Назад

В добри времена трябва да се инвестира и на национално ниво


 • Bloombergtv.bg: Красимир Дачев, собственик на Свилоза, в Светът е бизнес, 26.02.2018

  Дългото гладуване ни направи изключително предпазливи. Сега инвестираме, за да бъдем абсолютно независими от държавната енергетика. Искаме да си произвеждаме тока, парата, всичко и дори да бъдем донор на енергия. Това ще успеем да направим чрез отпадъците, които генерираме и които ще утилизираме докрай и дори ще събираме и от региона. Това каза Красимир Дачев, председател на борда на директорите на"Свилоза" и мажоритарен акционер в компанията, член на УС на БТПП, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

  "В България всички строят пречиствателни станции, но никой не мисли какво ще прави сбиологичния сух остатък. Хвърлят се по дерета сега, но тъй като се прави от общините, никой не съставя актове. Един град като Пловдив прави дневно 60 тона сух биологичен отпадък, а около Свилоза са Русе, Плевен". 

  Нетната печалба на компанията на консолидирана база нараства три пъти към края на декември 2017, а нетните приходи от продажби възлизат на около 120 млн. лв., което е ръст от 20%, спрямо година по-рано. 

  "Резултатите са по-добри през 2017 спрямо 2016. През 2017 Свилоза бе спряла дейност, поради липса на дървесина, за 53 дни, а предходната година - за 60 дни. Ако не бе прекъсването печалбата през изминалата година щеше да е нагоре с 20%".

  Проблемът с липсващата дървесина идва от липсата на устойчиво решение в този сектор. Работи се година за година, сезон за сезон и няма визия, каза гостът. "Много бързо започнаха да се сменят правителствата" и да идват нови хора и докато се ориентират "администрацията го върти на пръста си, както администрацията си прави шега с всички политици". Вчера бях на конференцията за Белене и видях същото нещо, както се случва и при здравно-осигурителната сфера - администрацията услужливо подава взаимно-изключващи се тези.

  "Германия и Белгия ползват между 350 и 400 кг. на човек, ние ползваме 35 кг., а в САЩ вече са 450 кг. Забелязва се тенденция с увеличаване на стандарта на живот да се увеличава и потреблението на хартия на човек". 

  Въпреки всички недостатъци, които критикуваме,трендът за развитие на индустрията е възходящ, подчерта събеседникът. "Ние зависим от световните пазари, защото сме над 90% експортно ориентирани. Помогна ни и повишената цена на целулозата на световните пазари. Но имаме да решаваме много неща в собствения си двор - наследихме много стари бараки и западнали фабрики, в които трябва много да се инвестира". 

  "Сега, с два пъти и половина повече производство от преди приватизацията, ползвам само 5% от водата, която съм ползвал преди приватизацията. И миналата година, и сега продължавам да инвестирам в намаляването на ползването на вода, въпреки че "Свилоза" е на Дунав и има предостатъчно вода". 

  "Тук идва и големият проблем с нашите собственици, които искат дивиденти, а аз искам в момента, в който има пари да се мисли за лошите времена. Не защото съм песимист, а защото мисля непрекъснато за това да свивам разходите, за да гарантирам печалби". 

  За българската икономика трябва да се намери противополитическо хапче, каза Дачев. "Политиката много влияе на икономиката и това, което сме учили, че политиката е концентриран израз на икономиката, не е вярно, защото не се взимат правилни политически решения, каза Дачев. Политиката отдавна си е самодостатъчна. Тя си прави и политиката, и икономиката, и ние не й нужни, дори като гласоподаватели. Колкото може по-малко държава трябва да има. Държавата трябва да се занимава само с регулациите, но не може и да участваш в икономиката. Трябва да си избереш една от двете роли - или да си съдия, или да си играч на терена. Най-големите длъжници в България са държавните предприятия. И към тях има друго отношение, не като към частните предприятия. Това е унизително, защото има един държавен актив, който не генерира нищо. Така че - колкото по-малко държава, толкова по-добре. Тя държавата не иска, но политиците искат. Когато става дума за икономика политиците не трябва да са политици, а трябва да са държавници. Но тази невидима линия много малко хора не ги е страх да прескачат".


  Линк

Назад