Назад

Евроклубът към БТПП с анализ за европредседателството


 • Политика 13.07.2018 г., с. 23: Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата

  Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова бе сред присъстващите на срещата на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БТПП Цветан Симеонов (вляво), снимка: бта

   

   


  Линк

 • Evropaworld.eu: СРЕЩА НА ЕВРОКЛУБА КЪМ БТПП ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ В ЕС

  Поведе се първата за тази година среща на Евроклуба към БТПП, като темата на събитието беше „ Бъдещето на Западните Балкани в ЕС: Ползите за бизнеса“.
   
  Заместник-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова и председателят на БТПП Цветан Симеонов откриха срещата, на която присъстваха над 80 гости, сред които 18 посланици и търговски аташета от  страни-членки на ЕС и от страните на Западните Балкани.
   
  Председателят на Палатата сподели, че се чувства обнадежден, че нашето председателство ще работи срещу евроскептицизма, защото и ролята на Евроклуба към БТПП от самото си основаване също е да поддържа високо ниво на подкрепа в българското общество за европейската интеграция.
   
  Моника Панайотова благодари на БТПП за активното участие по време на обществените дискуции по формиране на приоритетите на първото Българско председателство. Председателят на Евроклуба Ингрид Шикова определи този етап като „Събуждането на ЕС за Западните Балкани“.
   
  Посочени бяха четири причини защо ЕС е най-добрата алтернатива за държавите от Западните Балкани, а именно:
   
  уникалност на съюза, гарантиращ мир и стабилност;
  непрекъснато провеждане на реформи, водещи до реални резултати в ефективността на администрацията, образованието, върховенството на правото и икономиката, която подкрепя растежа и заетостта;
  важната роля на ЕС като донор на страните от региона и основен търговски партньор;
  европейските ценности и идеята за мир, свобода и демокрация.
  Представителят на КЕВР Александър Йорданов представи темата за енергийната свързаност в контекста на Западните Балкани, етапите и ползите от разширяването на обхвата на свързаността в региона и постигането на Енергиен съюз.
   
  Тони Томпсън, представител за България на Световната банка, представи подкрепата за страните от региона и по-конкретно по отношения на реазлизирането на инфраструктурни проекти, допринасящи за подобряване на условията за търговия.
   
  Посланиците на страните от Западните Балкани също взеха участие в дискусията, подчертавайки своята готовност за предприамене на необходимите стъпки за приемане в Съюза.
   
  Славица Панич, първи съветник по политически и консулски въпроси в посолството на Република Сърбия, представи важната роля на създаването на секретариат на Инвестиционния форум на палатите  от  Западните Балкани, който ще спомогне за устойчивото развитие на принадлежащите му страни и тяхната интеграция в ЕС. В тази връзка тя спомена и един от инструментите, който ще спомогне за този процес, а именно онлайн платформа с информация за инвестиционните възможности на Балканите.
   
  Н.Пр. Радомир Богданович, посланик на Босна и Херцеговина, и Н.Пр. Марян Гьорчев изразиха благодарност към България за подкрепата и непоколебимост по отношение на желанието на техните държави да станат пълноправни членки на ЕС. Срещата завърши с оживена дискусия, в която взеха участие и председателите на Института по Стандартизация и Българската газова асоциация.
   
  Срещата на Евроклуба се проведе с подкрепата на Enterprise Europe Network – най-голямата мрежа в подкрепа на бизнеса в света.
   
  Източник: БТПП
   

  Линк

 • Novinite.bg: Над половин милион туристи посетили София по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя, цитирана от Фокус


  Линк

 • Focus-news.net: Министър Екатерина Захариева: Няма държава членка, която да не оценява това, което България успя да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани

  Няма държава членка, която да не оценява това, което България успя да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде репортер на <b>Aгенция „Фокус“</b>. „Много пъти се чуваха оценки, че не сме успели да постигнем нещо конкретно, че всъщност темата за Западните Балкани ще мине и замине. Радвам се, че това като че ли само в България се чува. Няма държава членка, която да не оценява това, което България успя да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани", коментира Захариева. "Благодарността към България е голяма. Голяма част от страните на ЕС наистина опознаха добре тези страни. В част от тях за първи път се направиха посещения от председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, както и на редица министри и министър-председатели на европейските държави“, допълни тя.

   

   

  Линк

 • Focus-news.net: Министър Екатерина Захариева: По време на Европредседателството се проведоха над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани

  По време на Европредседателството се проведоха над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде репортер на Aгенция „Фокус“. „По време на Европредседателството за първи път от 15 години всички 28 европейски лидери и всички 6 Балкански лидери бяха на обща среща. От Солун одобриха Софийска декларация с 5 сфери на действие и финансиране от 10 млрд. на масата и 30 млн. за подготовка на дигитални проекти. За първи път от 2015 година Европейския съвет успя да постигне съгласие и заключения в съвет разширяване. Започнаха преговори със Скопие и Тирана с ясен времеви хоризонт“, допълни тя. По думите й това, което е най-важното и ще остане дългосрочно е, че всеки един от нас чувства новия дух на Балканите. Според министър Захариева това е нещо, което трудно ще бъде обърнато в обратна посока. „По време на Европредседателството се реши въпросът с името на Македония. Ратифицира се договорът за границите с Черна Гора и Косово. Диалогът между Белград и Прищина през тези 6 месеца не спря. Всичко това се случи благодарение на фокуса и прожекторите, които бяха насочени към този регион. Много срещи се проведоха между бизнеса, между неправителствени организации, синдикални организации. Над 90 срещи, конференции и събития, в които участваха страните от Западните Балкани“, каза още Захариева. „Интересът към инвестиции между България и Македония се е удвоил. Обменът на туристи се е увеличил с около 10%. Стокообменът се е увеличил с 11,5 %. Това са данните само след подписването на договора за добросъседство между България и Македония. От тук нататък това, което трябва да направим е да не губим темпото и фокуса, както и да надграждаме познанията и контактите, които създадохме“, каза още министър Захариева.
   

   


  Линк

 • Informo.bg: Захариева: По време на Европредседателството се проведоха над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани

  По време на Европредседателството се проведоха над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде „Фокус“. 
  „По време на Европредседателството за първи път от 15 години всички 28 европейски лидери и всички 6 Балкански лидери бяха на обща среща. От Солун одобриха Софийска декларация с 5 сфери на действие и финансиране от 10 млрд. на масата и 30 млн. за подготовка на дигитални проекти. За първи път от 2015 година Европейския съвет успя да постигне съгласие и заключения в съвет разширяване. Започнаха преговори със Скопие и Тирана с ясен времеви хоризонт“, допълни тя. По думите й това, което е най-важното и ще остане дългосрочно е, че всеки един от нас чувства новия дух на Балканите. Според министър Захариева това е нещо, което трудно ще бъде обърнато в обратна посока. „По време на Европредседателството се реши въпросът с името на Македония. Ратифицира се договорът за границите с Черна Гора и Косово. Диалогът между Белград и Прищина през тези 6 месеца не спря. Всичко това се случи благодарение на фокуса и прожекторите, които бяха насочени към този регион. Много срещи се проведоха между бизнеса, между неправителствени организации, синдикални организации. Над 90 срещи, конференции и събития, в които участваха страните от Западните Балкани“, каза още Захариева.
  „Интересът към инвестиции между България и Македония се е удвоил. Обменът на туристи се е увеличил с около 10%. Стокообменът се е увеличил с 11,5 %. Това са данните само след подписването на договора за добросъседство между България и Македония. От тук нататък това, което трябва да направим е да не губим темпото и фокуса, както и да надграждаме познанията и контактите, които създадохме“, каза още министър Захариева. 


  Линк

 • Bnt.bg: Евроклубът към БТПП с анализ за европредседателството

  Изцяло положителни оценки бяха дадени за Българското европредседателство на срещата на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. На дискусията присъстваха Екатерина Захариева - заместник министър-председател по правосъдната реформа и външен министър, Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на ЕС, кметът на София - Йорданка Фандъкова, както и посланикът на Австрия - Роланд Хаузер.

   

  Основните теми по време на дискусията бяха постигнатите резултати по отношение на Западните Балкани, както и приоритетите в програмата на започналото Австрийско председателство.

  Като най-важните приоритети, по които страната е работила през последните шест месеца Павлова посочи проблемите с мигрантския натиск, сигурността, отношенията с Близкия Изток и Брекзит.

  Лиляна Павлова: "Това, с което ще бъде запомнено Българското европредседателство, е че във всеки един момент работехме за това да запазим единството. Особено когато страните са изправени пред сложни ситуации за решаване, каквито са случаите с Брекзит, новогодишната финансова рамка, и реформата в банковия съюз.

  Според данните, цитирани от Павлова, Българското председателство има над 80% одобрение на гражданите и едва 1% неодобрение.

  Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че е редно да се погледнат реалните резултати като удвоения интерес към инвестиции у нас, увеличения стокообмен и неспирния поток от туристи.

  Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: "Няма държава членка, с която да сме говорили и която да не оценява това, което България успя да направи за европейската перспектива за страните от Западните Балкани".

  Австрийският посланик Роланд Хаузер нарече Българското председателство "много добре организирано" и наблегна на това, че България е успяла да не поставя непременно акцент върху националните си приоритети. Той заяви, че страната ни оставя добро наследство, което те ще продължат. Едни от най-важните точки в програмата на Австрийското европредседателство ще бъдат справянето с Брекзит, незаконната миграция и подобряване защитата на външните граници.

   


  Линк

 • Focus-news.net: Българското председателство: Над 1900 проведени заседания и над 524 000 чуждестранни туристи в столицата (ОБЗОР)

  В сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе среща на Евроклуба, в която бяха представени и коментирани резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и вицепремиерът и министър на външните работи на Р България Екатерина Захариева. <br>
  От думите на министър Павлова стана ясно, че по време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания. Тя заяви, че с удовлетворение предава Eвропредседателството на Австрия, защото работата от наша страна е била свършена добре. Според нея нещото, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работата е протекла под девиза ни - „Съединението прави силата“ и сме успели да запазим единството и съюза ни. Министър Павлова допълни, че според последното социологическо проучване за Европредседателството 80% от българските граждани дават своята положителна оценка за него. Тя заяви, че Европейската стратегия за младите хора, Европейската рамка за чиракуване и Еврооейския корпус за солидарност които бяха приета тук в София са в името на това младите да имат по-голям шанс за развитие.<br>
  Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС е било послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. По думите и стана ясно, че Столична Община МВР и СДВР са успели да направят така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца. Тя изрази надежда, че София ще продължи да използва натрупаният опит по време на Европредседателството. <br>
  Министърът на външните работи и вицепремиер на Република България Екатерина Захариева заяви, че няма държава членка, която да не оценява това, което България е успяла да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  По думите и по време на Европредседателството са се провели над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани. Тя заяви още, че по време на Европредседателството за първи път от 15 години всички 28 европейски лидери и всички 6 Балкански лидери са били на обща среща. Като важен резултат тя изтъкна и започналите преговори на ЕС със Скопие и Тирана и то с ясен времеви хоризонт. По думите и това, което е най-важното и ще остане дългосрочно е, че ние и всеки един от нас чувства новия дух на Балканите. Според министър Захариева това е нещо, което трудно ще бъде обърнато в обратна посока. Друг важен резултат, който министър Захариева подчерта е, че по време на Европредседателството се реши въпросът с името на Македония и се ратифицира договора за границите с Черна Гора и Косово. Тя допълни, че интересът към инвестиции между България и Македония се е удвоил, обменът на туристи между двете държави се е увеличил с около 10%, а стокообменът се е увеличил с 11,5 %.

   


  Линк

 • Focus-news.net: Йорданка Фандъкова, кмет на София: Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде репортер на <b>Aгенция „Фокус“</b>. „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя. „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София.<br>
   

  Линк

 • Focus-news.net: Министър Лиляна Павлова: По време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания

  По време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде репортер на <b>Aгенция „Фокус“</b>. „С удовлетворение предаваме Eвропредседателството на Австрия, защото мисля, че си свършихме работата. Държа да кажа, че правейки си равносметка осъзнаваме, че в желанието си да постигнем повече и повече успехи, не усетихме всъщност колко огромен обем работа успяхме да свършим. Търсехме до последната дума консенсус по всички въпроси“, допълни тя. „Нещото, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работехме чрез девиза ни „Съединението прави силата“ да запазим единството и съюза ни. Успяхме да превърнем в реалност нашето мото. Показахме и дадохме добър пример за това, че пазим единството. Изградихме един добър екип и една сплотеност между институциите. За първи път мога да кажа, че това беше от случаите, в които министерствата не си прехвърляха топката, а се чудеха кой с какво може да помогне. Успехът се дължи и на това, че не се политизира самото Европредседателство и не се използва за конкретни цели“, каза още министър Павлова.
   

  Линк

 • Focus-news.net: Министър Лиляна Павлова: Последното социологическо проучване за Европредседателството ни дава над 80% одобрение от гражданите

  Министър Лиляна Павлова: Последното социологическо проучване за Европредседателството ни дава над 80% одобрение от гражданите
   
  Последното социологическо проучване, което направихме за Европредседателството ни дава над 80% одобрение на гражданите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на среща на Евроклуба към Българската търговкско-промишлена палата, предаде репортер на <b>Агенция "Фокус"</b>. "Младите хора също бяха наш хоризонтален приоритет и имаме постигнати конкретни резултати. Освен, че Европейската стратегия за младите хора беше приета тук в София, беше приета и Европейската рамка за чиракуване и Европейския корпус за солидарност. Всичко е в името на това младите да имат по-голям шанс за развитие", допълни министър Павлова. "Освен това Банковият съюз беше тема, по която и финансовите министри и експертите работиха много. Както по досиетата, свързани с капиталовите пазари, така и по досиетата, свързани със защита на безналичните платежни средства, така и с финансовия регламент, така и с намаляване на риска във финансовия сектор", каза още тя. 

  Линк

 • 24chasa.bg: Павлова: Имаме 78 приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония

  С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета „Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани. Това заявих по време на днешната Среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова, Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а първи ни приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова. Това написа във фейсбук министърът на председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

  Ето какво още написа тя:

  Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани, посочих още пред аудиторията на Евроклуба на БТПП. Вярвам, че ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне „Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. Затова желаем успех на Австрия, посочих още в изказването си.

   

  Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъкът. Затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако разделим на 180 дни, сами разбирате колко паралелни формати са се реализирали.

  Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от нас труд е огромен.

  Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец.

  Искам да благодаря и на всеки един колега, работил за Българското председателство. Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице.

  След присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза бе Българското председателство. В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които трябваше да сме актуални. А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът. Това посочих още по време на Срещата на Еврогрупата при БТПП и запознах детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


  Линк

 • E-novinar.com: Лиляна Павлова: Имаме 80 % одобрение за председателството

  Последното социологическо проучване, което направихме за Европредседателството ни дава над 80% одобрение на гражданите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на среща на Евроклуба към Българската търговкско-промишлена палата, предаде "Фокус".

  "Младите хора също бяха наш хоризонтален приоритет и имаме постигнати конкретни резултати. Освен, че Европейската стратегия за младите хора беше приета тук в София, беше приета и Европейската рамка за чиракуване и Европейския корпус за солидарност. Всичко е в името на това младите да имат

  Виж оригиналната статия в actualno.com


  Линк

 • Actualno.com: Лиляна Павлова: Имаме 80% одобрение за председателството

  Последното социологическо проучване, което направихме за Европредседателството ни дава над 80% одобрение на гражданите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на среща на Евроклуба към Българската търговкско-промишлена палата, предаде "Фокус". "Младите хора също бяха наш хоризонтален приоритет и имаме постигнати конкретни резултати. Освен, че Европейската стратегия за младите хора беше приета тук в София, беше приета и Европейската рамка за чиракуване и Европейския корпус за солидарност. Всичко е в името на това младите да имат по-голям шанс за развитие", допълни министър Павлова.
  "Освен това Банковият съюз беше тема, по която и финансовите министри и експертите работиха много. Както по досиетата, свързани с капиталовите пазари, така и по досиетата, свързани със защита на безналичните платежни средства, така и с финансовия регламент, така и с намаляване на риска във финансовия сектор", каза още тя. 


  Линк

 • Club.bg: Лиляна Павлова: Имаме 80 % одобрение за председателството

  Последното социологическо проучване, което направихме за Европредседателството ни дава над 80% одобрение на гражданите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на среща на Евроклуба към Българската търговкско-промишлена палата, предаде &quot;Фокус&quot;. &quot;Младите хора също бяха наш хоризонтален приоритет и имаме постигнати конкретни резултати. Освен, че Европейската стратегия за младите хора беше приета тук в София, беше приета....

  виж още


  Линк

 • Kanal3.bg: Павлова за председателството: Свършихме си работата, дадохме добър пример

  За първи път от 15 години всички европейски и балкански лидери бяха на една среща, обяви Екатерина Захариева

   

  Двама министри дадоха отчет за свършената работа по време на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът по председателството Лиляна Павлова говориха по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде репортер на Aгенция „Фокус“.

  „По време на Европредседателството за първи път от 15 години всички 28 европейски лидери и всички 6 Балкански лидери бяха на обща среща. От Солун одобриха Софийска декларация с 5 сфери на действие и финансиране от 10 млрд. на масата и 30 млн. за подготовка на дигитални проекти. За първи път от 2015 година Европейския съвет успя да постигне съгласие и заключения в съвет разширяване. Започнаха преговори със Скопие и Тирана с ясен времеви хоризонт“, обяви Екатерина Захариева.

   „По време на Европредседателството се реши въпросът с името на Македония. Ратифицира се договорът за границите с Черна Гора и Косово. Диалогът между Белград и Прищина през тези 6 месеца не спря. Всичко това се случи благодарение на фокуса и прожекторите, които бяха насочени към този регион. Много срещи се проведоха между бизнеса, между неправителствени организации, синдикални организации. Над 90 срещи, конференции и събития, в които участваха страните от Западните Балкани”, каза още министърът на външните работи и изтъкна, че интересът към инвестиции между България и Македония се е удвоил.

  „По време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания”, отчете от своя страна Лиляна Павлова.

  „С удовлетворение предаваме Eвропредседателството на Австрия, защото мисля, че си свършихме работата. Държа да кажа, че правейки си равносметка осъзнаваме, че в желанието си да постигнем повече и повече успехи, не усетихме всъщност колко огромен обем работа успяхме да свършим. Търсехме до последната дума консенсус по всички въпроси“, допълни тя.

  „Нещото, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работехме чрез девиза ни „Съединението прави силата“ да запазим единството и съюза ни. Успяхме да превърнем в реалност нашето мото. Показахме и дадохме добър пример за това, че пазим единството. Изградихме един добър екип и една сплотеност между институциите. За първи път мога да кажа, че това беше от случаите, в които министерствата не си прехвърляха топката, а се чудеха кой с какво може да помогне. Успехът се дължи и на това, че не се политизира самото Европредседателство и не се използва за конкретни цели“, коментира Павлова.

   


  Линк

 • Bta.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  "С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност" и при избягването на двойния стандарт при храните". Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при БТПП, съобщава пресцентърът на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС-2018.
  По думите на Павлова, при пакета "Мобилност" и при избягването на двойния стандарт при храните не трябва да се допуска дискриминация, а да се отстояват равни права за всички европейски граждани.
  В срещата са участвали и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Австрия Роланд Хаузер. Гостите първи е приветствал председателят на БТПП Цветан Симеонов. Водещ на дискусията е била проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба при БТПП. 
  Министър Павлова е изразила радостта си от пълната последователност и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса - сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани. Според Лиляна Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство - "Съединението прави силата", Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава", какъвто е техният слоган. Павлова е пожелала успех на Австрийското председателство.
  По думите й, имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които сме наследили от Естония. Състояли са се и над 1900 заседания на работни групи.
  След присъединяването на България към ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство, е добавила министър Павлова. Тя е запознала детайлно членовете на Еврогрупата при БТПП с конкретните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.

  Линк

 • Standartnews.com: Отчетът за председателството: 78 напълно приключени досиета от 105 наследени

  По време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.
   
  „С удовлетворение предаваме Eвропредседателството на Австрия, защото мисля, че си свършихме работата. Държа да кажа, че правейки си равносметка осъзнаваме, че в желанието си да постигнем повече и повече успехи, не усетихме всъщност колко огромен обем работа успяхме да свършим. Търсехме до последната дума консенсус по всички въпроси", допълни тя.
   
  „Нещото, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работехме чрез девиза ни „Съединението прави силата" да запазим единството и съюза ни. Успяхме да превърнем в реалност нашето мото. Показахме и дадохме добър пример за това, че пазим единството. Изградихме един добър екип и една сплотеност между институциите. За първи път мога да кажа, че това беше от случаите, в които министерствата не си прехвърляха топката, а се чудеха кой с какво може да помогне. Успехът се дължи и на това, че не се политизира самото Европредседателство и не се използва за конкретни цели", каза още министър Павлова.

  Линк

 • Dnesplus.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет

  „С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета „Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. 

  При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

  Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова, Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

  „Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

  Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне „Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. „Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

  „Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

  „Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. „Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. „В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. „А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


  Линк

 • Plovdiv24.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  "С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

  Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

  "Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

  Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – "Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. "Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

  "Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

  "Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. "Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. "В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. "А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


  Линк

 • Varna24.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  "С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

  Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

  "Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

  Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – "Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. "Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

  "Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

  "Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. "Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. "В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. "А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


 • Ruse24.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  "С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

  Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

  "Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

  Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – "Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. "Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

  "Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

  "Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. "Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. "В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. "А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


  Линк

 • Blagoevgrad24.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  "С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

  Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

  "Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

  Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – "Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. "Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

  "Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

  "Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. "Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. "В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. "А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


 • Burgas24.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  "С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

  Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

  "Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

  Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – "Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. "Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

  "Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

  "Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. "Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. "В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

  Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. "А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.


  Линк

 • Novini.dir.bg: Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  “С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета “Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“. Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова. “Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП. Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – “Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне “Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. “Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство. “Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани.


  Линк

 • Informo.bg: Фандъкова: Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде „Фокус“. „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя.

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София. 


  Линк

 • Expert.bg: София посрещна половин милион туристи по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя, цитирана от "Фокус".

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София.

   

  Expert.bg

  Линк

 • Vevesti.bg: Фандъкова: Над половин милион чужди туристи са посетили София по време председателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

  Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде Aгенция „Фокус“.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя.

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6
  месеца“, каза още кметът на София.


  Линк

 • Abcnews.bg: Фандъкова: Над половин милион чужди туристи са посетили София по време председателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

  Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде Aгенция „Фокус“.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя.

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6
  месеца“, каза още кметът на София.


  Линк

 • Actualno.com: Над половин милион туристи посетили София по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

   

   

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя, цитирана от Фокус.

   

   
  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София.

   


  Линк

 • Club.bg: Над половин милион туристи посетили София по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. &amp;bdquo;Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица съби....

  виж още


  Линк

 • Glaspress.rs: Над половин милион туристи посетили София по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя, цитирана от Фокус.

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София.


  Линк

 • E-novinar.com: Над половин милион туристи посетили София по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието


  Линк

 • Vevesti.bg: Българското председателство: Над 1900 проведени заседания и над 524 000 чуждестранни туристи в столицата

  Няма държава членка, която да не оценява това, което България е успяла да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани
  В сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе среща на Евроклуба, в която бяха представени и коментирани резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС.

  На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и вицепремиерът и министър на външните работи на Р България Екатерина Захариева.

  От думите на министър Павлова стана ясно, че по време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания. Тя заяви, че с удовлетворение предава Eвропредседателството на Австрия, защото работата от наша страна е била свършена добре. Според нея нещото, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работата е протекла под девиза ни – „Съединението прави силата“ и сме успели да запазим единството и съюза ни. Министър Павлова допълни, че според последното социологическо проучване за Европредседателството 80% от българските граждани дават своята положителна оценка за него. Тя заяви, че Европейската стратегия за младите хора, Европейската рамка за чиракуване и Еврооейския корпус за солидарност които бяха приета тук в София са в името на това младите да имат по-голям шанс за развитие.

  Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС е било послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. По думите и стана ясно, че Столична Община МВР и СДВР са успели да направят така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца. Тя изрази надежда, че София ще продължи да използва натрупаният опит по време на Европредседателството.

  Министърът на външните работи и вицепремиер на Република България Екатерина Захариева заяви, че няма държава членка, която да не оценява това, което България е успяла да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани. По думите и по време на Европредседателството са се провели над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани. Тя заяви още, че по време на Европредседателството за първи път от 15 години всички 28 европейски лидери и всички 6 Балкански лидери са били на обща среща. Като важен резултат тя изтъкна и започналите преговори на ЕС със Скопие и Тирана и то с ясен времеви хоризонт. По думите и това, което е най-важното и ще остане дългосрочно е, че ние и всеки един от нас чувства новия дух на Балканите.

  Според министър Захариева това е нещо, което трудно ще бъде обърнато в обратна посока. Друг важен резултат, който министър Захариева подчерта е, че по време на Европредседателството се реши въпросът с името на Македония и се ратифицира договора за границите с Черна Гора и Косово. Тя допълни, че интересът към инвестиции между България и Македония се е удвоил, обменът на туристи между двете държави се е увеличил с около 10%, а стокообменът се е увеличил с 11,5 %.


  Линк

 • Skandal.bg: София посрещна половин милион туристи по време на европредседателството

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя, цитирана от "Фокус".

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София.


  Линк

 • Sofia.utre.bg: Фандъкова: Над 524 хил. туристи са посетили София по време на председателството

  Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде Aгенция „Фокус“.

  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца“, допълни тя.

  „Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще. Пожелавам успех на австрийското председателство. Надявам се, че София ще продължи да използва натрупаното през тези 6 месеца“, каза още кметът на София.

   


  Линк

 • Novini.dir.bg: Фандъкова: Над 524 хил. туристи са посетили София по време на председателството

  Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития

  Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, предаде Aгенция Фокус.
  Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа

   


  Линк

 • Uspelite.bg: Равносметката: Повече от половин милион туристи посетиха София за шест месеца

  Повече от 524 хил. туристи са посетили София през шестте месеца европредседателство, обяви кметът Йорданка Фандъкова на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. Според кмета на София председателството е било послание към региона и цяла Европа.
   
  „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събития от най-високо ниво, заяви Фандъкова, цитирана от Актуално.
   
  Тя сподели още, че европредседателството е отворило много врати за развитието на София като дигитален град. Освен това по време на събитията от Българското председателство на Съвета на Европа са създадени много полезни контакти, които за в бъдеще ще послужат за развитието на столицата. Фандъкова пожела успех на Австрийското председателство.

  Линк

Назад