният съвет за хора с увреждания също не одобри идеите на здравното министерство, като националните организации на хората с увреждания продължават да настояват за по-сериозно признаване на съпътстващите заболявания. Неправителственият сектор иска също в новата наредба да се предвиди възможност хората, засегнати от досегашните правила и чийто процент неработоспособност е бил намален, да могат да се явят за преосвидетелстване. И да минат нова оценка по новите правила, а не да трябва да обжалват старата, като чакат дългите процедури за това.

  От здравното министерство още нямат коментар на това дали ще се съобразят със забележките.

   


  Линк

 • Trafficnews.bg: Кирил Ананиев: На пациенти е даден незаслужено нисък процент увреждане!


  На доста пациенти е даден незаслужено нисък процент увреждане. Това заяви министърът на здравеопазването по време на НСТС във връзка с проекто-постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за медицинска експертиза.

  "При значителна част от пациентите, във формирането на крайния процент на инвалидност, не можеха да участват редица важни за здравето на хората съпътстващи заболявания. Това не важеше само за пациентите, чието най-тежко заболяване е оценено на 80 или повече от 80%, като към него се прибавяха 20% от сбора на уврежданията, които са оценени с 50 и над 50% увреждане. Знаехме, че тази тема е много чувствителна по отношение на механизма. Бяхме убедени, че много хора могат да бъдат засегнати", обясни той.

  "Дадохме срок от 6 месеца за оценка въздействието на наредбата и ако има съществени нарушения на права на български пациенти, след тези 6 месеца да направим съответните изменения. Те изминаха и показаха, че на доста пациенти е даден незаслужено нисък процент увреждания. Между тях има и много деца", уточни Ананиев.

  "На база на това изработихме нов проект. Целта на промяната е да се постигне максимално съответствие между този краен процент на увреждане и реалното здравословно състояние при лица с 2 и повече увреждания и най-малко 2 от тях с 50 и над 50% степен на увреждания", каза още той.

  По думите му в резултат на това се взима процента на най-високото увреждане и към него се прибавят 20% от сбора на всички увреждания за съпътстващите заболявания.

  "Това е основната промяна в проекта на наредбата. Другата е свързана с въвеждане на кода по международната класификация на болестите, което означава, че всяко едно заболяване се отразява в експертното решение на ТЕЛК, което дава възможност за проследяемост във взимане на решението – тоест да не се дават проценти, които не съответстват на заболяването", допълни здравният министър.

  И обясни, че се засилва много контролната дейност.

  "Ще елиминираме всички възможни злоупотреби в тази област", коментира още Ананиев.

  "ТЕЛК е с предпоставки за злоупотреби и липса на възможност за интеграция на хора с увреждания. Не всички хора с увреждания са лишени от възможността от работа", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

  "Не подкрепяме проекта. Самият национален съвет на хората с увреждания не подкрепя проекта. Досега имаше по-голяма възможност за незаконно източване чрез мними увреждания или платени фалшиви увреждания. Сега тази възможност се облекчава и се създава възможност за законно източване на обществените фондове чрез сумиране на множество увреждания", обясни той.

  "България е единствената държава в Източна Европа, която не е реформирала тези свои служби. В много други страни с възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, а се интегрират хората. При възможност за работа 3-6 часа се изплаща половин пенсия. Само при невъзможност да се работи повече от 3 часа се изплаща цяла пенсия", каза още Велев.

  По думите му процентът на хора с инвалидни пенсии е много по-висок от средния европейски.

  БСК многократно е заявявала, че поддържа позиция за радикална промяна в системата на медицинската експертиза и оценяване на функционалността, а не на работоспособността на освидетелстваните лица.

  Според БТПП целта е да се направи реална преценка на нуждите и да се въведе по-строг контрол. С тази промяна това не се постига, така че не го подкрепяме.

  От КРИБ смятат за положително и споделят мотивите за контрол на ТЕЛК-овете. Те бяха единствената организация, която застана зад въведените промени по отношение на оценяването на уврежданията за отчитане на краен процент.

  Съюз за стопанска инициатива не подкрепи проекто-постановлението.

  "Трябва да има ясна корелация - има връзка, но няма знак за тъждественост между увреждането на лицето и намалената трудоспособност. Очакваме по-цялостна промяна", обясниха от съюза.

  КНСБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха от позиция за подкрепа на постановлението.


  Линк

 • Gnews.bg: НСТС НЕ ПОДКРЕПИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ В ТЕЛК


  Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите изменения. Ася Гонева от КНСБ заяви, че Конфедерацията дава право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания. Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80 процента, а сборът на съпътстващите - поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента. Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента. До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние. Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове. КРИБ единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/. Здравният министър каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години. От КТ "Подкрепа" не подкрепиха промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството. БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев. От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението. С разгледаните днес предложения за промени се въвежда и описание на заболяването с посочване на съответния код по Международната класификация на болестите, което се прави с цел намаляване на злоупотребите. Тази промяна беше подкрепена от социалните партньори.


  Линк

 • Vevesti.bg: Вижте какво обсъждаха днес на тристранката


  Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите изменения, предаде БТА.

  Ася Гонева от КНСБ заяви, че Конфедерацията дава право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания.

  Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80 процента, а сборът на съпътстващите – поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента.

  Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента.

  До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително – и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние.

  Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е „на парче“ и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове. КРИБ единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания.

  Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/.

  Здравният министър каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години.

  От КТ „Подкрепа“ не подкрепиха промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите.

  По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.
  БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане.

  Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа – дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия.

  В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев.

  От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението.
  С разгледаните днес предложения за промени се въвежда и описание на заболяването с посочване на съответния код по Международната класификация на болестите, което се прави с цел намаляване на злоупотребите. Тази промяна беше подкрепена от социалните партньори.


  Линк

 • Bta.bg: НСТС не подкрепи предложенията за промени в медицинската експертиза


  София, 28 май /БТА/
  Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите изменения. Ася Гонева от КНСБ заяви, че Конфедерацията дава право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания.
  Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80 процента, а сборът на съпътстващите - поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента.
  Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента.
  До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние. 
  Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове. КРИБ единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/. Здравният министър каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години. 
  От КТ "Подкрепа" не подкрепиха промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.
  БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев. 
  От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението. 
  С разгледаните днес предложения за промени се въвежда и описание на заболяването с посочване на съответния код по Международната класификация на болестите, което се прави с цел намаляване на злоупотребите. Тази промяна беше подкрепена от социалните партньори.


  Линк

 • 3e-news.net: НСТС не подкрепи предложенията за промени в медицинската експертиза


  Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите изменения. Ася Гонева от КНСБ заяви, че Конфедерацията дава право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания, предаде БТА.

  Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80 процента, а сборът на съпътстващите - поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента.
  Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента.

  До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние. 

  Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове. КРИБ единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/. Здравният министър каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години. 

  От КТ "Подкрепа" не подкрепиха промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.
  БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане.

  Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев. 

  От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението. 
  С разгледаните днес предложения за промени се въвежда и описание на заболяването с посочване на съответния код по Международната класификация на болестите, което се прави с цел намаляване на злоупотребите. Тази промяна беше подкрепена от социалните партньори.


  Линк

 • Mediapool.bg: Тристранката отхвърли промените в медицинската експертиза


  Социалните партньори отхвърлиха предложените от здравното министерство промени в Наредбата за медицинската експертиза. Правителството, синдикатите и работодателите се оказаха на различни позиции относно формулата, по която се изчислява намаления процент работоспособност.

  Промените предвиждат облекчаване на режима по освидетелстване спрямо сега действащата от лятото на миналата година наредба, срещу която се надигна обществено недоволство. Хора с различни заболявания сигнализираха, че са ощетени и по новия ред остават без право на инвалидна пенсия.

  Сега при медицинската експертиза се взема предвид само основното заболяване. И само ако то носи поне 80 процента неработоспособност, а сборът на съпътстващите е поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента – до 100.

  Сега Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите заболявания, ако поне две от заболяванията са над 50 процента.

  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние. 

   

  Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове.

  КРИБ единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/. Здравният министър каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години. 

  От КТ "Подкрепа" не подкрепиха промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.

  БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане.

  Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев. 

  От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят.

  Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението. 


  Линк

 • News.bnt.bg: Тристранният съвет не прие промените в Наредбата за медицинската експертиза (актуализирана)


  Бизнесът и синдикатите не подкрепиха предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за ТЕЛК-овете. Те предвиждат нови правила за определяне на процента намалена работоспособност. Заложени са и мерки срещу издаването на фалшиви ТЕЛК решения. Единствено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепи предложените промени.
   
  Здравното министерство предлага при определянето на процента намалена работоспособност съпътстващите заболявания да се вземат предвид, ако 2 от заболяванията носят поне 50%. Идеята не получи подкрепа от синдикатите.
   
  Валери Апостолов КТ "Подкрепа": Нашето предложение беше за поне 1 заболяване, с 50% намалена работоспособност или функционалност и към него да се добавят всички онези съпътстващи заболявания.
  Ася Гонева - КНСБ: Бихме искали да получим анализа дали няма пък случай когато намалената оценка на вид и степен на увреждане не се дължи на мероприятията и лечението, което е прилагано на тези лица.
  Повечето работодателки организации не подкрепиха предложените промени.
   
  Васил Тодоров -БТПП: Това, което ни се предлага в момента е една частична стъпка изцяло неаргументирана. Без мотивация защо се предлага.
  Ивелин Желязков - АИКБ: Няма реформа, няма и подкрепа.
  КНСБ и част от работодателите поискаха нова система за оценка на уврежданията .
   
  Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние считаме,че предлагаме един балансиран вариант, който представлява един преходен етап, до въвеждането на ICF системата.
  Ананиев допълни, че промените предвиждат в решенията на ТЕЛК да се вписва кода по международната класификация на болестите. Така ще се избегне издаването на фалшиви 

  Линк

 • Ndt1.eu: НСТС отхвърли промените в Наредбата за медицинската експертиза


  Настоящият проект за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза е един балансиращ вариант, докато не се изчистят останалите стъпки. Проектът е много по-съвършен от предходния, но са необходими още стъпки до постигане на резултатите и въвеждането на ICF системата.

  Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет, на който се обсъди искането за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

  Ананиев припомни, че е била направена оценка на въздействието на проектана постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. След направената оценка е станало ясно, че има доста пациенти, на които незаслужено им е даден по-нисък процент на увреждане, между тях има и деца.

  Със заповед на министъра на здравеопазването е назначена комисия да направи преглед на приложение номер 1 от Наредбата и ако установят, че има нужда от промяна в съответните проценти за съответните степени за увреждания, те да бъдат направени. Ананиев няма съмнения, че трябва да се върви към генерална промяна на медицинската експертиза.

  Освен това здравното министерство полага грижи за преструктуриране на ТЕЛК-овата система, оптимизират структурата, създават по-добър механизъм по-голяма част от лекарите да работят в комисиите и да се побори резултатът на работата на комисиите. Министърът иска да знае какво ще се случи утре, ако се затвори ТЕЛК-овата система.

  От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), с председател Васил Велев, не подкрепят проекта с мотив, че липсва възможност за интеграция на хората с увреждания. По думите на Велев не се правила разлика между процент на хора с увреждания и процент с инвалидни пенсии. Той изтъкна още, че процентът на хора с инвалидни пенсии е много по-висок.

  Експертите от Българската стопанска камара (БСК) посочиха, че поддържат позиция за радикална промяна в системата на медицинската експертиза. От Българската търговско-промишлена палата също не подкрепят проекта.

  От Съюза за стопанска инициатива (ССИ ) също изразиха несъгласието си с така предложения проект с аргумент, че трябва да се помисли за въвеждането на електронното досие на пациентите, да има ясна корелация за увреждането на лицето и намалената трудоспособност. За разлика от горепосочени работодателски организации от КРИБ подкрепят проекта, с идеята да се създаде една по-голяма прозрачност и по-голям контрол за ТЕЛК. От КРИБ настояват да се намали формалното влизане от една схема в друга.

  От Министерство на труда и социалната политика (МТСП) подкрепят проекта на постановление на медицинската експертиза.

  Асия Гонев от КНСБ счита, че не са стигнали до добър подход, правилни и трайни решения, които да имат доверието на хората. Синдикалната организация настоява да се върви към прилагане и спазване на международната класификация на функционалността, урежданията и здравето (ICF).

  От съвета стана ясно, че така направеното искане за изменение и допълнение на Наредбата за медицинска експертиза, че КРИБ подкрепят проекта за постановление на медицинската експертиза, а останалите работодателски организации не я подкрепят. Двете синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ се въздържаха от позиция по въпроса.

  На брифинга в Министерския съвет Ася Гонева от КНСБ заяви, че дават право на правителството да поеме своята отговорност дотолкова, доколкото то прави промяната в отговор на организациите на и за хора с увреждания, на техните претенции и искания. Синдикалната организация настоява час по-скоро страната ни да се обърне към ICF системата. От КНСБ настояват да получат анализите със статистика колко хора са засегнати от действието на наредбата.

  КНСБ иска да им се предостави и анализ дали няма случаи, при които намалената оценка на вид и степен на увреждане или на неработоспособност не се дължи на мероприятията и леченията, които са прилагани на хората. https://news.bg/


  Линк

 • News.bg: И синдикати, и работодатели пак не одобриха медицинската експертиза


  Настоящият проект за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза е един балансиращ вариант, докато не се изчистят останалите стъпки. Проектът е много по-съвършен от предходния, но са необходими още стъпки до постигане на резултатите и въвеждането на ICF системата.

  Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет, на който се обсъди искането за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

  Ананиев припомни, че е била направена оценка на въздействието на проектана постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. След направената оценка е станало ясно, че има доста пациенти, на които незаслужено им е даден по-нисък процент на увреждане, между тях има и деца.

  Със заповед на министъра на здравеопазването е назначена комисия да направи преглед на приложение номер 1 от Наредбата и ако установят, че има нужда от промяна в съответните проценти за съответните степени за увреждания, те да бъдат направени. Ананиев няма съмнения, че трябва да се върви към генерална промяна на медицинската експертиза.

  Освен това здравното министерство полага грижи за преструктуриране на ТЕЛК-овата система, оптимизират структурата, създават по-добър механизъм по-голяма част от лекарите да работят в комисиите и да се побори резултатът на работата на комисиите. Министърът иска да знае какво ще се случи утре, ако се затвори ТЕЛК-овата система.

  От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), с председател Васил Велев, не подкрепят проекта с мотив, че липсва възможност за интеграция на хората с увреждания. По думите на Велев не се правила разлика между процент на хора с увреждания и процент с инвалидни пенсии. Той изтъкна още, че процентът на хора с инвалидни пенсии е много по-висок.

  Експертите от Българската стопанска камара (БСК) посочиха, че поддържат позиция за радикална промяна в системата на медицинската експертиза. От Българската търговско-промишлена палата също не подкрепят проекта.

  От Съюза за стопанска инициатива (ССИ ) също изразиха несъгласието си с така предложения проект с аргумент, че трябва да се помисли за въвеждането на електронното досие на пациентите, да има ясна корелация за увреждането на лицето и намалената трудоспособност. За разлика от горепосочени работодателски организации от КРИБ подкрепят проекта, с идеята да се създаде една по-голяма прозрачност и по-голям контрол за ТЕЛК. От КРИБ настояват да се намали формалното влизане от една схема в друга.

  От Министерство на труда и социалната политика (МТСП) подкрепят проекта на постановление на медицинската експертиза.

  Асия Гонев от КНСБ счита, че не са стигнали до добър подход, правилни и трайни решения, които да имат доверието на хората. Синдикалната организация настоява да се върви към прилагане и спазване на международната класификация на функционалността, урежданията и здравето (ICF).

  От съвета стана ясно, че така направеното искане за изменение и допълнение на Наредбата за медицинска експертиза, че КРИБ подкрепят проекта за постановление на медицинската експертиза, а останалите работодателски организации не я подкрепят. Двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха от позиция по въпроса.

  На брифинга в Министерския съвет Ася Гонева от КНСБ заяви, че дават право на правителството да поеме своята отговорност дотолкова, доколкото то прави промяната в отговор на организациите на и за хора с увреждания, на техните претенции и искания. Синдикалната организация настоява час по-скоро страната ни да се обърне към ICF системата. От КНСБ настояват да получат анализите със статистика колко хора са засегнати от действието на наредбата.

  КНСБ иска да им се предостави и анализ дали няма случаи, при които намалената оценка на вид и степен на увреждане или на неработоспособност не се дължи на мероприятията и леченията, които са прилагани на хората.


  Линк

 • Clinica.bg: ПРЕДЛАГА СЕ ЧАСТИЧНА И НЕАРГУМЕНТИРАНА СТЪПКА


  Поправките в Наредбата за медицинската експертиза предвиждат границата за сумиране на заболявания да падне на 50%. След промените през миналата година, в момента се изчисляват проценти само при хора с увреждания над 80%, което според анализите на МЗ доведе до ощетени пациенти. Тристранката обаче отправи остри критики към предложените от МЗ редакции. Публикуваме позицията на Васил Тодоров, представител на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 
  БТПП се въздържа от подкрепа на предложената промяна в Наредбата за медицинската експертиза. Първоначално това, което беше обещание от страна на правителството и на политическите партии беше за една генерална промяна в областта на медицинската експертиза, която
  аааа
  да премахне несъществуващите несправедливости
  аяааа
  и източването на социалните фондове. Беше приета една промяна, която ние също не подкрепихме, преди около шест месеца. А това, което в момента се предлага е една частична стъпка, изцяло неаргументирана. Тази липса на аргументация всъщност препятства възможността ни да подкрепим това предложение и ние очакваме изцяло възприемане тази методологията на СЗО, която смятаме, че ще внесе търсената справедливост в оценката на остатъчната работоспособност.

  Линк

Назад