Назад

Положителни тенденции за просперитета на България според световните класации


 • Stroimedia.bg: Световни бизнес класации с положителни тенденции за България


  Българска търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността.

  България запазва позициите си в “Индекса на икономическата свобода” на Фондация “Херитидж” и списание “Уолстрийт джърнъл” и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на “Икономическа свобода по света” на канадския институт “Фрейзър”.

  Положителни са тенденциите в “Индекса за готовност за е-правителство” и  в “Индекса на човешко развитие” на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на “Индекса на право на собственост” на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В “Индекса на логистичните услуги” на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре  в  “Индекса на световна цифрова конкурентоспособност”, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.


  Линк

 • Politika.bg: Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността


  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това показва ежегодният преглед на позицията на България в световните класации на международни престижни институции, извършен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). България запазва позициите си в “Индекса на икономическата свобода” на Фондация “Херитидж” и списание “Уолстрийт джърнъл” и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на “Икономическа свобода по света” на канадския институт “Фрейзър”. Положителни са тенденциите в “Индекса за готовност за е-правителство” и в “Индекса на човешко развитие” на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г.

  Линк

 • Zemia-news.bg: България пада с 9 позиции за правене на бизнес според Световната банка


  България пада с девет позиции надолу според изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес. Така стигаме до 59-то място при 50-то през предходната година. Информацията е на Българската търговско промишлена палата (БТПП), която извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, е мнението на икономистите от палатата. Същевременно Китай, която в класацията през 2018 г. бе с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции напред и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание “Форбс“ също има спад с 12 позиции до 46-то място. Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в “Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък. България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията. България запазва позициите си в “Индекса на икономическата свобода“ на Фондация “Херитидж“ и списание “Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на “Икономическа свобода по света“ на канадския институт “Фрейзър“.


  Линк

 • Moreto.net: България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. 
  Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

 • Stroitelstvoimoti.com: БТПП: България е със стабилни позиции по просперитет и конкурентоспособност Прочетете на: www.stroitelstvoimoti.com


  България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това сочи ежегодния преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за позицията на страната ни в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оценява просперитета на страната ни с 4 позиции нагоре сред 149 държави, достигайки 47-мо място. С 22 места по-нагоре се изкачваме по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance –стигайки до 63-то място при 85-то през 2017-а. В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес обаче България пада с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година. В същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Линк

 • Epicenter.bg: БТПП: Според световни класации България е стабилна по икономическа свобода и конкурентоспособност


  Страната ни запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света"
   
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място.
  В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

 • Добруджанска трибуна, 05.01.2019, стр. 4: Падаме с девет позиции при правенето на бизнес през 2019 г.


  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода" на Фондация „Херитидж" и списание „Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фрейзър". Това показва ежегодният преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на позицията на България в световните класации, базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, съобщиха от БТПП. Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство"и в „Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51 -во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място. С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни. Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019-а година на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място. Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията. БГНЕС


  Линк

 • Монитор, 04.01.2019, стр. 3: България стабилна в класациите по икономическа свобода


  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това показва ежегодният преглед на позицията на България в световните класации на международни престижни институции, направен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода" на фондация „Херитидж" и списание „Уолстрийт джьрнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-о в индекса на „Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фрейзър".
  ПОЛОЖИТЕЛНИ СА ТЕНДЕНЦИИТЕ В „ИНДЕКСА ЗА ГОТОВНОСТ ЗА Е-ПРАВИТЕЛСТВО" и в ..Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-о място през 2018 г. и от 56-о място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-о място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва Бьлгария по отношение на „Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, достигайки до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66-то място. Според Световната банка и нейния „ИНДЕКС НА ЛОГИСТИЧНИТЕ УСЛУГИ" СЕ ИЗКАЧВАМЕ С 20 ПОЗИЦИИ достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.
  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място. Страната ни има СЛАБ УСПЕХ С 2 МЕСТА НАГОРЕ В „ИНДЕКСА НА СВЕТОВНА ЦИФРОВА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСГ достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.


  Линк

 • 24 часа, 04.01.2019, стр.10: България запазва стабилни позиции в световните класации по отношение на икономическата свобода


  България запазва стабилни позиции в световните класации по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това е показал анализ на БТПП, базиран на докладите през 2018 г. на международни престижни институции. Най-слаб напредък страната ни имала в индекса за световна цифрова конкурентоспособност и усилията трябвало да са насочени в тази област.


  Линк

 • Труд, 04.01.2019, стр. 15: Условията за бизнес се запазват


  България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност. Това посочват от БТПП, която извърши преглед на позицията на България в световните класации. България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода" на фондация „Херитидж" и списание „Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фрейзър". С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, достигайки до 63-то място. В „Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу до 59-то място.

   

   


  Линк

 • Телеграф: 04.01.2019 г., стр. 14: Изкачваме се нагоре в бизнес класации


  България показва стабилни позиции в международните класации по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност, съобщава Българската търговско-промишлена палата.
  Страната ни запазва позициите си в индекса на икономическата свобода на фондация „Херитидж" на списание „Уолстрийт джърнал" и повишава мястото си с две позиции - до 46-о, в индекса на икономическата свобода по света на канадския институт „Фрейзър".
  Положителни са тенденциите и в индекса за готовност за електронно правителство и в индекса на човешкото развитие на ООН, при които имаме ръст с 5 позиции. Лондонският институт „Легатум" е оценил просперитета на страната ни с 4 позиции нагоре между 149 страни, достигайки 47-о място.
  С 22 места нагоре се изкачва България по отношение на индекса на правото на собственост на „Пропърти райтс алианс", изкачвайки се до 63-то място, при 85-о през 2017 година.


  Линк

 • БНТ1, "Новини в 20:00" Световни класации: Икономическата среда в България се подобрява, но много бавно


  Страната ни пада с 12 позиции в традиционната класация на списание „Форбс“ за най-добри за бизнес държави. По-лоша оценка по този показател получаваме и от Световната банка. По-добри са резултатите ни за пътища, интернет и стандарт на живот.
  Икономическата среда в България се подобрява, но с много бавни темпове. Това е изводът на Българска търговско-промишлена палата, които обобщават мястото на България в световните бизнес класации. Според канадския институт „Фрейзър" има напредък в икономическата свобода в България.
  Валери Байрактарски от Благоевград се занимава с частен бизнес от близо 30 години и никак не е съгласен с изводите на канадския институт:
  Икономическа свобода няма. Може да има свобода икономическа, но в големите градове. В малките градове няма просперитет и свобода няма. Бизнес няма, не.То не може да покриеш разходите, не бизнес да правиш.
  Мнението му потвърждава списание „Форбс“, които ни поставят на 46 място сред 153 държави по бизнес климат и на 64 място по корупция.


 • Земя, 04.01.2019, стр. 5: България пада с 9 позиции за правене на бизнес според Световната банка


  България пада с девет позиции надолу според изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес. Така стигаме до 59-о място при 50-о през предходната година. Информацията е на Българската търговскопромишлена палата (БТПП), която извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, е мнението на икономистите от палатата.
  Същевременно Китай, който в класацията през 2018 г. бе с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции напред и достига до 46-о място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също има спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък. България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-о в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".


  Линк

 • Сега 04.01.2019 г., с. 6: БТПП: България е икономически свободна, но условията за бизнес са лоши


  България се оказва истински икономически парадокс - страната има напредък в областта на икономическата свобода и конкурентоспособността, а в същото време условията за правене на бизнес у нас продължават да се влошавах Тази объркваща картина очертава прегледът на позициите на страната ни в световните икономически класации, съставен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за отминалата 2018 г.
  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода" на фондация „Херитидж" и на списание „Уолстрийт джърнъл". Изкачва се и с две позиции нагоре до 46-о място в индекса на .Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фрейзър". Страната напредва и в „Индекса на човешко развитие" на ООН - от 56-о място през 2016 г. на 51-во през миналата година. Лондонският институт „Легатум" поставя България на 47-мо място от 149 страни в своята класация на просперитета. Страната отбелязва подобрения и в „Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance (63-о място), „Индекса на логистичните услуги" на Световната банка (52-ро място) и „Индекса за готовност за е-правителство" на ООН (47-о място).
  Фрапиращото е, че на този фон България се срива на 59-о място в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес. През 2017 г. сме били на 50-о място. Отбелязваме спад и в класацията за най-добри страни за бизнес на списание „Форбс" - с 12 позиции до 46-о място.


  Линк

 • Политика 04.01.2019 г., с. 2: СТРАНАТА НИ ПОКАЗВА СТАБИЛНИ ПОЗИЦИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА, ПРОСПЕРИТЕТА И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА.


  - СТРАНАТА НИ ПОКАЗВА СТАБИЛНИ ПОЗИЦИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА, ПРОСПЕРИТЕТА И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА. Това показва ежегодният преглед на позицията на България в световните класации на международни престижни институции, извършен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Бьлгария запазва позициите си в .Индекса на икономическата свобода" на Фондация „Херитидж" и списание „Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фреизър". Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство" и в „Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51 вопрез 2018 г.


  Линк

 • News.bnt.bg: Световни класации: Икономическата среда в България се подобрява, но много бавно


  Страната ни пада с 12 позиции в традиционната класация на списание „Форбс“ за най-добри за бизнес държави. По-лоша оценка по този показател получаваме и от Световната банка. По-добри са резултатите ни за пътища, интернет и стандарт на живот.
  Икономическата среда в България се подобрява, но с много бавни темпове. Това е изводът на Българска търговско-промишлена палата, които обобщават мястото на България в световните бизнес класации. Според канадския институт „Фрейзър" има напредък в икономическата свобода в България.
  Валери Байрактарски от Благоевград се занимава с частен бизнес от близо 30 години и никак не е съгласен с изводите на канадския институт:
  Икономическа свобода няма. Може да има свобода икономическа, но в големите градове. В малките градове няма просперитет и свобода няма. Бизнес няма, не.То не може да покриеш разходите, не бизнес да правиш.
  Мнението му потвърждава списание „Форбс“, които ни поставят на 46 място сред 153 държави по бизнес климат и на 64 място по корупция.
  Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата: Да вземем само един елемент - издаването на разрешения в областта на електросвързването в електропреносната система. Ние сме на 140-то място, което е смешно за една страна членка на Европейския съюз.
  В същото време оценката ни за логистични услиги, които улесняват бизнеса, е с 20 позиции по-висока.
  Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата: Подобряване на пътната инфраструктура, да има по-добра интернет връзка в страната. Всичко това допринася за една по-добра логистична среда.
  Според ООН имаме добра подготовка за електронно правителство и стандартът на живот у нас се подобрява.
  Цветан Симеонов - председател на Българска търговско-промишлена палата: В първата част за готовността за електронно правителство сме силно надценени. Съпротивата на администрацията е сериозна, но без напредък в областта на електронното правителство няма да има сериозни инвестиции.
  А според „Economist“ и организацията International Transparancy демокрацията у нас се е влошила и има повече корупция и по-малка е бюджетна прозрачност.

  Линк

 • Nova.bg: България отчита положителни тенденции за икономическа свобода и е-правителство


  Падаме с 9 позиции при правенето на бизнес през 2019 г.
   
  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Това показва ежегодният преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на позицията на България в световните класации, базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, съобщиха от Палатата.
  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.
  В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията. 

  Линк

 • Economy.bg: Как се представя България в различни световни класации?


  Вижте какво сочи прегледа на БТПП на база докладите на международни престижни институции през 2018
   

  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това сочи ежегодния преглед на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) на позицията на България в световните класации на база на докладите на международни престижни институции за 2018. 

  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 до 47-мо място през 2018 и от 56-то място до 51-во през 2018.

  Лондонският институт "Легатум" оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място. С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016, когато страната бе класирана на 66 място.

  В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

  В изданието за 2019 на Световната банка за правене на бизнес обаче падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, посочват от БТПП.

   


  Линк

 • Dnesplus.bg: Падаме с 9 позиции при правенето на бизнес през 2019 г., положителни са тенденциите за е-правителствo


  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Това показва ежегодният преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на позицията на България в световните класации, базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, съобщиха от БТПП.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията. /БГНЕС


  Линк

 • Clinica.bg: БЪЛГАРИЯ СЪС СТАБИЛНИ ПОЗИЦИИ ПО КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ


  Българска търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Вижте позициите на страната ни базата на докладите за 2018 година на престижни институции. 

  България  показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Страната ни запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода" на Фондация „Херитидж" и списание „Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фрейзър".

   

  Положителни са тенденциите

   

  в „Индекса за готовност за е-правителство" и в „Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

   

  С 22 места по-нагоре се изкачва България

   

  по отношение на „Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

   

  Не можем да не обърнем внимание и на негативните

   

  позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.


  Линк

 • Trud.bg: БТПП: България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността


  Българска търговско-промишлена палата извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от пресслужбата на БТПП.
  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.
  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.
  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  Линк

 • Bta.bg: Според световни класации България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.


  Линк

 • Vevesti.bg: Световни класации: България е стабилна по икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността


  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес обаче падаме с 9 позиции надолу

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.

  Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.

  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света“ на канадския институт „Фрейзър“.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.

  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание „Форбс“ също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.


  Линк

 • Insmarket.bg: БТПП: Положителни тенденции за просперитета на България според световните класации


  България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията

  България показва стабилни позиции по отношение на икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност – това сочи ежегодният преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направен на база световните класации. Страната ни запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света” на канадския институт "Фрейзър”.
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.
  От БТПП обръщат внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, посочват още от БТПП.


  Линк

 • Infostock.bg: България е с по-високи позиции по икономическа свобода и конкурентоспособност


  България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност, според различни доклади на международни престижни институции, проучени от експертите на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  Страната ни запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода" на Фондация „Херитидж" и списание „Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две нива до 46-то място в индекса на „Икономическа свобода по света" на канадския институт „Фрейзър".
  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство" и  в „Индекса на човешко развитие" на ООН, при които е отчетен ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г., до 47-мо място през 2018 г., и от 56-то място до 51-во през 2018 г.
  Лондонският институт "Легатум" оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance - изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66 място.
  В „Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място.
  Центърът за екологично право и политика на университета Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.
  Не липсват и негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място.
  В класацията за най-добри страни за бизнес на списание „Форбс" също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре  в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  Линк

 • Mypr.bg: Положителни тенденции за просперитета на България според световните класации


  Българска търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността.

  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и  в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре  в  „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  https://www.bcci.bg/news/15447


  Линк

 • Eurocom.bg: България с ръст в просперитета и конкурентоспособността


  СТРАНАТА НИ ОБАЧЕ ПАДА В КЛАСАЦИИТЕ ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС

  През 2018 година България е показала стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП),  базирано на докладите през 2018 година на международни престижни институции.

  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и  в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре  в  „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.


  Линк

 • 24chasa.bg: Според световни класации България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата, цитирана от БТА. 

  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".

  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

   

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.

  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.


  Линк

 • Monitor.bg: БТПП: България е стабилна в класациите по икономическа свобода


  Страната ни запазва позициите си в две, в три е напред
   
  Страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Това показва ежегодният преглед на позицията на България в световните класации на международни престижни институции, извършен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.
  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.
  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  Линк

 • Investor.bg: БТПП: България е със стабилни позиции по просперитет и конкурентоспособност


  Българската търговско-промишлена палата базира извода на световните класации през 2018 г.

  България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособностТова посочват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.

  Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, посочват от организацията. Анализът е подготвен от икономическите анализатори на БТПП.

  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".

   

  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.

  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.  

   


  Линк

 • Economynews.bg: България - стабилни позиции по икономическа свобода


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.


  Линк

 • Banker.bg: България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата. 

   
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".
   
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
   
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
   
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
   
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

 • Bgr.news-front.info: БЪЛГАРИЯ ПОКАЗВАЛА СТАБИЛНИ ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА, ПРОСПЕРИТЕТ И КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.
   
  Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата. Това съобщава БТА.
   
  България запазва позициите си в «Индекса на икономическата свобода» на Фондация «Херитидж» и списание «Уолстрийт джърнъл» и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на «Икономическа свобода по света» на канадския институт «Фрейзър».
   
  Положителни са тенденциите в «Индекса за готовност за е-правителство» и в «Индекса на човешко развитие» на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
   
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на «Индекса на право на собственост» на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място.
   
  В «Индекса на логистичните услуги» на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
   
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание «Форбс» също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
   
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в «Индекса на световна цифрова конкурентоспособност», достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност.
   
  Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

 • News.bg: България пада с 9 позиции за правене на бизнес според издание на СБ за 2019


  България пада с девет позиции надолу според изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес. Така стигаме до 59-то място при 50-то през предходната година. Информацията е на Българската търговско промишлена палата (БТПП), която извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.

  Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, е мнението на икономистите от палатата.

  Същевременно Китай, която в класацията през 2018 г. бе с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции напред и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също има спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност.

  Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък. България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".

  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН. При тях имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance - изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място.

  В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, отчитат от БТПП.


  Линк

 • Cross.bg: България е със стабилни позиции по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност


  /КРОСС/ Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".
  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.
  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място. В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.
  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.
  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

 • Bnr.bg: БТПП: България показва стабилни позиции в международните класации по икономическа свобода и конкурентоспособност


  България показва стабилни позиции в международните класации по икономическа свобода, просперитет и конкурентоспособност. 
   
  Оценката е на Българската търговско-промишлена палата, чиито експерти всяка година правят преглед и анализират представянето на страната ни в различните световни класации.
   
  Страната ни запазва позициите си в индекса на икономическата свобода на фондация "Херитичи" на списание "Уолстрийт джърнал" и повишава мястото си с две позиции - до 46-то в индекса на икономическата свобода по света на канадския институт "Фрейзър".
   
  Положителни са тенденциите и в индекса за готовност за електронно правителство и в индекса на човешкото развитие на ООН, при които имаме ръст с 5 позиции.
   
  Лондонският институт "Легатум" е оценил просперитета на страната ни с 4 позиции нагоре между 149 страни, достигайки 47-мо място.
   
  С 22 места нагоре се изкачва България по отношение на индекса на правото на собственост на "Пропъртирайдс алианс", изкачвайки се до 63-то място, при 85-о през 2017-а година.
   
  В индекса на логистичните услуги на Световната банка се изкачваме с 20 позиции.
   
  В изданието за 2019-а година на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу до 59-о място.
   
  В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции - до 46-о място.

  Линк

 • Dnesplus.bg: България пада с 9 позиции за правене на бизнес според издание на СБ за 2019


  България пада с девет позиции надолу според изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес. Така стигаме до 59-то място при 50-то през предходната година. Информацията е на Българската търговско промишлена палата (БТПП), която извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.

  Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, е мнението на икономистите от палатата.

  Същевременно Китай, която в класацията през 2018 г. бе с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции напред и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също има спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност.

  Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък. България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".

  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН. При тях имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance - изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място.

  В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, отчитат от БТПП. /news.bg


  Линк

 • 3e-news.net: България с влошена среда за бизнес за 2019 г. в световните класации


  България пада с 9 позиции надолу в класацията на Световната банка за правене на бизнес, издадена в началото на 2019 г. От 50-то място през предходната година за сега страната ни отива на 59-то място. В същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад България, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. 

  В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място. 

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  В същото време страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Това показва ежегодният преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на позицията на България в световните класации, базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, съобщиха от БТПП. 

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място. 

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. 

  В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни. Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. 


  Линк

 • Agrozona.bg: Положителни тенденции за просперитета на България според световните класации


  Българска търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на Българияв световните класации. Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността.

  България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016г. до 47-мо място през 2018г и от 56-то място до 51-во през 2018г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016г., когато страната бе класирана на 66 място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

  Не можем да не обърнем внимание и на негативните позиции за България в световните класации. В изданието за 2019г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018г. е с 28 позиции зад страната ни повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.


  Линк

 • Pariteni.bg: Страната ни е стабилна в класациите по икономическа свобода


  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл"

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши ежегоден преглед на позицията на България в световните класации.

  Базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, страната ни показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, съобщиха от палатата.

  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър".

  Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място.

  В "Индекса на логистичните услуги" на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл е повишил с 3 позиции екологичното представяне на страната ни, посочват от БТПП.

  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс" също отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място.

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в "Индекса на световна цифрова конкурентоспособност", достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност.

  Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

   


  Линк

 • Economic.bg: Как се представя България в световните класации


  Страната ни пада с 9 позиции в класацията на Световната банка за правене на бизнес

  В края на всяка година идва време за равносметка какво сме постигнали през изминалата година. Базирайки се на докладите през 2018 г. на международните престижни институции Българска търговско-промишлена палата (БТПП) представя положителните и отрицателни позиции на страната ни в различни класации. 

  България е отстъпила 9 места в класацията на Световната банка за правене на бизнес в изданието за 2019 г. Страната ни е паднала до 59-то място при 50-то през предходната година. В същото време Китай се издига с 32 позиции и достига до 46-то място от 28.  В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място. 

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

  В „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ страната ни повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и  в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66-то място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

   


  Линк

 • Informo.bg: България отчита положителни тенденции за икономическа свобода и е-правителство


  България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността. Страната запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Това показва ежегодният преглед на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на позицията на България в световните класации, базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции, съобщиха от БТПП. 
   

  Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място. 

  С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66-то място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни. 

  В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година, като в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад страната ни, повишава своето място с 32 позиции и достига до 46-то място. В класацията за най-добри страни за бизнес на списание „Форбс“ също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място. 

  Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнесът и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията. 


  Линк

 • Segabg.com: БТПП: БТПП: България е икономически свободна, но условията за бизнес са лоши


  България се оказва истински икономически парадокс - страната има напредък в областта на икономическата свобода и конкурентоспособността, а в същото време условията за правене на бизнес у нас продължават да се влошават. Тази объркваща картина очертава прегледа на позициите на страната ни в световните икономически класации, съставен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за отминалата 2018 г.
   
  България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на фондация „Херитидж“ и на списание „Уолстрийт джърнъл“. Изкачва се и с две позиции нагоре до 46-о място в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Страната напредва и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН - от 56-о място през 2016 г. на 51-во през миналата година. Лондонският институт Легатум поставя България на 47-мо място от 149 страни в своята класация на просперитета. Страната отбелязва подобрения и в „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance (63-то място), „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка (52-ро място) и „Индекса за готовност за е-правителство“ на ООН (47-о място).
   
  Фрапиращото е, че на този фон България се срива на 59-о място в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес. През 2017 г. сме били на 50-о място. Отбелязваме спад и в класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс"  - с 12 позиции до 46-о място.
   

  Линк

 • Petel.bg: Световни класации: Икономическата среда в България се подобрява, но много бавно


  Страната ни пада с 12 позиции в традиционната класация на списание „Форбс“ за най-добри за бизнес държави. По-лоша оценка по този показател получаваме и от Световната банка. По-добри са резултатите ни за пътища, интернет и стандарт на живот.

  Икономическата среда в България се подобрява, но с много бавни темпове. Това е изводът на Българска търговско-промишлена палата, които обобщават мястото на България в световните бизнес класации. Според канадския институт „Фрейзър" има напредък в икономическата свобода в България.

  Валери Байрактарски от Благоевград се занимава с частен бизнес от близо 30 години и никак не е съгласен с изводите на канадския институт:

  Мнението му потвърждава списание „Форбс“, които ни поставят на 46 място сред 153 държави по бизнес климат и на 64 място по корупция.

  В същото време оценката ни за логистични услиги, които улесняват бизнеса, е с 20 позиции по-висока.

  Според ООН имаме добра подготовка за електронно правителство и стандартът на живот у нас се подобрява.

  А според „Economist“ и организацията International Transparancy демокрацията у нас се е влошила и има повече корупция и по-малка е бюджетна прозрачност.


  Линк

Назад