Назад

Европейският парламент на предприятията


 • Chambersz.com: Стара Загора с участник в заседание на Европейски парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.
  В четирите панела на събитието взеха участие много ръководители на европейски и български институции и организации, имащи отношение към дискутираните теми, както и мениджъри на български и европейски фирми. В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.
  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри форума, като подчерта, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.
  Цветан Симеонов, председател на БТПП, основен организатор на това събитие, приветства гостите и акцентира върху 12-те права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Той почерта, че тези правила трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи, каза Симеонов, но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства.

   

  1 140618

   

  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.
  Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в речта си пред форума. Тя поясни, че едва сега осъзнаваме колко много дава единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал без него всеки един гражданин, както и бизнесът. Според нея политиците без помощта на бизнеса, няма как да се справят с глобалните предизвикателства. Тя поздрави организаторите за темите и дневния ред на форума.

   

  2 140618

   

  Участниците в Европейския парламент на предприятията взеха активно участие в дискутираните теми. Темата в четвърти панел „Хората - бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса, не само в България - недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.
  След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени като препоръки към съответните национални и европейски институции.

   

  4 140618

   

  Във визионерската си реч при закриването на Европейски парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия, в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации, за тяхното преодоляване. Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи от форума.

  Линк

 • Старозагорски новини, 15.06.2018, стр. 2: Стара Загора - с участник в заседание на Европейския парламент на предприятията

  Председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов е взел участие в Европейският парламент на предприятията, който тази година се проведе за пръв път извън Брюксел. Това бе първо участие на представител на Старозагорската палата на такъв висок форум, уточниха вчера от бизнес сдружението.
  В четирите панела на събитието са участвали над 200 представители на бизнеса от 44 страни, ръководители на европейски и български институции, които са дискутирали важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор - умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.
  Форумът е бил подготвен от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС '2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент, и е бил открит от зам.-председателя на Европалати
  Ян Талбот, който е подчертал, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов е акцентирал върху 12-те права на предприемачите - инициатива на Европалати, реализирана през април тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. По думите му тези правила трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. "Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи, но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства", уточнил Симеонов.
  Участниците са били приветствани от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС '2018 Лиляна Павлова и от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.
  Най-сериозна дискусия по време на форума е предизвикала темата "Хората - бъдещето на Европа", свързана с недостига на професионални кадри за бизнеса.
  След всеки панел са били представени обобщени предложения, които ще бъдат отправени като препоръки към съответните национални и европейски институции.
  (СН)


  Линк

 • Flagman.bg: Инж. Петър Кънев приветства участниците в Европейски парламент на предприятията

  Темите, които днес ще се разглеждат, са изключително важни за всички нас. Две от тях са свързани с малките и средните предприятия, каза бургаският депутат


  Подкрепяме всички инициативи на Евросъюза и на Европалатите, свързани с регулациите спрямо малкия и средния бизнес. Това заяви председателят на Икономическата комисия в Народното събрание инж. Петър Кънев по време на мероприятие в столицата, свързано с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

  Бургаският народен представител приветства участниците от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на ръководството на Икономическата комисия в Парламента. 

  „Темите, които днес ще се разглеждат, са изключително важни за всички нас. И това, което искам само да споделя, е, че две от тях са свързани с малките и средните предприятия. В комисията по икономическа политика, освен че се занимаваме с чисто законодателна дейност, на почти всяко наше заседание ние разглеждаме отделни теми за административната тежест върху българския бизнес”, обяви депутатът. Той коментира, че в България има около 480 000 фирми и около 440 000 от тях са малки и средни предприятия.

  "Две трети от тях са „живи” фирми. Средният състав на една такава фирма е между 2,5 и 3 човека, което означава, че административните тежести върху този бизнес трябва да бъдат сериозно регулирани. В това отношение подкрепяме всички инициативи на Евросъюза и на Европалатите”, каза още инж. Петър Кънев. 


  Мероприятието, което се проведе в НДК, е наречено „Европейски парламент на предприятията”. То се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Европалати.


  Линк

 • Nessebar-news.com: ИНЖ. ПЕТЪР КЪНЕВ ПРИВЕТСТВА УЧАСТНИЦИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА

  Подкрепяме всички инициативи на Евросъюза и на Европалатите, свързани с регулациите спрямо малкия и средния бизнес. Това заяви председателят на Икономическата комисия в Народното събрание инж. Петър Кънев по време на мероприятие в столицата, свързано с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

  Бургаският народен представител приветства участниците от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на ръководството на Икономическата комисия в Парламента.

  „Темите, които днес ще се разглеждат, са изключително важни за всички нас. И това, което искам само да споделя, е, че две от тях са свързани с малките и средните предприятия. В комисията по икономическа политика, освен че се занимаваме с чисто  законодателна дейност, на почти всяко наше заседание ние разглеждаме отделни теми за административната тежест върху българския бизнес”, обяви депутатът.

  Той коментира, че в България има около 480 000 фирми и около 440 000 от тях са малки и средни предприятия.

  „Две трети от тях са „живи” фирми. Средният състав на една такава фирма е между 2,5 и 3 човека, което означава, че административните тежести върху този бизнес трябва да бъдат сериозно регулирани. В това отношение подкрепяме всички инициативи на Евросъюза и на Европалатите”, каза още инж. Петър Кънев.
   
  Мероприятието, което се проведе в НДК, е наречено „Европейски парламент на предприятията”. То се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Европалати.

  Линк

 • Zarata.info: Стара Загора е участник в заседание на Европейския парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка. 
  В четирите панела на събитието взеха участие много ръководители на европейски и български институции и организации, имащи отношение към дискутираните теми, както и мениджъри на български и европейски фирми. В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум. Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри форума, като подчерта, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент. 
  Цветан Симеонов, председател на БТПП, основен организатор на това събитие, приветства гостите и акцентира върху 12-те права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Той почерта, че тези правила трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. “Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи”, каза Симеонов, “но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства”. Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.
  „Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в речта си пред форума. Тя поясни, че едва сега осъзнаваме колко много дава единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал без него всеки един гражданин, както и бизнесът. Според нея политиците без помощта на бизнеса, няма как да се справят с глобалните предизвикателства. Тя поздрави организаторите за темите и дневния ред на форума. Участниците в Европейския парламент на предприятията взеха активно участие в дискутираните теми. Темата в четвърти панел „Хората – бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса, не само в България – недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.
  След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени като препоръки към съответните национални и европейски институции. Във визионерската си реч при закриването на Европейски парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия, в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации, за тяхното преодоляване. Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи от форума. 

  Линк

 • Stzagora.net: Стара Загора – с участник в заседание на Европейския парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха в София важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.

  В четирите панела на събитието взеха участие много ръководители на европейски и български институции и организации, имащи отношение към дискутираните теми, както и мениджъри на български и европейски фирми. В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.

  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри форума, като подчерта, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.

  Цветан Симеонов, председател на БТПП, основен организатор на това събитие, приветства гостите и акцентира върху 12-те права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Той почерта, че тези правила трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. “Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи”, каза Симеонов, “но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства”.

  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.

  4 (4)„Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в речта си пред форума. Тя поясни, че едва сега осъзнаваме колко много дава единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал без него всеки един гражданин, както и бизнесът. Според нея политиците без помощта на бизнеса, няма как да се справят с глобалните предизвикателства. Тя поздрави организаторите за темите и дневния ред на форума.

  Участниците в Европейския парламент на предприятията взеха активно участие в дискутираните теми. Темата в четвърти панел „Хората – бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса не само в България – недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.

  След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени като препоръки към съответните национални и европейски институции.

  Във визионерската си реч при закриването на Европейския парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации за тяхното преодоляване. Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи от форума.


  Линк

 • Dariknews.bg: Стара Загора с участник в заседание на Европейски парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.
   
  В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.
   
  Темата в четвърти панел „Хората - бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса, не само в България - недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.
   
  След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума  изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени  като препоръки към съответните национални и  европейски институции.  
   
  При закриването на Европейски парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия, в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации, за тяхното преодоляване.
   
   
  Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи  от форума.

  Линк

 • Starozagorci.com: Стара Загора с участник в заседание на Европейски парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.

  В четирите панела на събитието взеха участие много ръководители на европейски и български институции и организации, имащи отношение към дискутираните теми, както и мениджъри на български и европейски фирми. В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.

  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри форума, като подчерта, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската
  търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското
  председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.


  Линк

 • Novinata.bg: Стара Загора с участник в заседание на Европейски парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.

  В четирите панела на събитието взеха участие много ръководители на европейски и български институции и организации, имащи отношение към дискутираните теми, както и мениджъри на български и европейски фирми. В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.

  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри форума, като подчерта, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.

  Цветан Симеонов, председател на БТПП, основен организатор на това събитие, приветства гостите и акцентира върху 12-те права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Той почерта, че тези правила трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. „Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи“, каза Симеонов, „но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства“.

  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.

  Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в речта си пред форума. Тя поясни, че едва сега осъзнаваме колко много дава единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал без него всеки един гражданин, както и бизнесът. Според нея политиците без помощта на бизнеса, няма как да се справят с глобалните предизвикателства. Тя поздрави организаторите за темите и дневния ред на форума.

  Участниците в Европейския парламент на предприятията взеха активно участие в дискутираните теми. Темата в четвърти панел „Хората – бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса, не само в България – недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.

  След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени като препоръки към съответните национални и европейски институции.

  Във визионерската си реч при закриването на Европейски парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия, в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации, за тяхното преодоляване. Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи от форума.


  Линк

 • Stznews.bg: Стара Загора с участник в заседание на Европейски парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприяията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.

  В четирите панела на събитието взеха участие много ръководители на европейски и български институции и организации, имащи отношение към дискутираните теми, както и мениджъри на български и европейски фирми. В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.

  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри форума, като подчерта, че събитието е начин за насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.

  Цветан Симеонов, председател на БТПП, основен организатор на това събитие, приветства гостите и акцентира върху 12-те права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Той почерта, че тези правила трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. "Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи", каза Симеонов, "но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства".

  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.

  „Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в речта си пред форума. Тя поясни, че едва сега осъзнаваме колко много дава единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал без него всеки един гражданин, както и бизнесът. Според нея политиците без помощта на бизнеса, няма как да се справят с глобалните предизвикателства. Тя поздрави организаторите за темите и дневния ред на форума.

  Участниците в Европейския парламент на предприятията взеха активно участие в дискутираните теми. Темата в четвърти панел „Хората - бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса, не само в България - недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.

  След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени като препоръки към съответните национални и европейски институции.

  Във визионерската си реч при закриването на Европейски парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия, в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации, за тяхното преодоляване. Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи от форума.

   


  Линк

 • Nbp.bg: Стара Загора с участник в заседание на Европейски парламент на предприятията


  Линк

 • Hit-bg.com: Европейски парламент на предприятията проведе свое заседание в София

   

   

   

  За първи път Европейският парламент на предприятията /ЕПП/ се провежда извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса дискутират важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, търсене и предлагане на работна ръка.

  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри Европейския парламент на предприятията в София като подчерта, че събитието е начин да насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.

  "Събитието е ценно, защото насърчава предприемачите да споделят своето мнение по важни въпроси за бизнеса, за бъдещето на Европа", каза Талбот.

  Петър Кънев, председател на Комисията за икономическа политика и туризъм на Народното събрание, подчерта, че темите на събитието са изключително важни за бизнеса и обществото. Две от тях са във фокуса на Комисията за икономическа политика и туризъм – МСП и улесняването на регулаторните режими за тях. В България функционират 480 хил. фирми, около 440 хил. от тях са МСП, а 2/3 от тях са „живи“. Кънев потвърди подкрепата на Народното събрание на Република България на всички инициативи на Европалати и БТПП в посока МСП.

  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.

  Председателят на БТПП акцентира върху  12-те  права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април  тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Те трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. "Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи", каза Симеонов, "но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства".

  Дискусиите в Европейския парламент на предприятията продължават. Предприемачите ще гласуват по ключови въпроси.


  Линк

 • Bta.bg: Парламент на предприятията - форум - откриване

  София (11 юни 2018) Форум "Европейски парламент на предприятията 2018" бе открит в НДК. Събитието е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС и е посветено на позицията на европейските търговски палати в защита на консенсуса, конкурентоспособността и кохезията на Европа. На снимката: министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова (дясно) председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов (ляво) и Пресфото - БТА снимка: Христо Касабов (ЕД)

   


  Линк

 • Business-club.bg: ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА В БЪЛГАРИЯ

  Европейски парламент на предприятията в България
   
  Европейските търговски палати в защита на консенсуса, конкурентоспособността и кохезията на Европа, това бе акцентът на събитието в София, проведено на 11 юни 2018 г.
  За разлика за други страни, българските предприемачи в преобладаващото си мнозинство са за европейската интеграция  на България, каза Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП по време на Европейския парламент  в София. „МСП разглеждат ЕС като динамична система, която се развива постоянно. Твърдо вярваме, че с по-бързи реакции ЕС би имал по-големи успехи и би се разположил по-добре в рамките на световната икономика.“ – каза Симеонов.
  Бъдещето на Европа е прекалено важно, за да го оставим на политиците, каза д-р Кристоф Лайтл, председател на Европалати, по време на ЕПП в София. Като предприемач съм свикнал да избирам идеи, тук има много такива, споделени по време на дискусиите. професионалното обучение ще бъде приоритет за Европалати от есента на тази година, заедно с цифровия единен пазар и клъстерите. 
  Компаниите гласуваха по следните теми:
  Единен пазар
  1.1    Когато планирате да предлагате услуги в чужбина, имате ли усещане, че трябва да спазвате прекалено много непознати национални правила на държавата по местоназначение? Да – 80%, Не -20 %
  Единността на европейския пазар включва свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали. Но националните права за предоставяне на услуги често объркват и затрудняват бизнеса. 
  Премахването на различията в националните регулаторни режими, които подкопават Единния пазар, трябва да бъде направено бързо и ефективно. Най-обезпокоителна е липсата на напредък в областта на услугите. Съгласно Индекса за развитие на единния пазар /Single Market Scoreboard/ средното ниво на търговска интеграция на услугите в страните членки през 2015 г. е само 6,6 %, в сравнение с 20,6 % за стоки. 80 %
   
  1.2. Ще Ви бъде ли от полза, когато искате да предлагате услуги в чужбина, да комуникирате с Вашите собствени местни власти или НПО, вместо с властите на държавата по местоназначение? Да – 80%, Не – 20%
  Националните институции, които могат да предоставят полезни насоки и информация на фирмите когато искат да предлагат услуги в чужбина са за предпочитане като източник. Фирмите се чувстват по-сигурни, общувайки с ТПП от своята страна и знаят, че ще получат обработена информация, която е проверена и достоверна. Доверието в ТПП е доказано, както от дългата история на тези организации – в случая на България БТПП е на 123 години. 
  От друга страна непознаването на институциите в държавата, в която компанията желае да предлага услуги е предпоставка за трудности в общуването, изисквания, такси и др., които не са известни и възпрепятстват комуникацията.
   
  1.3. Имате ли усещането, че определени държави неправомерно налагат по-големи тежести на чуждестранните дружества, предоставящи услуги?  Да – 82%, не – 18 %
  Националните законодателства са рестриктивни в някои случаи и налагат по-големи тежести на чуждестранните дружества, които предоставят услуги в определена страна. Със защитата на родните компании често се спекулира – поради икономически или политически причини, но страните от ЕС има какво да подобрят по отношение на данъците, изискванията и условията, които плащат и на които трябва да отговарят чужди компании, предоставящи услуги. 
  1.4. В момента нашето дружество изпраща повечето от задължителните стандартни отчети свързани с ДДС, данъци, социални осигуровки, статистики и др., на публичните органи по електронен път в 
  национални институции - 53%,
  институции на ЕС – 47%
   
  Глобализацията води до по-напреднала търговия, услуги и взаимодействие. Това предполага отчитане както към националните институции, така и към ЕС.
  1.5. Най-големият потенциал от насърчаването на принципа „по електронен път по подразбиране“ в комуникацията с публичните органи, който все още не е донесъл ползи за моето дружество, се състои в: 
  Електронна комуникация с българските власти – 72%
  Компаниите смятат, че използването на информационни и комуникационни технологии за предоставяне на публични услуги   на национално ниво все още не е максимално оползотворено. Въвеждането на електронно правителство е факт в някои държави в ЕС, но не и реално в България. Постижения в обслужването на НАП, Търговски регистър, НОИ и някои общински служби има, но това не е работещо електронно правителство. 
  Електронна транснационална комуникация с властите на други страни-членки на ЕС – 28%
  Търговия и инвестиции
  2.1. Наясно ли сте какви са възможностите и споразуменията на ЕС с други страни за свободна търговия? Да – 32%, Не - 68%
  Езикът на споразуменията не е толкова разбираем за МСП. Подаваната информация е противоречива и понякога с възможните последици се спекулира. В редица държави има силен отпор за и против конкретно споразумение за свободна търговия. Това пречи на фирмите да изяснят какви са възможностите, които им се предлагат.
  2.2. Текстовете на споразуменията за свободна търговия представени ли са Ви по такъв начин, че да разберете какви са конкретните ползи от тях за Вашето дружество?  Да – 21 %, Не – 79%
  МСП нямат усещането, че текстовете на споразуменията за свободна търговия са писана за да бъдат разбирани. Те се приемат като облика на всяка администрация – объркващи, неясни и винаги се поставят на тълкуване.
  2.3. Считате ли, че трябва да продължи процеса на сключване такива споразумения? Да – 73%, Не – 27%
  Колкото повече – толкова повече. Компаниите смятат, че глобализацията изисква сключването на такива споразумения. Това е бъдещето на световната икономика. 
  2.4. Смятате ли, че правилата за произход в търговските споразумения са прекалено сложни, за да може максимално да се възползвате от тарифната либерализация? Да – 72%, Не – 28%
  Това е основната причина, поради която фирмите не се възползват от тарифната либералицазия. Многото правила не улесняват, а напротив – усложняват нещата за бизнеса, който ежедневно трябва да се „бори“ с много листове документация.
  МСП и предприемачеството
  3.1. Провеждат ли се адекватни консултации с МСП и заинтересованите страни от МСП в процеса на разработване на законодателството? Да – 17%, не – 83%
  Фирмите, считат че не се провеждат достатъчно адекватни консултации с МСП по време на разработването на законодателството. Ето защо е препоръчително да се обърне внимание на  принципа „ Мисли първо за малките“ в рамките на законодателсния процес. Принципът трябва да бъде поставен в основата на Европейската търговска политика, така че да дава силен глас на МСП и правилните инструменти по време на търговските преговори. 
  3.2. Адекватно ли се оценява влиянието на бъдещото законодателство за МСП (напр. разходите за привеждане в съответствие)? Да – 4%, Не – 96%
  Оценка на въздействието не се прави според компаниите. Допитванията до фирмите относно бъдещото законодателство не са ефективни. Европейските и националните законодатели не се съобразяват с оценка на въздействието, дори и да има частична такава. 
  3.3. Дали административните, законодателните или данъчните облекчения  не обезкуражават дружествата да увеличат обема на дейността си? Да – 46%, Не – 54%
  Компаниите са на мнение, че административните, законодателните и даничните облекчения не са решаващи за желанието на МСП да порастнат и да се развиват. 
  3.4. Зная достатъчно за това как и от къде да финансирам бизнеса си. Да – 54%, не – 46%
  Компаниите споделят, както че имат информация за това как да финансират бизнеса си, така и, че такава информация липсва. От друга страна фирмите знаят как да намерят финансиране, но понякога информацията е прекалено сложна, дълга, изисква правен съвет и е по-скоро пречка за взимане на решение в тази насока
  3.5. Данъчните правила и процедури в моята страна са ясни и ги разбирам добре. 
  смесени – Да - 54%, Не -  46%
  Малко повече от половината компании познават и разбират данъчните правила в страната си, а останалите не са съвсем наясно.
  Умения
  4.1. Трябва ли професионалното образование и обучение да бъдат сред приоритетните области за финансиране през следващия многогодишен бюджетен период? Да – 96%, Не – 4 %
  Въведените неотдавна чрез законови промени иновации са свързани с обучение по предприемачество от първите класове на училище. Плодовете от тази иновация ще бъдат налични след двадесет години, но си заслужават. 
  4.2. Смятате ли, че схемите за чиракуване/ стажове са считат за положителна стъпка в кариерното развитие на завършващите.  Да – 85%, Не – 15%
  Голяма част от активните предприемачи, завършили образованието си преди 20 години са възпитаници точно на дуалното обучение – учене чрез практика. резултатите, които постигат сега са положителни и тази малко позабравена, отминала практика трябва да се възроди.
  4.3. Трябва ли ученето в процеса на работа да бъде неразделна част от всички програми за първоначално професионално образование и обучение? Да – 88%, Не – 12 %
  Компаниите смятат, че ученето и практиката вървят ръка за ръка. Да се учиш чрез правене е изключително полезен подход в професионалното образование. 
  4.4. Вашето дружество би ли желало да допринесе за покриване на разходите по подобряване на възможностите за учене в процеса на работа за стажанти в България? Да – 63%, Не – 37%
  Готовността на компаниите да отделят средства за да квалифицират служителите си е показателна за израстването им като работодатели и като създаващи условия за бъдещи работни места.
  4.5. Трябва ли да се предприемат повече действия на ниво ЕС за справяне с недостига на работна сила? Да – 81%, Не – 19% 
  Предприемачите имат нужда от подкрепа, особено в момента, когато не само ЕС, но и други части на света се борят с предизвикателства като недостиг на работна сила, липса на служители с конкретни компетентности.

  Линк

 • Focus-news.net: Цветан Симеонов, БТПП: Имаме отлично сътрудничество със сегашния екип на Министерство на образованието и науката

  Имаме отлично сътрудничество със сегашния екип на Министерство на образованието и науката. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на Европейския парламент на предприятията 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му присъствието на представител на МОН е илюстрация, че се берат плодовете на предишните усилия. „Не мога да не спомена приноса на предишния министър на образоването, с когото благодарение на нашите усилия въведохме две неща по законодателен път. Едното беше, че в закона се предвиди обучение по предприемачество от първите класове на училище и второто, че дирекцията а средно образование, която дотогава съществуваше и където преобладаваха тези, които учеха в реалните гимназии с общообразователните, беше разделена и беше отделена специална дирекция, посветена на професионалното образование. Вярно е, че след 20 години ще берем плодовете на тези усилия, но всеки ден ние влагаме в нашето бъдеще чрез професионално обучение на децата“, допълни Симеонов.

   

   


  Линк

 • Banker.bg: Износът за първото тримесечие надхвърля 6 млрд. евро

  През първото тримесечие на 2018 г. запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. Малките и средни предприятия също отбелязват значителен ръст в производството, износа, заетостта и производителността на труда. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европейски парламент на предприятията“ в понеделник.

  „Европейският парламент е символ на единството на Европейския съюз, а малките и средни предприятия имат нужда именно от повече сътрудничество и установяване на общи проекти. Това партньорство трябва да излезе от националните граници, за да бъде максимално ефективно“, подчерта той и допълни, че бъдещето на малките и средни предприятия, ще определи и бъдещето на икономиката на ЕС.

  Манолев акцентира и на важността за насърчаване на предприемачеството. „Успешните стартъпи са утрешните конкурентни малки и средни предприятия“, посочи той и съобщи, че за последните през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

  Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. Европейският парламент на предприятията насочва вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. В събитието участват предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.


  Линк

 • Mypr.bg: Европейски парламент на предприятията проведе свое заседание в София

  За първи път Европейският парламент на предприятията /ЕПП/ се провежда извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса дискутират важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, търсене и предлагане на работна ръка.

  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри Европейския парламент на предприятията в София като подчерта, че събитието е начин да насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.

  "Събитието е ценно, защото насърчава предприемачите да споделят своето мнение по важни въпроси за бизнеса, за бъдещето на Европа", каза Талбот.

  Петър Кънев, председател на Комисията за икономическа политика и туризъм на Народното събрание, подчерта, че темите на събитието са изключително важни за бизнеса и обществото. Две от тях са във фокуса на Комисията за икономическа политика и туризъм – МСП и улесняването на регулаторните режими за тях. В България функционират 480 хил. фирми, около 440 хил. от тях са МСП, а 2/3 от тях са „живи“. Кънев потвърди подкрепата на Народното събрание на Република България на всички инициативи на Европалати и БТПП в посока МСП.

  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.

  Председателят на БТПП акцентира върху  12-те  права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април  тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Те трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. "Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи", каза Симеонов, "но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства".

  Дискусиите в Европейския парламент на предприятията продължават. Предприемачите ще гласуват по ключови въпроси.

  Видео от събитието може да видите ТУК!


  Линк

 • Mypr.bg: Европейски парламент на предприятията в България

  Европейските търговски палати в защита на консенсуса, конкурентоспособността и кохезията на Европа, това бе акцентът на събитието в София, проведено на 11 юни 2018 г.

  За разлика за други страни, българските предприемачи в преобладаващото си мнозинство са за европейската интеграция на България, каза Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП по време на Европейския парламент в София. „МСП разглеждат ЕС като динамична система, която се развива постоянно. Твърдо вярваме, че с по-бързи реакции ЕС би имал по-големи успехи и би се разположил по-добре в рамките на световната икономика.“ – каза Симеонов.

  Бъдещето на Европа е прекалено важно, за да го оставим на политиците, каза д-р Кристоф Лайтл, председател на Европалати, по време на ЕПП в София. Като предприемач съм свикнал да избирам идеи, тук има много такива, споделени по време на дискусиите. професионалното обучение ще бъде приоритет за Европалати от есента на тази година, заедно с цифровия единен пазар и клъстерите.

  Компаниите гласуваха по следните теми:

  Единен пазар

  Когато планирате да предлагате услуги в чужбина, имате ли усещане, че трябва да спазвате прекалено много непознати национални правила на държавата по местоназначение? Да – 80%, Не -20 %

  Единността на европейския пазар включва свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали. Но националните права за предоставяне на услуги често объркват и затрудняват бизнеса.

  Премахването на различията в националните регулаторни режими, които подкопават Единния пазар, трябва да бъде направено бързо и ефективно. Най-обезпокоителна е липсата на напредък в областта на услугите. Съгласно Индекса за развитие на единния пазар /Single Market Scoreboard/ средното ниво на търговска интеграция на услугите в страните членки през 2015 г. е само 6,6 %, в сравнение с 20,6 % за стоки. 80 %

  1.2. Ще Ви бъде ли от полза, когато искате да предлагате услуги в чужбина, да комуникирате с Вашите собствени местни власти или НПО, вместо с властите на държавата по местоназначение? Да – 80%, Не – 20%

  Националните институции, които могат да предоставят полезни насоки и информация на фирмите когато искат да предлагат услуги в чужбина са за предпочитане като източник. Фирмите се чувстват по-сигурни, общувайки с ТПП от своята страна и знаят, че ще получат обработена информация, която е проверена и достоверна. Доверието в ТПП е доказано, както от дългата история на тези организации – в случая на България БТПП е на 123 години.

  От друга страна непознаването на институциите в държавата, в която компанията желае да предлага услуги е предпоставка за трудности в общуването, изисквания, такси и др., които не са известни и възпрепятстват комуникацията.

  1.3. Имате ли усещането, че определени държави неправомерно налагат по-големи тежести на чуждестранните дружества, предоставящи услуги? Да – 82%, не – 18 %

  Националните законодателства са рестриктивни в някои случаи и налагат по-големи тежести на чуждестранните дружества, които предоставят услуги в определена страна. Със защитата на родните компании често се спекулира – поради икономически или политически причини, но страните от ЕС има какво да подобрят по отношение на данъците, изискванията и условията, които плащат и на които трябва да отговарят чужди компании, предоставящи услуги.

  1.4. В момента нашето дружество изпраща повечето от задължителните стандартни отчети свързани с ДДС, данъци, социални осигуровки, статистики и др., на публичните органи по електронен път в

  национални институции - 53%,

  институции на ЕС – 47%

  Глобализацията води до по-напреднала търговия, услуги и взаимодействие. Това предполага отчитане както към националните институции, така и към ЕС.

  1.5. Най-големият потенциал от насърчаването на принципа „по електронен път по подразбиране“ в комуникацията с публичните органи, който все още не е донесъл ползи за моето дружество, се състои в:

  Електронна комуникация с българските власти – 72%

  Компаниите смятат, че използването на информационни и комуникационни технологии за предоставяне на публични услуги на национално ниво все още не е максимално оползотворено. Въвеждането на електронно правителство е факт в някои държави в ЕС, но не и реално в България. Постижения в обслужването на НАП, Търговски регистър, НОИ и някои общински служби има, но това не е работещо електронно правителство.

  Електронна транснационална комуникация с властите на други страни-членки на ЕС – 28%

  Търговия и инвестиции

  2.1. Наясно ли сте какви са възможностите и споразуменията на ЕС с други страни за свободна търговия? Да – 32%, Не - 68%

  Езикът на споразуменията не е толкова разбираем за МСП. Подаваната информация е противоречива и понякога с възможните последици се спекулира. В редица държави има силен отпор за и против конкретно споразумение за свободна търговия. Това пречи на фирмите да изяснят какви са възможностите, които им се предлагат.

  2.2. Текстовете на споразуменията за свободна търговия представени ли са Ви по такъв начин, че да разберете какви са конкретните ползи от тях за Вашето дружество? Да – 21 %, Не – 79%

  МСП нямат усещането, че текстовете на споразуменията за свободна търговия са писана за да бъдат разбирани. Те се приемат като облика на всяка администрация – объркващи, неясни и винаги се поставят на тълкуване.

  2.3. Считате ли, че трябва да продължи процеса на сключване такива споразумения? Да – 73%, Не – 27%

  Колкото повече – толкова повече. Компаниите смятат, че глобализацията изисква сключването на такива споразумения. Това е бъдещето на световната икономика.

  2.4. Смятате ли, че правилата за произход в търговските споразумения са прекалено сложни, за да може максимално да се възползвате от тарифната либерализация? Да – 72%, Не – 28%

  Това е основната причина, поради която фирмите не се възползват от тарифната либералицазия. Многото правила не улесняват, а напротив – усложняват нещата за бизнеса, който ежедневно трябва да се „бори“ с много листове документация.

  МСП и предприемачеството

  3.1. Провеждат ли се адекватни консултации с МСП и заинтересованите страни от МСП в процеса на разработване на законодателството? Да – 17%, не – 83%

  Фирмите, считат че не се провеждат достатъчно адекватни консултации с МСП по време на разработването на законодателството. Ето защо е препоръчително да се обърне внимание на принципа „ Мисли първо за малките“ в рамките на законодателсния процес. Принципът трябва да бъде поставен в основата на Европейската търговска политика, така че да дава силен глас на МСП и правилните инструменти по време на търговските преговори.

  3.2. Адекватно ли се оценява влиянието на бъдещото законодателство за МСП (напр. разходите за привеждане в съответствие)? Да – 4%, Не – 96%

  Оценка на въздействието не се прави според компаниите. Допитванията до фирмите относно бъдещото законодателство не са ефективни. Европейските и националните законодатели не се съобразяват с оценка на въздействието, дори и да има частична такава.

  3.3. Дали административните, законодателните или данъчните облекчения не обезкуражават дружествата да увеличат обема на дейността си? Да – 46%, Не – 54%

  Компаниите са на мнение, че административните, законодателните и даничните облекчения не са решаващи за желанието на МСП да порастнат и да се развиват.

  3.4. Зная достатъчно за това как и от къде да финансирам бизнеса си. Да – 54%, не – 46%

  Компаниите споделят, както че имат информация за това как да финансират бизнеса си, така и, че такава информация липсва. От друга страна фирмите знаят как да намерят финансиране, но понякога информацията е прекалено сложна, дълга, изисква правен съвет и е по-скоро пречка за взимане на решение в тази насока

  3.5. Данъчните правила и процедури в моята страна са ясни и ги разбирам добре.

  смесени – Да - 54%, Не - 46%

  Малко повече от половината компании познават и разбират данъчните правила в страната си, а останалите не са съвсем наясно.

  Умения

  4.1. Трябва ли професионалното образование и обучение да бъдат сред приоритетните области за финансиране през следващия многогодишен бюджетен период? Да – 96%, Не – 4 %

  Въведените неотдавна чрез законови промени иновации са свързани с обучение по предприемачество от първите класове на училище. Плодовете от тази иновация ще бъдат налични след двадесет години, но си заслужават.

  4.2. Смятате ли, че схемите за чиракуване/ стажове са считат за положителна стъпка в кариерното развитие на завършващите. Да – 85%, Не – 15%

  Голяма част от активните предприемачи, завършили образованието си преди 20 години са възпитаници точно на дуалното обучение – учене чрез практика. резултатите, които постигат сега са положителни и тази малко позабравена, отминала практика трябва да се възроди.

  4.3. Трябва ли ученето в процеса на работа да бъде неразделна част от всички програми за първоначално професионално образование и обучение? Да – 88%, Не – 12 %

  Компаниите смятат, че ученето и практиката вървят ръка за ръка. Да се учиш чрез правене е изключително полезен подход в професионалното образование.

  4.4. Вашето дружество би ли желало да допринесе за покриване на разходите по подобряване на възможностите за учене в процеса на работа за стажанти в България? Да – 63%, Не – 37%

  Готовността на компаниите да отделят средства за да квалифицират служителите си е показателна за израстването им като работодатели и като създаващи условия за бъдещи работни места.

  4.5. Трябва ли да се предприемат повече действия на ниво ЕС за справяне с недостига на работна сила? Да – 81%, Не – 19%

  Предприемачите имат нужда от подкрепа, особено в момента, когато не само ЕС, но и други части на света се борят с предизвикателства като недостиг на работна сила, липса на служители с конкретни компетентности.

   


  Линк

 • Bnr.bg: Председателите на комисиите по европейските въпроси в страните от ЕС на заключителна конференция в София

  В края на седмицата председателите на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти в Европейския съюз пристигат в София за участие в заключителна двудневна Конференция. Събитието е част от програмата на Българското европредседателство, на което ще се анализират постиженията на страната ни като ротационен председател на Съвета на Европейският съюз. 

  Заключителната конференция на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. "пленарен" КОСАК ще анализира трите важни за Председателството ни теми - Западните Балкани, стълба за социални права и кохезионната политика, информира председателят на Комисията по европейските въпроси в Народното събрание Кристиан Вигенин:

  "Ние като национални парламенти да подкрепим това, което беше постигнато в София, включително с финансовите ангажименти за развитието на инфраструктурата и цялата поредица от конкретни стъпки, които бяха набелязани на срещата на високо равнище в София".

  Заключителният КОСАК ще премие два документа - приноси и заключение за последните шест месеца:

  "Вярвам, че част от тях ще бъдат и по-положителни в сравнение с това, което беше постигнато на правителствено равнище, говоря специално за Западните Балкани, защото ние искаме и на парламентарно равнище да има един засилен ангажимент на националните парламенти към парламентите от Западните Балкани".

  Пленарният КОСАК, на който ще присъства заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, ще бъде открит от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, приветствено слово ще отправи и президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов ще представи постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС. Пленарната среща на конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси е заключителната среща от парламентарното измерение на Европредседателството на страната ни, на която ще присъстват над 400 делегати. 

  Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

   


  Линк

 • Bta.bg: Председателят на Европалати: Смятам, че г-н Тръмп върви по грешен път

  София,11 юни /Екатерина Тотева, БТА/ Председателят на Европалати Кристоф Лайтл коментира пред журналисти, че се очаква всички страни, ангажирани в търговията, да пострадат заради решението на САЩ, които въведоха мита върху стоманата и алуминия от Канада, ЕС и Мексико. Европалати насърчава и подкрепя споразуменията за свободна тъ...


  Линк

 • Business-club.bg: ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ПРОВЕДЕ СВОЕ ЗАСЕДАНИЕ В СОФИЯ


   Европейски парламент на предприятията проведе свое заседание в София
  Европейски парламент на предприятията проведе свое заседание в София
  Европейски парламент на предприятията проведе свое заседание в София
  За първи път Европейският парламент на предприятията /ЕПП/ се провежда извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса дискутират важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, търсене и предлагане на работна ръка.
  Ян Талбот, заместник-председател на Европалати, откри Европейския парламент на предприятията в София като подчерта, че събитието е начин да насърчаване на икономическата дипломация. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на европейските търговски палати с подкрепата на Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.
  "Събитието е ценно, защото насърчава предприемачите да споделят своето мнение по важни въпроси за бизнеса, за бъдещето на Европа", каза Талбот.
  Петър Кънев, председател на Комисията за икономическа политика и туризъм на Народното събрание, подчерта, че темите на събитието са изключително важни за бизнеса и обществото. Две от тях са във фокуса на Комисията за икономическа политика и туризъм – МСП и улесняването на регулаторните режими за тях. В България функционират 480 хил. фирми, около 440 хил. от тях са МСП, а 2/3 от тях са „живи“. Кънев потвърди подкрепата на Народното събрание на Република България на всички инициативи на Европалати и БТПП в посока МСП.
  Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, приветства участниците в ЕПП в дома на българското председателство и потвърди интензивната работа и усилията, които Българското председателство е положило през изминалите месеци, търсейки повече сигурност, солидарност, динамични решения за динамичния ни свят.
   
  Председателят на БТПП акцентира върху  12-те  права на предприемачите – инициатива на Европалати, реализирана през април  тази година с цел защита на МСП и предприемачите, при формулиране на законодателните промени, касаещи предприемаческата дейност. Те трябва да се взимат предвид, за да се поддържа баланс между социалните и предприемаческите интереси. "Европейската интеграция на България е важна и трябва да продължи", каза Симеонов, "но продължението трябва да е под формата на мерки за по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства".
   
  Дискусиите в Европейския парламент на предприятията продължават. Предприемачите ще гласуват по ключови въпроси.
   
  Видео от събитието може да видите ТУК!

  Линк

 • Focus-news.net: Единният пазар, малките и средни предприятия и кадрите бяха темите на Европарламента на предприятията 2018 г. (ОБЗОР)Цветан Симеонов, БТПП: Имаме отлично сътрудничество със сегашния екип на Министерство на образованието и науката

  София. Имаме отлично сътрудничество със сегашния екип на Министерство на образованието и науката. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на Европейския парламент на предприятията 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му присъствието на представител на МОН е илюстрация, че се берат плодовете на предишните усилия. „Не мога да не спомена приноса на предишния министър на образоването, с когото благодарение на нашите усилия въведохме две неща по законодателен път. Едното беше, че в закона се предвиди обучение по предприемачество от първите класове на училище и второто, че дирекцията а средно образование, която дотогава съществуваше и където преобладаваха тези, които учеха в реалните гимназии с общообразователните, беше разделена и беше отделена специална дирекция, посветена на професионалното образование. Вярно е, че след 20 години ще берем плодовете на тези усилия, но всеки ден ние влагаме в нашето бъдеще чрез професионално обучение на децата“, допълни Симеонов. 


  Линк

 • Focus-news.net: Цветан Симеонов, БТПП: За разлика от други страни, българските предприемачи в преобладаващото си мнозинство са за европейската интеграция на България

  София. За разлика от други страни, българските предприемачи в преобладаващото си мнозинство са за европейската интеграция на България. Това каза Цветан Симеонов, председателна Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата по време на Европейския парламент на предприятията, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Симеонов поясни, че това не означава, че разглеждат ЕС като нещо, което трябва да остане консервативно и да не се развива. „Напротив, ние твърдо вярваме, че с по-бързи реакции ЕС би имал по-големи успехи и би се разположил по-добре в рамките на световната икономика. Това означава по-малко административни тежести, повече публично-частни партньорства, преоценка на състоянието сега, защото се забелязва завземане на позиции от страна на държавните структури“, каза Симеонов. Според него се прекалява и с детайлната уредба на неща, които биха могли да минат и без уредба, без формалности и тежести. По думите му това ще освободи креативния капацитет на предприемачите в Европа. "Той трябва да бъде още насърчен, за да може Европа да остане водеща икономика в света. Българският бизнес подкрепя една по-динамична Европа, по-динамичен ЕС. Затова днес отговорите на въпросите, които ще поставим, ще бъдат доведени до вниманието на всички европейски институции, които имат компетенциите да ги решат", каза още председателят на БТПП. „Събитието е много важно по няколко причини. Първата е за това, че България председателства ЕС, което за нас е огромна чест и привилегия, второ защото това се случва в годината на юбилея на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати. Ние отбелязваме нейната 60-годишнина. Важно е, защото това е годината, през която беше предложена, изработена и приета, рамката, документът и декларацията за правата на предприемача. Знаем и досега сме отминавали фактът, че има много документи за социалните права, за правата на гражданите, но приемахме като даденост, че правата на предприемача са известни. Дойде време, в което ние следва да изработим този документ и да го предоставим на съответните институции“, заяви Симеонов.


  Линк

 • Focus-news.net: Цветан Симеонов, БТПП: Не са много българските фирми, които се притесняват от Брекзит

  София. Не са много българските фирми, които се притесняват от Брекзит. Това каза пред журналисти Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата във връзка с декларация, която ще изпратят в европарламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че отдавна е имало сигнали за такива намерения за Великобритания и затова са проучили въпроса. „Без съмнение ще бъде двустранно неизгодна тази стъпка“, коментира Симеонов. Във връзка с последната среща на Г – 7 за Иран, Симеонов поясни, че всички преговори са по-добри отколкото едностранните мерки. „В този смисъл, колкото и да не е с крайно детайлно разписани документ, и срещата на Г – 7 има своето значение. Голямата част от участниците показаха, че на тях не им е безразлична свободата на търговията в световен мащаб“, каза той и прогнозира, че нещата постепенно ще се успокоят. „Докато големите страни се противопоставят в известна степен, останалите като Китай, Индия, работят доста по-конструктивно и гъвкаво. Ако не си даваме сметка за това, един ден може да се окажем след тях“, каза той.


  Линк

 • Focus-news.net: Цветан Симеонов, БТПП: Всички 47 държави от Европалати внесоха декларация в европарламента, защитаваща ежедневните права на предприемачите, касещи и България

  София. Всички 47 държави от Европалати (Асоциация на европейските търговско-промишлени палати) внесоха декларация в европарламента, защитаваща ежедневните права на предприемачите, те касаят и България. Това каза пред журналисти Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата във връзка с декларация, която ще изпратят в европарламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Той заяви, че става въпрос за правата, нужни на предприемачите. „Много от нещата са валидни и за България, ще маркирам само най-важните, които засягат и нас. Това е намаляването на административната тежест, правото на предприемача да разполага с добре квалифицирана и подготвена работна сила. Това е лесното преминаване на границите и много други неща, които са ежедневието на предприемача“, допълни Симеонов. „Това е в основните права на предприемача, защото вече десетки години се говори за социални права, за права на гражданите. Всеки счита за подразбиращо се, че предприемачите имат права, но никъде го няма написано. Затова Европалати реши да изготви такъв документ, той има 12 стълба. Няма как да ги изброяваме. Всичките очертават най-важните права на предприемача. Това ще бъде за в бъдеще основополагащ документ, за да може да имаме разписано това, което се дължи на предприемачите, хората, благодарение на които се движи светът и икономиката“, каза той. По думите му това е съвместен документ на всички 47 палати, в рамките на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати.


  Линк

 • Focus-news.net: Вицепремиерът Екатерина Захариева: Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно

  София. Европейският парламент на предприятията 2018 г. напипва пулса на дебатите и необходимостта от това какво трябва да работим всички заедно. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Европейския парламент на предприятията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. . „Наистина искам да започна с благодарности първо на нашия председател Цветан Симеонов за поканата, с благодарност и на организаторите, че организираха този наистина важен форум в България“, коментира Захариева. Тя поясни, че едва сега осъзнаваме колко много дава единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал всеки един гражданин, както и бизнесът. „Колко много административни пречки, трудности, фитосанитарни и от всякакъв характер бихме имали, при липсата на този пазар“, поясни вицепремиерът. Според нея политиците без помощта на бизнеса, няма как да се справят с глобалните предизвикателства. Тя поздрави организаторите за темите и дневния ред на форума.


  Линк

 • Focus-news.net: Единният пазар, малките и средни предприятия и кадрите бяха темите на Европарламента на предприятията 2018 г. (ОБЗОР)

  София. Единният пазар, малките и средни предприятия и кадрите, предприемачеството и инвестициите бяха част от темите, които разискваха на Европейския парламент на предприятията 2018 г. Министърът на българското европредседателство 2018 г. Лиляна Павлова приветства представителите на търговско-промишлените палати в „дома на Европа“ в България. Тя визира НДК, където се проведе събитието и където се провеждат основните мероприятия, които са част от Българското председателство на Съвета на ЕС. Павлова коментира, че е много важно Европа да не бъде догонваща, а да бъде в крак с технологиите. По думите на Павлова затова като част от усилията за единния пазар, единният цифров пазар е много важна част от приоритетите на нашето председателство. Министър Павлова отчете, че от общо 29 досиета, в резултат на които ще имаме функциониращ единен цифров пазар, по време на председателството, страната ни е успяла да работи по половината от тях. Според Лиляна Павлова това е успех. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също коментира темата за единния цифров пазар. Тя посочи, че той трябва да бъде създаден, ако искаме Европа да навакса с изоставането си и да нахвърли 1,5% растеж на БВП. Захариева определи общият дигитален пазар като пета свобода. Тя поздрави организаторите за избрания дневен ред и посочи, че важна тема са хората и образованието. Според нея обаче образователните системи в света са изправени пред предизвикателството да отговорят на все по-бързо променящите се изисквания на пазара на труда. На сходно мнение бе и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира, че палатата има отлично сътрудничество със сегашния екип на Министерство на образованието и науката. Той отчете, че всички 47 държави от Европалати са внесли декларация в европарламента, защитаваща ежедневните права на предприемачите, те касаят и България. Той поясни, че за разлика от други страни, българските предприемачи в преобладаващото си мнозинство са за европейската интеграция на България. Според председателя на Европалати д-р Кристоф Лайтл Европалати трябва да изгражда Европа на бъдещето и това не трябва да се оставя на политиците. „Да, имаме нужда от подкрепа. Не можем да действаме сами, трябва да работим в мрежа, но не можем без икономиката да дадем бъдеща перспектива за младите хора“, посочи председателят на Европалати.


  Линк

 • Tvevropa: София е домакин на Европейски парламент на предприятията

  София е домакин на Европейския парламент на предприятията. Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на ЕП, но с участието на предприемачи. В рамките на форума представители на деловите среди от всички европейски страни ще имат възможност да изразят мнение по ключови бизнес теми. Те ще могат да обсъдят приоритетите за икономическо развитие на ЕС с евродепутатите. Европейският парламент на предприятията ще насочи вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. Предвидено е в събитието да вземат участие предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.


  Линк

 • Vestnikstroitel.bg: Започна Европейският парламент на предприятията

  Започна Европейският парламент на предприятията, който се провежда в зала 3 на Националния дворец на културата. „Подкрепяме една развиваща се и по динамична Европа“, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП при откриване на форума. Той допълни, че от европейските търговски предприятия настояват за намаляване на административната тежест за малките и средните фирми.
  „България доказа, че може да бъде водеща сила и мост за постигане на теми, по които няма консенсус“, каза Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
  Очаквайте подробности.


  Линк

 • News.bg: Българските фирми се подготвили за Брекзит

  Не са много българските фирми, които се притесняват от Брекзит. Това каза пред журналисти председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му отдавна е имало сигнали за такива намерения за Великобритания и затова българският бизнес е проучил въпроса.

  Без съмнение обаче това ще бъде двустранно неизгодна тази стъпка, коментира Симеонов.

  Във връзка с последната среща на Г - 7 за Иран, Симеонов поясни, че всички преговори са по-добри отколкото едностранните мерки. В този смисъл, колкото и да не е с крайно детайлно разписани документи, и срещата на Г - 7 има своето значение, според него.

  Голямата част от участниците показаха, че на тях не им е безразлична свободата на търговията в световен мащаб, каза Симеонов и прогнозира, че нещата постепенно ще се успокоят.

  Докато големите страни се противопоставят в известна степен, останалите като Китай, и Индия работят доста по-конструктивно и гъвкаво. Ако не си даваме сметка за това, един ден може да се окажем след тях, подчерта Цветан Симеонов.

  По-късно на среща на Европейския парламент на предприятията 2018 той изтъкна, че България не смята да напусне ЕС. Общността обаче трябва да се реформира, по думите му. Той настоява Европа да остане водеща икономика в света. Европа трябва да е по-динамична и по-бързо да взема решения.


  Линк

 • Actualno.com: Манолев: Експортът ни надхвърля 6 млрд. евро през първото тримесечие на 2018 г.

  През първото тримесечие на 2018 г. запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. Малките и средни предприятия също отбелязват значителен ръст в производството, износа, заетостта и производителността на труда. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европейски парламент на предприятията“, съобщи БГНЕС.  Той поздрави организаторите за инициативата да организират дискусията в такъв формат. „Европейският парламент е символ на единството на Европейския съюз, а малките и средни предприятия имат нужда именно от повече сътрудничество и установяване на общи проекти. Това партньорство трябва да излезе от националните граници, за да бъде максимално ефективно“, подчерта той и допълни, че бъдещето на малките и средни предприятия, ще определи и бъдещето на икономиката на ЕС.
  Икономическият заместник-министър акцентира и на важността за насърчаване на предприемачеството. „Успешните стартъпи са утрешните конкурентни малки и средни предприятия“, посочи той и съобщи, че за последните през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране. Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. Европейският парламент на предприятията насочва вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. В събитието участват предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.


  Линк

 • Economy.bg: Износът ни надхвърля 6 млрд. евро през първото тримесечие на 2018

  За последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи
   
   
   

   

   

  През първото тримесечие на 2018 запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. Малките и средни предприятия също отбелязват значителен ръст в производството, износа, заетостта и производителността на труда. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европейски парламент на предприятията“.

  Икономическият заместник-министър акцентира на важността за насърчаване на предприемачеството. „Успешните стартъпи са утрешните конкурентни малки и средни предприятия“, посочи той и съобщи, че през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

  Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. Европейският парламент на предприятията насочва вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. В събитието участват предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.

   


  Линк

 • Flagman.bg: Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС

  Приветства участниците в Европейски парламент на предприятията


  Подкрепяме всички инициативи на Евросъюза и на Европалатите, свързани с регулациите спрямо малкия и средния бизнес. Това обяви Петър Кънев на мероприятие в НДК, свързано с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

  Бургаският депутат приветства участниците от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на ръководството на икономическата комисия, на която е шеф.
  Кънев замести Караянчева на събитието, тъй като тя е на служебен ангажимент в чужбина.

  „Темите, които днес ще се разглеждат, са изключително важни за всички нас. И това, което искам само да споделя, е, че две от тях са свързани с малките и средните предприятия. В комисията по икономическа политика, освен че се занимаваме с чисто  законодателна дейност, на почти всяко наше заседание ние разглеждаме отделни теми за административната тежест върху българския бизнес”, заяви бургаският депутат.

  Той добави, че в България има около 480 000 фирми.
  „Около 440 000 от тях са малки и средни предприятия. Две трети от тях са „живи” фирми. Средният състав на една такава фирма е между 2,5 и 3 човека, което означава, че административните тежести върху този бизнес трябва да бъдат сериозно регулирани. В това отношение подкрепяме всички инициативи на Евросъюза и на Европалатите”, каза още Петър Кънев.

  Той пожела на евроделегатите: „Приятно изкарване в слънчева София и слънчева България с обещание следващите два дни да няма дъждове и градушки”.

  Мероприятието в НДК е наречено „Европейски парламент на предприятията”. То се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Европалати.

  Приветствие пред гостите отправиха още председателят на Европалати д-р Кристоф Лайтл, министърът на европреседателството Лиляна Павлова, както и председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов.

  Г-жа Павлова обяви, че Европа се нуждае от повече стабилност и сигурност отвсякога.
  От своя страна Цветан Симеонов заяви, че за разлика от други държави предприемачите у нас са „за” европейската интеграция на България и „не си и помисляме за излизане от ЕС”.

  По думите му българският бизнес подкрепя една по-динамична Европа. Цветан Симеонов призова за по-малко административни тежести.


  Линк

 • Novinata.bg: Александър Манолев: Експортът ни надхвърля 6 млрд. евро през първото тримесечие на 2018 г.

  През първото тримесечие на 2018 г. запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. Малките и средни предприятия също отбелязват значителен ръст в производството, износа, заетостта и производителността на труда. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европейски парламент на предприятията“.

      Той поздрави организаторите за инициативата да организират дискусията в такъв формат. „Европейският парламент е символ на единството на Европейския съюз, а малките и средни предприятия имат нужда именно от повече сътрудничество и установяване на общи проекти. Това партньорство трябва да излезе от националните граници, за да бъде максимално ефективно“, подчерта той и допълни, че бъдещето на малките и средни предприятия, ще определи и бъдещето на икономиката на ЕС.

      Икономическият заместник-министър акцентира и на важността за насърчаване на предприемачеството. „Успешните стартъпи са утрешните конкурентни малки и средни предприятия“, посочи той и съобщи, че за последните през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

  Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. Европейският парламент на предприятията насочва вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. В събитието участват предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.


  Линк

 • Vestnikstroitel.bg: Зам.-министър Манолев: Експортът ни надхвърля 6 млрд. евро през първото тримесечие на 2018 г.

  През първото тримесечие на 2018 г. запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. Малките и средни предприятия също отбелязват значителен ръст в производството, износа, заетостта и производителността на труда. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европейски парламент на предприятията“.
  Той поздрави организаторите за инициативата да организират дискусията в такъв формат. „Европейският парламент е символ на единството на Европейския съюз, а малките и средни предприятия имат нужда именно от повече сътрудничество и установяване на общи проекти. Това партньорство трябва да излезе от националните граници, за да бъде максимално ефективно“, подчерта той и допълни, че бъдещето на малките и средни предприятия, ще определи и бъдещето на икономиката на ЕС.
  Икономическият заместник-министър акцентира и на важността за насърчаване на предприемачеството. „Успешните стартъпи са утрешните конкурентни малки и средни предприятия“, посочи той и съобщи, че за последните през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.
  Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. Европейският парламент на предприятията насочва вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. В събитието участват предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.


  Линк

 • Mypr.bg: ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА в БЪЛГАРИЯ - теми, сесии

  Днес за пръв път в София ще се проведе бизнес събитието Европейски парламент на предприятията /ЕПП/. Мероприятието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати. ЕПП бе подкрепен от Народното събрание на Република България, Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Министерството на икономиката и Европейския парламент.

  Повече от 200 участници, сред които председатели на търговско-промишлени палати, европейски предприемачи от 44 европейски страни; български представители на деловите среди, председатели на регионални ТПП, ръководители на смесени търговски палати в България, председатели на браншови организации, представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, народни представители, европейски парламентаристи, членове на българското правителство, представители на европейски институции, представители на дипломатическия корпус, медии, ще се включат в събитието и ще пресъздадат една сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи.

  Основни теми, които ще бъдат разгледани в рамките на мероприятието  са:

  • Единен европейски пазар – услуги, дигитализация
  • Търговия и инвестиции – достъп до трети пазари, МСП и търговска политика
  • МСП и предприемачество – правна рамка в полза на МСП, екосистема на МСП
  • Умения – чиракуването и други форми на учене и практикуване, несъответствие в уменията на работната ръка и нуждите на работодателите

  Очаквайте повече информация относно мероприятието и резултатите от гласуването на предприемачите по водещи въпроси в сферата на икономиката и търговията на сайта на БТПП или в социалните мрежи.

  ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА в БЪЛГАРИЯ

  ТЕМИ

  ПЪРВА СЕСИЯ: ЕДИНЕН ПАЗАР

  Тема 1: Услуги

  Според Индекса за единния пазар средната търговска интеграция на държавите-членки през 2015 г. за услуги е само 6,6%, в сравнение с 20,6% за стоките. Комисията представи пакета за услуги през януари 2017 г., но инициативите все още не отговарят на очакванията, като все още остават много бариери. По-специално, малките и средни предприятия избягват да предлагат стоки и услуги извън своите национални граници, поради опасението, че може да бъдат подведени под отговорност според правила, с които не познават.

  Тема 2: Дигитализация

  През октомври 2017 г. всички държави-членки на ЕС и ЕАСТ подписаха декларация за електронно правителство, обещавайки да насърчават цифровите обществени услуги на континента. "Планът за действие на ЕС за електронното управление за периода 2016-2020" призова всички институции на ЕС да приемат принципа "цифрови по подразбиране", което означава, че комуникацията с публичните органи и самата администрация трябва да се осъществява по електронен път, като предпочитан вариант, вместо аналоговите услуги. "Цифрови по подразбиране" се разглежда като предпоставка за по-бърза и по-ефективна администрация, за дигитална иновация и премахване на бариерите за единния пазар.

  ВТОРА СЕСИЯ: ТЪРГОВИЯ И ИНВЕСТИЦИИ

  Тема 1: Достъп до чужди пазари

  Световният търговски ред, а с него европейската търговска политика, са под най-тежкия натиск в съвременната история. Тенденциите на протекционизъм растат, а популистките движения заплашват бъдещето на многостранната търговска система, основана на правила. Освен това възникват съмнения относно бъдещите търговски отношения на ЕС с важни търговски партньори от двете страни на Атлантическия океан. В същото време 90% от световният растеж се очаква да излезе от Европа през следващите години, така че е в наш интерес е да продължим да проектираме силата на единния пазар на световната сцена. Това прави активната и всеобхватна европейска търговска политика по-важна от всякога. Пълното ангажиране с нови и текущи търговски преговори, особено със съседните страни, Азия и Латинска Америка, е от ключово значение за запазването и разширяването на европейските интереси в бъдещите пазари на растеж. За тази цел търговските ни правила трябва да насърчават иновациите и да отразяват по-добре днешните бизнес потребности, било то в цифровата сфера, в услугите или в осигуряването на по-голяма съгласуваност с целите на ЕС като конкурентоспособност или индустриализация.

  Тема 2: МСП и търговска политика

  Доминиращата роля на МСП за създаване на работни места и растеж е добре документирана. По-малко забележимо е, че МСП са все по-важна сила за износа на Европейския съюз. Същевременно трябва да се признае, че съществува огромен потенциал за увеличаване на интернационализацията на 20-те милиона малки и средни предприятия в ЕС и по този начин да им се даде възможност да се възползват от възможностите, които предлагат чуждестранните пазари. МСП срещат множество пречки при изнасянето на продукти или услуги на пазара на трети държави. Пречките за МСП и за по-големите компании често са подобни, но са особено тежки за по-малките оператори. Това ограничава международната конкурентоспособност на европейските МСП и изисква специално внимание от страна на политиците. Поради това, е наложително принципът "мисли първо за малките" да бъде поставен в сърцевината на търговската политика на ЕС, така че да се даде на МСП силен глас и подходящи инструменти в търговските преговори, както и ефективни канали да се възползват от тези споразумения, след като са сключени.

  ТРЕТА СЕСИЯ: МСП И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

  Тема 1: Улеснена законодателна рамка за МСП

  МСП са непропорционално засегнати от регулаторната и административната тежест, в сравнение с големите предприятия. За да се даде възможност за по-благоприятна за МСП среда, Комисията въведе принципа "Мисли първо за малките", според който законодателството следва да бъде разработено, като се вземат предвид характеристиките и нуждите на МСП. Прилагането на принципа "Мисли първо за малките" изисква консултиране с бизнеса, който вероятно ще бъде засегнат от предложеното законодателство, на ранен етап на разработване на политиката, както и оценка на потенциалното въздействие на политиката върху МСП.

  Сесията трябва да проучи какво се прави и какво трябва да се направи, за да се гарантира, че изготвянето, прилагането и мониторинга на законодателството е подходящо за МСП

  Тема 2: Екосистема за МСП

  МСП функционират в рамките на единна екосистема с други фирми и компоненти, които ги заобикалят. Чрез разнообразни взаимодействия те преминават през различни етапи, процъфтяват или затихват. Вече съществува жизнена екосистема на старт-ъпите в голяма част от страните от ЕС. Въпреки това, много от стартиращите фирми не се справят в критичните първи години. Освен това, не достатъчно компании преминават от фазата "start-up" до "scale-up". Сложността на (трансграничните) регулаторни и административни изисквания, напр. свързани с правилата за ДДС, страхът от провал, трудностите при осигуряването на финансиране, както и при свързването с правилните бизнес партньори и при намирането на квалифицирани работници са някои от пречките, които възпрепятстват оцеляването или растежа на бизнеса.

  Тази сесия трябва да проучи какво е необходимо, за да помогне на МСП да просперират (например във връзка с финансирането, данъчното облагане, инициативи за свързване на компании с други заинтересовани страни от предприемачеството и иновационната екосистема, съвети и т.н.)

  ЧЕТВЪРТА СЕСИЯ: УМЕНИЯ

  Тема 1: Чиракуване и други форми на обучение, основаващи се на практика

  Чиракуването има призната роля в насърчаването на специфичните за работното място и общите умения, които са необходими на пазара на труда, както и в улесняването на прехода от училище към работа, като по този начин се намалява несъответствието в предлаганите и търсените умения и младежката безработица. Съветът наскоро прие препоръка относно Европейската рамка за качествено и ефективно чиракуване. България ще трябва да постигне напредък в няколко от 14-те критерии, определени в препоръката. Палатите трябва да играят ключова роля при изпълнението й.

  Тема 2: Несъответствие в уменията

  В икономическото проучване, публикувано от ЕВРОПАЛАТИ през есента на 2017г., липсата на квалифицирани служители бе определена като второто най-голямо предизвикателство за европейските предприемачи. Ускоряващият темп на технологично, демографско и социално-икономическо разпадане трансформира индустрии и бизнес модели, променят уменията, от които работодателите се нуждаят и съкращават срока на валидност на съществуващите умения на служителите. Предвиждането и съответната подготовка на уменията, знанията и квалификациите за настоящите трансформации е от особена важност.


  Линк

 • Стандарт, 12.06.2018, стр. 8: Европейският парламент на предприятията

  За първи път Европейският парламент на предприятията /ЕПП/ се проведе извън Брюксел. Ян Талбот, зам. -председател на Европалати, откри ЕПП, Лиляна Павлова, министър за Българското председателство, приветства участниците, а председателят на БТПП Цветан Симеонов акцентира върху 12-те права на предприемачите - инициатива на Европалати, реализирана през април 2018 г.

   

   


  Линк

Назад