Назад

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока


 • Vlastta.com: Работодателите окончателно отмениха протеста за цената на тока

  Властта е уверила бизнеса, че до седмица ще бъдат подготвени законодателни промени, които да решат проблемите в сектор.

  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. Това се казва в писмо на организацията до медиите, изпратено след проведената днес втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.
  В срещата са участвали председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.
  В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени, се казва в позицията.
  По време на срещата е бил обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г.
  На нея е станало ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.
  Също така предстои излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата да се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват на борсата.
  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.
  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство, се казва в становището.
  Също така предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв. 


  Линк

 • Pariteni.bg: Работодателите доволни, цената на тока падна

  Еленергията за бизнеса поевтиня до 83-90 лв. за мегаватчас за 2 месеца

  Работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ вече са доволни от цената на тока и няма да вдигат протести, поне засега.

  Това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев след поредната среща на бизнеса с правителството заради ненормалното увеличение на цените на ел. енергията на т.нар. свободен пазар.

  Според него ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия са били за цени между и 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече са за цени между 83 и 100 лв. Въпреки това работодателите не са се отметнали напълно от думите си за готвените от тях протести.

  „Ако досега беше оранжева степен на готовност за протести, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността и

  не сме напълно спокойни

  но се движим в много добро темпо в правилна посока“, категоричен бе Велев.

  Той добави, че вече се наблюдава промяна и в поведението на продавачите на електрическа енергия - държавните дружества АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток 2“, но все още има „много сериозни резерви“.

  Велев уточни, че генералното решение ще дойде тогава, когато приключат договорите с американските централи, за което той очаква по-енергични усилия от страна на Министерството на енергетиката и правителството.

  Освен това на борсата трябва да започнат да продават много и независими продавачи, а не както досега двама продавачи да продават над 90 на сто от електрическата енергия, каза той.

  Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пък заяви, че почти са готови законодателните

  промени в около 100 текста на Закона за енергетиката

  "Надявам се до края на следващата седмица да имаме окончателните текстове по промяна на Закона на енергетиката, с които от една страна ще извадим производители на електрическа енергия над 5 мегавата на свободния пазар. Те ще имат договор за премия, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност", уточни Добрев.

  Той допълни, че по този начин продавачите на свободния пазар на електроенергия ще се увеличат от 3 на около 90-100 участника.

  Друга промяна в енергийния закон включва закупуването на технологичните загуби от страна на ЕРП-тата от свободния пазар. Според Делян Добрев по този начин свободният пазар ще получи повече ликвидност от страна на предлагането, а от друга страна ще има и по-голямо търсене от страна на покупката на енергия от ЕРП-тата за технологични загуби, които в момента са на регулирания пазар и се предоставят от НЕК.

  Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, допълни, че ефектът от предложените мерки, които са обсъдени с правителството, ще се изрази в

  допълнително количество електроенергия

  което ще излезе на свободния пазар - това е произведеното количество електроенергия от ВЕИ с мощност над 5 мегавата и ефективното високо комбинирано производство. Той посочи, че общото количество на тази допълнителна електроенергия ще бъде около 4 тераватчаса. В същото време на пазара на електроенергия

  ще се появят и нови потребители

  - електроразпределителните дружества, които ще консумират приблизително същите количества. По този начин ще се повиши ликвидността на свободния пазар, а оттам ще се получи и нужната прозрачност.

  Като второ задължително условие Камен Колев заяви, че задължително трябва да се приемат изискванията на регламента REMIT, който задължава дружествата да предоставят информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро.

  В резултат от това ратифициране ще се въведат тези правила и изисквания, които ще ограничат възможностите за манипулиране на пазара, счита Колев.

   


  Линк

 • Bgnes.com: Работодателите се отказаха от протеста на 28 февруари срещу далаверите в енергетиката

  АОБР отменя насрочения за 28 февруари т.г. национален протест срещу далаверите в енергетиката. Днес се проведе втора среща при министър-председателя по проблемите в сектора В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, съобщиха от работодателските организации. Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика. Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата. Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи. С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство. Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв. Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени. 


  Линк

 • Economic.bg: Работодателите окончателно отмениха протеста за цената на тока

  Властта е уверила бизнеса, че до седмица ще бъдат подготвени законодателни промени, които да решат проблемите в сектора

  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. Това се казва в писмо на организацията до медиите, изпратено след проведената днес втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.
  В срещата са участвали председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.
  В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени, се казва в позицията.
  По време на срещата е бил обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. 
  На нея е станало ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.
  Също така предстои излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата да се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват на борсата.
  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.
  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство, се казва в становището.
  Също така предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

  Линк

 • Informo.bg: АОБР отменя насрочения за 28 февруари национален протест срещу далаверите в енергетиката (видео)

  Втора среща проведоха работодателите и правителството в Министерскя съвет. От брифинг след срещата стана ясно, че АОБР отменя насрочения за 28 февруари т.г. национален протест срещу далаверите в енергетиката. 
  В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, съобщиха от работодателските организации. 

  Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика. Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.


  Линк

 • Trud.bg: Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока

  Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

  Днес, 21 февруари 2018 г., се проведе втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

  В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

  Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че:

  Подготвени са поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.
  Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.
  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.
  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

  Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени.


  Линк

 • Rss.buz-z.news: Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока

  Днес, 21 февруари 2018 г., се проведе втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

  В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

  Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че:

  Подготвени са поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.
  Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.
  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.
  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

  Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени.


  Линк

 • Nakratko.bg: Работодателите се отказаха от протеста на 28 февруари срещу далаверите в енергетиката

  АОБР отменя насрочения за 28 февруари т.г. национален протест срещу далаверите в енергетиката. Днес се проведе втора среща при министър-председателя по проблемите в сектора

  В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, съобщиха от работодателските организации.

  Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на срещата стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

  Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.

  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

  Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени. 


  Линк

 • Novini.dir.bg: Работодателите се отказаха от протеста на 28 февруари срещу далаверите в енергетиката

  АОБР отменя насрочения за 28 февруари т.г. национален протест срещу далаверите в енергетиката след среща с Бойко Борисов.
  АОБР отменя насрочения за 28 февруари т.г. национален протест срещу далаверите в енергетиката. Днес се проведе втора среща при министър-председателя по проблемите всектора

  В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката– Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, съобщиха от работодателските организации.
  Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По времена срещата стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.
  Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.
  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи. 
  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.
  Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.
  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отменипланирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени. 

  Линк

 • Flashnews.bg: Работодателите отмениха протеста срещу далаверите в енергетиката

  работодателите
  Работодателските организации отмениха насрочения за 28 февруари национален протест срещу далаверите в енергетиката.

  Това стана ясно днес след втора среща при министър-председателя Бойко Борисов по проблемите в сектора. В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, съобщиха от работодателските организации.

  По време на срещата стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетиката, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

  Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата.

  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство.

  Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.

  Линк

 • Abcnews.bg: Работодателите окончателно отмениха протеста за цената на тока

  Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. Това се казва в писмо на организацията до медиите, изпратено след проведената днес втора среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.

  В срещата са участвали председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

  В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени, се казва в позицията.

  По време на срещата е бил обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. 

  На нея е станало ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.

  Също така предстои излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата да се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват на борсата.

  Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи.

  С Министерството на енергетиката ще се работи по нотификация на държавна помощ за енергоинтензивните сектори (по модела с ВЕИ) и за ефекта от комбинираното високоефективно производство, се казва в становището.

  Също така предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.


  Линк

 • Dnevnik.bg: Работодателите отменят планирания протест заради "далавери" в енергетиката

  Асоциацията на организациите на работодателите в България отменя насрочения за 28 февруари протест срещу "далаверите" в енергетиката. Това съобщи асоциацията след поредна среща по проблемите в сектора при премиера Бойко Борисов. В асоциацията членуват Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

  Протест бе планиран на няколко пъти след като членове на организациите сигнализираха за некоректни сделки на борсата за ток, за картел и за необяснимо високи цени.

  На срещата, в която е участвала и Теменужка Петкова, министър на енергетиката се разбрало, че са подготвени поправки в Закона за енергетиката, свързани с цените на енергията, произвеждана от ВЕИ с над 5 мегавата мощност. От началото на годината тези производители са длъжни да продават тока си на енергийната борса. Сега се разбира, че те ще продължат за получават преференциални цени като разликата между постигнатите на борсата и преференциалните ще се поема от Фонда за енергийна сигурност.

  С готвените над 100 поправки в закона, по оценките на Делян Добрев, председател на енергийната комисия в Народното събрание, на свободния пазар на ток ще излязат всички централи с изключение на така наречените американски централи - ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3. С тях пък ще продължат преговорите за цената, която им се плаща и договарянето при какви условия и те да излязат на енергийната борса.

  Така би трябвало от 1 юли енергийният пазар напълно да се либерализира.

  На срещата е договорено още с Министерството на енергетиката да се работи по нотификация до Брюксел да се разреши държавна помощ на производствата, които използват много енергия. 

  Предстои следващата седмица да се проведе нова среща.

  Линк

 • B2bmedia.bg: Работодателите отменят планирания протест заради "далавери" в енергетиката

  Асоциацията на организациите на работодателите в България отменя насрочения за 28 февруари протест срещу "далаверите" в енергетиката. Това съобщи асоциацията след поредна среща по проблемите в сектора при премиера Бойко Борисов. В асоциацията членуват Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

  Протест бе планиран на няколко... 


  Линк

 • Сега 22.02.2018 г., с. 6: Бизнесът остава в "код жълто" за протестите заради тока

  Цената на свободния пазар вече е по-ниска, но работодателите виждат още резерви

  Работодателските организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, отменят планирания за 28 февруари протест заради скъпия ток на свободния пазар, но все пак "имат едно наум". Вчера техни представители се срещнаха с премиера Бойко Борисов и с председателя на ресорната комисия в Народното събрание Делян Добрев. "Правейки аналогия с метеопрогнозите, ако досега бяхме в оранжев код за готовност за протести, сега минаваме в жълт код. Т.е. не сме снели напълно готовността, не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо, в правилна посока", заяви след срещата председателят на АИКБ Васил Велев.

  Според него вече има признаци, че играчите на свободния пазар на ток са променили поведението си. В момента на него са само държавните АЕЦ "Козлодуй", "Марица -изток 2" и вецовете на НЕК. В началото на годината търговците необяснимо поискаха от клиентите си с до 60% по-високи цени, което доведе до бурна реакция от страна на бизнеса и до заплахи за протест.
  "Ако преди два месеца офертите към малките предприятия бяха за цени между 90-125 лв. за мегаватчас, сега вече цените са 83-100 лева. Но според нас има още много сериозни резерви", каза Васил Велев. Преди две седмици работодателите отново се срещнаха с управляващите в по-широк формат. Тогава кабинетът обеща серия от мерки, които да доведат до нормализиране на цените на свободния пазар на ток. Част от тях са свързани с предоговаряне или разтрогването на договорите с американските тецове, излизането на повече производители на свободния пазар и др.
  Делян Добрев обясни, че правителството е почти готово с предложенията за промяна на Закона за енергетиката. Става въпрос за ревизия на около 100 текста. "Работата като обем е много, работим заедно и оглеждаме от всички страни", заяви Добрев. И добави, че така ще се гарантира участието на повече производители на свободния пазар. "От трима ще станат 90-100", пресметна той.
  Зам. -председателят на БСК Камен Колев коментира, че ефектът от мерките ще се изрази в допълнително количество ток, което ще излезе на свободния пазар. "Така общото количество ще бъде 4 теравата", заяви той и добави, че с това ще се повиши ликвидността на пазара, а бизнесът ще получи "тази прозрачност, която преследваме".
  ***
  НАСЛЕДСТВО
  Делян Добрев използва случая да изтъкне и завещаната от миналия кабинет дупка в системата. "След кабинета "Орешарски" дефицитът в енергетиката беше над 800 млн. лв. на година. Тогава увеличихме приходите, създадохме фонд "Сигурност" и стопихме тези 800 млн. лв. до нула. През последните три години ние нямаме тарифен дефицит", заяви Добрев.


  Линк

 • Монитор, 22.02.2018 г., стр.11: Работодателите доволни, цената на тока падна

  Работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ вече са доволни от цената на тока и няма да вдигат протести, поне засега. Това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев след поредната среща на бизнеса с правителството заради ненормалното увеличение на цените на ел. енергията на т.нар. свободен пазар.
  Според него ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия са били за цени между и 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече са за цени между 83 и 100 лв.
  Въпреки това работодателите не са се отметнали напълно от думите си за готвените от тях протести. „Ако досега беше оранжева степен на готовност за протести, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността и не сме напълно спокойни но се движим в много добро темпо в правилна посока", категоричен бе Велев.
  Той добави, че вече се наблюдава промяна и в поведението на продавачите на електрическа енергия - държавните дружества АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица-Изток 2", но все още има „много сериозни резерви".
  Велев уточни, че генералното решение ще дойде тогава, когато приключат договорите с американските централи, за което той очаква по-енергични усилия от страна на Министерството на енергетиката и правителството. Освен това на борсата трябва да започнат да продават много и независими продавачи, а не както досега двама продавачи да продават над 90 на сто от електрическата енергия, каза той.
  Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пък заяви, че почти са готови законодателните промени в около Ш текста на Закона за енергетиката
  „Надявам се до края на следващата седмица да имаме окончателните текстове по промяна на Закона на енергетиката, с които от една страна ще извадим производители на електрическа енергия над 5 мегавата на свободния пазар. Те ще имат договор за премия, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност", уточни Добрев.
  Той допълни, че по този начин продавачите на свободния пазар на електроенергия ще се увеличат от 3 на около 90-100 участника. Друга промяна в енергийния закон включва закупуването на технологичните загуби от страна на ЕРПтата от свободния пазар. Според Делян Добрев по този начин свободният пазар ще получи повече ликвидност от страна на предлагането, а от друга страна ще има и по-голямо търсене от страна на покупката на енергия от ЕРП-тата за технологични загуби, които в момента са на регулирания пазар и се предоставят от НЕК.
  Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, допълни, че ефектът от предложените мерки, които са обсъдени с правителството, ще се изрази в допълнително количество електроенергия което ще излезе на свободния пазар - това е произведеното количество електроенергия от ВЕИ с мощност над 5 мегавата и ефективното високо комбинирано производство. Той посочи, че общото количество на тази допълнителна електроенергия ще бъде около 4 тераватчаса. В същото време на пазара на електроенергия щ се появят и нови потребители
  - електроразпределителните дружества, които ще консумират приблизително същите количества. По този начин ще се повиши ликвидността на свободния пазар, а оттам ще се получи и нужната прозрачност.
  Като второ задължително условие Камен Колев заяви, че трябва да се приемат изискванията на регламента REMIT, който задължава дружествата да предоставят информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро. В резултат от това ратифициране ще се въведат тези правила и изисквания, които ще ограничат възможностите за манипулиране на пазара, счита Колев.


  Линк

 • Дума 22.02.2018 г., с. 6: Бизнесът се отказа да протестира срещу скъпия ток

  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отменя насрочения за 28 февруари национален протест срещу далаверите в енергетиката. Това съобщиха вчера от Българската стопанска камара (БСК), която е една от четирите работодателски организации, част от АОБР. Другите са Българската търговско промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал в България и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Това е станало след среща на бизнеса с председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите - Владислав Горанов, и на енергетиката - Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ.
  Бизнесът очаква по-енергични усилия за приключване на договорите с американските централи, заяви вчера след срещата заради цените на тока председателят на АИКБ Васил Велев. Поведението на участниците на свободния пазар на ток се променя, отчетоха от работодателските организации. "Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия например бяха за цени между 90-125 лева за мегаватчас, сега вече са за цени между 83-100 лв. Има и промени в поведението на продавачите на електроенергия - държавните дружества", каза Велев.
  Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев съобщи, че промените, които се очаква да влязат в сила от юли, са почти готови. Така ликвидността на пазара щяла да се увеличи и ще бъде дадена реална цена на тока за фирмите. Васил Велев обаче заяви, че генералното решение ще дойде с приключване на договорите с американските централи, за което бизнесът очаквал по-енергични усилия от ресорното министерство и правителството. Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.


  Линк

 • Стандарт, 22.02.2018, стр. 8: Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока

  Решението бе взето след среща при премиера Борисов от АОРБ с министрите Горанов и Петкова и енергийни шефове

  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) отмени планирания за 28 февруари национален протест срещу поскъпването на тока след среща по проблемите на енергетиката при премиера Бойко Борисов.
  В нея участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите Владислав Горанов и Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, както и шефовете на национално представителните работодателски организации - Васил Велев (председател на АИКБ), Камен Колев (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.
  Беше обсъден напредъкът по договореностите от предходната среща, проведена на 6 февруари т.г. По време на разговора стана ясно, че са подготвени поправки в Закона за енергетика, отнасящи се до дългосрочните договори с преференциални цени, с които ВЕИ и когенерации над 5 МВт ще бъдат задължени да продават енергията си на борсата, като ще им се доплащат премии, каквато е и европейската практика.
  Излизането на ВЕИ и когенерациите от регулирания пазар на борсата ще се компенсира с намаление на количествата енергия за покриване на технологичните разходи, които ще се купуват по борсата. Относно т.нар. американски централи се водят разговори с посредничеството на Европейската комисия за модела за калкулация на невъзстановяемите разходи. Предстои следващата седмица да се проведе нова среща с фокус върху американските централи и по-доброто управление на студения резерв.
  "Активният и ползотворен диалог между работодателските организации и представителите на законодателната и изпълнителната власт е аргумент за АОБР да отмени планирания за 28 февруари т.г. национален протест. В тази връзка, информираме, че протестът няма да се състои, но членовете на АОБР запазват степента си на готовност за активни протестни действия, ако стартиралият диалог бъде преустановен и не се постигнат набелязаните промени", заявиха от асоциацията на работодателите.


  Линк

Назад