Назад

Бизнесът иска държавната енергетика на фондовата борса


 • Expert.bg: Работодателите решиха да се оплачат официално от свободния пазар на тока

  Продължаващият вече цяла седмица скандал между Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и енергийното министерство намери донякъде развръзка. След като на няколко пъти енергийният министър Теменужка Петкова припомни на оплакващите се от високата цена на тока организации на работодателите (КРИБ, АИКБ, БСК и БТТП), че токът за бизнес нужди се търгува на свободния пазар и всяка сделка на Българската енергийна борса се отчита и параметрите ѝ са публично видими, а ако имат съмнения за картел на търговци на електроенергия, да го внесат, членовете на АОБР сториха точно това – подадоха сигнал до КЗК.

  В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас са АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, които осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия в България и решително доминират производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%. За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч. При това, за същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64,10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78,48 лв./МВтч., оплакват се работодателите, които виждат в това „координирано поведение“.

  В сигнала до КЗК пише и, че "значителни обеми бяха търгувани към определени търговци при неясни условия, обезпечаващи непазарни предимства спрямо останалите участници. Вероятно е да са сключвани анекси по вече договорени продажби през онлайн електронните платформи на АЕЦ и ТЕЦ МИ2, с които да са предоговаряни условия, в т.ч. обеми, допустими отклонения, срокове - естествено, сключването на анекси не се регистрира на електронната платформа и не може да стане публично достояние, което означава, че всичко изброено би било непазарно конкурентно предимство за съответния купувач, страна по договора/анекса".

   

  Припомняме, че преди 1 януари, 2018 година, двете държавни енергийни дружества, както и всяко друго държавно енергийно дружество в България, нямаше задължение да регистрира на Българската енергийна борса двустранните договори, които сключва на своите онлайн платформи.

  Сигналът на АОБР е подаден, след като КЗК вече обяви, че започва по собствена инциатива проучване на електроенергийния пазар в България. Последният засега секторен анализ на КЗК на пазара на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия е правен през 2013 година. Тогава КЗК установи наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и. наложи санкции в размер на приблизително 6 млн. лв. за извършени нарушения изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничаване на търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.


  Линк

 • E-novinar.com: Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с между 15% и 30%

  Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената на електроенергията за бита ще поскъпне с между 15% и 30% от 1 юли. Прогнозата е на работодателските организации в АОБР, които днес представиха своите приоритети за развитие през 2018 година.

  Бизнесът има съмнения за картел при предлагането на електроенергията на свободния пазар, стана ясно от думите на Васил Велев от АИКБ. Според тях цените на електроенергията са увеличени спекулативно и няма основание за това.

  Още по темата

  Т. Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел при цените на тока

  Тънкостта да регулираш свободния енергиен пазар

  Работодателите и синдикатите готвят протести срещу поскъпването на тока

  Съмнения за картел

  Организациите в АОБР са категорични, че трябва да се "въведе ред" в пазара на електроенергия.

  „Пазарът на електроенергия е манипулиран, има недобри търговски практики, не се изпълнява европейският регламент, цените манипулативно са повишени. Няма основание за такъв скок на цените. Той ще се отрази на произвежданите стоки и услуги и продукти и ще се прехвърли на регулирания пазар като повишени цени за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена", посочи Велев.

  Според него има мерки, които могат да нормализират пазара, но те все още не се изпълняват.  Затова бизнесът настоява за ускоряване на реформите. "Свидетели сме на цени в енергетиката, които не са в икономическите реалности – те са спекулативни и манипулативни. От това печелят група  от хора, а губи цялото общество“, каза още Велев.

  Председателят на управителния съвет на АИКБ заяви, че бизнесът не може да представи доказателства за картел, освен числата, с които разполага от публичните отчети на компаниите, а от тях се вижда, че на собствените платформи държавните централи продават на много по-ниска цена, отколкото на борсата.

  „На борсата се пускат малки количества на завишена цена и по този начин се манипулира пазарът," твърди Велев и риторично попита къде отива разликата между ниската цена на собствени платформи и високата на борсата и тази, която се предлага на предприятията. 

  Ролята на държавните институции

  В момента цената на регулирания пазар е 76 лева за мегаватчас.

  „На нас търговци от отделни предприятия ни предлагат електроенергията на цени от 110 –125 лева за мегаватчас", каза Велев. Според неговите изчисления ако тези цени се приемат за референтни, КЕВР ще трябва цената да се увеличи от 76 лева на 85 - 90 - 100 лева, в зависимост от това, какво ще се случи на 1 юли на регулирания пазар.

  "Цената за домакинствата ще се повиши, ако се запази това положение – при различните предприятия числата са различни, но струпването е между 30% и 65% поскъпване на активната енергия, ако ситуацията не бъде овладяна“, допълни той.

  Васил Велев потвърди, че не бяха променени графиците за търговия на борсата.

  „Това е напълно по силите на Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг, обясни Велев и потвърди за среща миналата година с двете асоциации на търговците, от която нищо не е произлязло.

  "За нас е непонятно защо това не се прави, след като е нъпълно във възможностите на Комисията за защита на конкуренцията да разследва тези търговски практики, които не са нормални и добри“, каза Васил Велев.

  От работодателските организации са убедени, че няма причина за скок на цените на електроенергията.

  Те ще изпратят сигнал до КЗК, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.

  „Ще пристъпим към протестни действия в началото на февруари, но се надяваме КЗК да се самосезира, както да се вземат мерки от Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг. Българската енергийна борса трябва да промени графика си на работа“, категоричен е Велев.

  Той напомни, че работодателските организации определиха дата на протеста 31 януари, но синдикатите поискаха отсрочка, за да вземат решение, но сега се „отдръпват“.

  Готови  за протест

  И в четирите работодателски организации ще се вземат решения за участие в протестите в близките дни, но те са сигурни, че ще участват съвместно, както преди четири години.

  ”Няма по-голям проблем за националната сигурност от цената на електроенергията”, каза Кирил Домусчиев от КРИБ. По думите му държавните дружества не са ефективни и това се отразява на цялата икономика на страната.

  Той е на мнение, че е необходим нов Закон за енергетиката, за да се либерализира енергийният пазар и цялостна реформа в сектора.

  “В енергетиката има "икономическа шизофрения", каза Божидар Данев, председател на БСК и обясни, че имаме свръхмощности, няма търсене, а цените се увеличават.

  Той припомни, че в АОБР членуват предприятия, които произвеждат 86% от брутната добавена стойност на икономиката и 82% от работните места в страната.

  Цветан Симеонов от БТПП обяви, че чрез европейските партньори ще бъдат информирани европейските институции за водената политика и проблемите на българския бизнес.


  Линк

 • Topnovini.bg: БТПП:Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

  Четири работодателски организации са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията. Това съобщиха от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал по време на пресконференция, на която представиха приоритетите си за 2018 година, съобщи „Труд“.

  Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия – ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“, манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Така умишлено се помпа дефицита на ток, а предприятията са принудени да купуват електроенергия на завишени цени, поясни той. 

  На собствените платформи на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ цената е 62-67 лв. за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лева за мегаватчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни схемата Домусчиев.

  Две от работодателските организации – КРИБ и АИКБ, вече са взели решение да организират национален протест, очаква се тази седмица такова да вземат и от БТПП и БСК.


  Линк

 • Economic.bg: Няма основание за скок в цената на тока за бита, смята КЕВР

  Регулаторът ще направи пъна проверка на пазара на електроенергия за година назад

  Няма обективни предпоставки за твърденията на бизнеса, че цената на електроенергията за битовите потребители ще скочи рязко. Това казаха за Economic.bg от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От там обаче добавиха, че яснота по този въпрос ще има едва през март, когато дружествата производители на електроенергия в България дадат своите предложения за промяна в цената.

  По време на пресконференция вчера четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха, че заради рязкото вдигане на цената на тока на свободния пазар, предстои и шоково увеличение на цената за битовите потребители. Също така бизнесът посочи, че има огромно разминаване в цените на електроенергията на свободния и регулирания пазар, като при първия има пикове до 120 лв. за мегаватчас, а при втория цената е около 70 лв. за мегаватчас.

  „От един месец има голямо разминаване на цените на свободния и регулирания пазар. Настоящото положение при цените на свободния пазар на ток е временно. Няма такъв постоянен пик на цените на борсата“, обясниха от КЕВР.

  От регулатора добавят, че ще бъде направен преглед на целия пазар на ток - и свободен, и регулиран, за 365 дни назад.

  КЕВР също така очаква промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на регулатора да проверява и свободния пазар, а ако бъдат открити нарушения или манипулации – да налага санкции.

  По време на заседание на КЕВР днес председателят на държавния орган Иван Иванов определи твърденията на бизнеса като спекулативни и призова работодателите да не провокират неоснователни страхове сред българското общество. Според него най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

  Линк

 • Capital.bg: КЗК ще проверява пазара на електроенергия

  Секторният анализ трябва да покаже дали има манипулации в сектора

   
   

  На 22 януари Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство за извършването на секторен анализ на пазара електроенергия. Антимонополният орган се е самосезирал, след като през последните седмици работодателските и синдикалните организации алармират за проблеми на пазара на електрическа енергия, свързани с рязко и необосновано поскъпване на цената на тока.

  През седмицата КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК обявиха, че са подготвили общ сигнал до КЗК, с който ще поискат проверка на търговците на електрическа енергия за картелно споразумение и за прилагане на нелоялни търговски практики. Повод за това са предлагани на фирмите договори за доставка на ток със значително по-високи цени в сравнение с предишни периоди.

  Какво следва от решението на КЗК

  Според Закона за защита на конкуренцията, след като извърши секторния анализ, комисията го приема с решение, което може да има няколко последствия. На първо място, може да се образува производство за установяване на нарушение по чл. 15, 21 и 24 от този закон и/или по чл. 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз, които най-общо са свързани със забранените споразумения и злоупотребата с монополно или господстващо положение.

  С решението си също така КЗК може да информира компетентните държавни органи, включително органите на изпълнителната власт, както и тези на местното самоуправление, ако има необходимост от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора.

  Не на последно място, антимонополната комисия би могла да предостави анализа за ползване на Народното събрание и Министерския съвет при подготовката на стратегии, програми, планове и др. за развитие на съответния сектор.

  Важно е също, че решенията на комисията както за извършването на секторния анализ, така и за приемането му, не подлежат на обжалване.

  Предишен опит

  През март 2013 г. КЗК извърши секторен анализ по отношение на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия. Три месеца по-късно се произнесе по казуса, като сред основните изводи бе този, че на територията на страната е налице разнообразие при видовете производители и това води до сигурност при снабдяването. Като най-голяма слабост тогава бе изтъкната липсата на действаща енергийна борса и свободен пазар на електроенергия. Сега последните са налице, но очевидно възникват нови проблеми.

   

  Линк

 • Pariteni.bg: Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с до 30%

  Работодателите настояха за е-управление, намаляване на сивата икономика и мерки срещу корупцията

  Скъпият промишлен ток със сигурност ще се отрази и на цената на електроенергията за бита, като тя може да поскъпне между 15 и 30%. Това прогнозираха четирите национално представени работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП.

  Те представиха вчера приоритетите си за 2018 г. Част от тях са свързани с исканията им за електронния обмен на документи, борбата с корупцията, сивата икономика, пазара на труда и др.

  Последното поскъпване на тока за бита бе през миналото лято, когато цените бяха увеличени с около 2-3%. Според работодателите обаче тази година ще има значително повишение, а обяснението е в спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар. Затова и бизнесът заедно с двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", подготвя протест в края на месеца.

  "На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той посочи, че става въпрос за шепа търговци, тъй като всички останали са ощетени.

  Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като "икономическа шизофрения". Той обясни, че секторът има свръхвъзможности за производство, и отдаде ситуацията на лошото и порочно управление.

  Работодателите за пореден път изтъкнаха нуждата от реформа в енергетиката. Тя трябва да започне от прекратяването на държавната помощ за "американските централи" в "Марица-изток". Нужен е и нов Закон за енергетиката, който да въведе пълна либерализация на пазара. Бизнесът акцентира и върху повишаване на ефективността на държавните дружества, които често пъти излизат на загуба заради лоши управленски решения.

  Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев изтъкна, че и до момента няма развитие по прекратяването на държавната помощ за ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. "България е единствената страна в Европа с такива договори, това ощетява всички нас", коментира той и подчерта, че двете централи присъстват в данните за Топ 3 на най-печелившите предприятия у нас за 2016 г.

  "Никъде няма да намерите бизнес с такава печалба. Ние продължаваме да сме роби на тези централи", възмути се Домусчиев.

  Работодателите бяха категорични, че българската икономика има голям потенциал, но той е затънал в администрацията. Шефът на АИКБ Васил Велев смята, че част от решаването на проблемите минава през ускоряването на реформите в просветата и по-специално при професионалното образование. В същото време има още много работа, за да заработят мерките за облекчаване на процедурите за сезонна трудова заетост на лица от трети страни.

  "Вносът на работна ръка е неизбежен процес, като се има предвид, че на всеки 100 души, излизащи от пазара на труда, се падат 63-ма влизащи. Необходимо е да отпаднат всички изкуствено въведени ограничения в законодателството ни. Например - изискването за не повече от 10% заети от т.нар. трети държави в едно предприятие. Европейското законодателство не предвижда подобно ограничение", отбеляза шефът на АИКБ.

  Провеждането на обществените поръчки продължава да е проблемно, а бизнесът се дави в хартия, вместо да попълва и подава документите онлайн, отчитат работодателите. Те настояват и за реформа в здравния сектор, където разходите непрекъснато растат, а качеството на услугата не се подобрявa.

   


  Линк

 • Дума, 23.01.2018 г., с. 5: Бизнесът давa сигнал в КЗК за картел при тока

  Протестът срещу високите цени на електроенергията ще е през февруари

   

  Четирите работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията. Това съобщиха работодателите на пресконференция вчера.

  Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия -ТЕЦ "Марица изток2" и АЕЦ "Козлодуй", манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Така умишлено се помпа дефицитът на ток, а предприятията са принудени да купуват електроенергия на завишени цени, поясни той. На собствените платформи на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица" цената е 62-67 лв. за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лв. за мегаварчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни схемата Домусчиев.

  Затова работодателите ще изпратят сигнал до КЗК, която да установи комисията има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.

  Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената на електроенергията за бита ще поскъпне с между 15% и 30% от 1 юли, заявиха работодателите. "Пазарът на електроенергия е манипулиран, има недобри търговски практики, не се изпълнява европейският регламент, цените манипулативно са повишени. Няма основание за такъв скок на цените. Той ще се отрази на произвежданите стоки и услуги и продукти и ще се прехвърли на регулирания пазар като повишени цени за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена", посочи Велев.

  Ще има протестни действия срещу повишението на цените, стана известно още вчера след пресконференцията. Стачката не е срещу правителството, така изразяваме исканията си за реформи, уточни Кирил Домусчиев - председател на КРИБ. Насрочената за 31 януари стачка се отлага заради искане на синдикатите. Отлагането се правело и за да не се свързва с предстоящия вот на доверие срещу правителството на ГЕРБ. Протести ще има, но те ще са в началото на февруари. В българската енергетика се наблюдава икономическа шизофрения, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

  По думите на Домусчиев въпреки многократните обещания на правителствата на Борисов за прекратяването на държавната помощ за "американските централи", до днес развитие по този въпрос няма. "България е единствената страна в Европа с такива договори, това ощетява всички нас." Той обясни, че и двете централи безпрецедентно присъстват в статистиката за топ 3 на най- печеливши предприятия у нас за 2016 година, като без съмнение съща ще бъде статистиката и за 2017 година. "Никъде няма да намерите бизнес с такава печалба. Ние продължаваме да сме роби на тези централи", заяви Домусчиев.

  По-късно вчера на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не може да се търси корелация между цените на електроенергията на свободния пазар и регулирания пазар. Петкова бе категорична, че няма опасност токът за бита да поскъпне с 15-30%, както заявиха работодателски организации. Цената е такава, каквато я е определил КЕВР, подчерта енергийният министър.

  "Още миналата година алармирах - ако бизнесът има съмнение за картел, да се обърне към КЗК. Ако има картел, трябва да се приложи цялата строгост на закона. Това, което бизнесът твърди, че се предлага от търговците, звучи невероятно на фона на борсовите цени, които се предлагат от държавата, подчерта Петкова. По думите й претенциите на българския бизнес, че не се предлага достатъчно количество електроенергия на борсата от страна на НЕК, са неоснователни.


 • Труд, 23.01.2018 г., с. 16: Картел с цената на тока проверява КЗК

  „Групички природозащитници" блокират инвестиции за милиони

  Електроенергията за бита няма да поскъпва

  Четирите работодателски организации - КРИБ, БТПП, АИКБ и БСК са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията. Това съобщиха ц те на пресконференция, на която представиха приоритетите си за 2018 г. Има няколко търговци на ток, които заедно с държавните ТЕЦ „Марица Изток 2" и АЕЦ „Козлодуй" манипулират пазара, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите - на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. На собствените платформи на АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток 2" цената е 62-67лв. за МВтч, а на борсата - 78 лв. за МВтч. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лв. за МВтч на предприятията, обясни схемата Домусчиев. Така по думите му 50 000 фирми са жертва на аферисти.

  Бизнесът ще иска и промени, които да спрат зеления рекет. Освен темите за втория лифт в Банско и развитието на туризма на Витоша, има много инвестиционни намерения, които, независимо че са законни, страдат от интересите на „групички природозащитници", заяви Домусчиев. Работодателите настояват така наречените екоорганизации да кажат кой стои зад тях и от кого се финансират. Бизнесът предлага да се разшири обхватът на проектите по ОВОС, които се обжалват само на една инстанция, както и да се повишат таксите за обжалване. „В момента сульо и пульо може да ходи да обжалва и да спира проекти за стотици милиони и има много такива примери", отсече председателят на КРИБ.

  Малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде брифинг, на който заяви, че по-високата цена на тока на свободния пазар няма да се отрази на тази за битовите потребители.


 • 24 часа, 23.01.2018 г., с. 9: Бизнесът иска държавната енергетика на фондовата борса

  Заради поскъпване на тока за фирмите цената за бита можело да се вдигне от 15 до 30% от юли

  Държавните енергийни компании да се листват на борсата, защото не се управляват добре. Това поискаха работодателите, които представиха приоритетите си за тази година.

  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че асоциацията на българските работодатели иска нов закон за енергетиката за пълна либерализация и нарече поскъпването на тока за свободния пазар „пълен бандитизъм". За да имала растеж икономиката, електроенергията и газа трябвало да ги разглеждаме като суровини, а не като продукти с добавена стойност, които да изнасяме.

  Той заяви, че работодателите настояват за прекратяване на държавната помощ за американските централи. След прегледа на финансовите резултати на двете „Марици" се оказало, че рентабилността им е над 50%. И в Колумбия няма такъв бизнес, каза Домусчиев.

  Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев оприличи ситуацията с тока като икономическа шизофрения - свръхмощности, намалено потребление, няма търсене, а цените растат. Оказа се, че управителните тела на КРИБ и АИКБ са решили организациите им да участват в протестите срещу поскъпването на тока, докато от БСК и БТПП все още не са взели решение. Очаквало се това да стане през тази седмица. Дали ще има протест, зависи от резултатите от срещата с премиера Бойко Борисов, която ще поискат работодателите.

  А тази седмица те ще сезират КЗК за картел и за нелоялни търговски практики.

  Искането за изцяло нов закон за енергетиката е, защото всичко се прави на парче, заяви Домусчиев. И даде пример с последните промени, при които токът на всички централи, които са над 5 мегавата, задължително да се търгуват на борсата. Но на борсата продължава да се търгува ток на двете държавни централи - АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица-изток 2", тъй като  повечето от останалите са с преференциални цени на тока.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че увеличението е между 35 и дори 75%, като цените на производителите и на търговците драстично се различавали.

  Според председателя на АИКБ Васил Велев е възможно заради поскъпването на тока за бизнеса от 30 до 65% от юли да има и увеличение на цената за бита от 15 до 30 на сто.


 • Сега 23.01.2018 г., с. 2: Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с до 30%

  Работодателите настояха за е-управление, намаляване на сивата икономика и мерки срещу корупцията

  Скъпият промишлен ток със сигурност ще се отрази и на цената на електроенергията за бита, като тя може да поскъпне между 15 и 30%. Това прогнозираха четирите национално представени работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Те представиха вчера приоритетите си за 2018 г. Част от тях са свързани с исканията им за електронния обмен на документи, борбата с корупцията, сивата икономика, пазара на труда и др.

  Последното поскъпване на тока за бита бе през миналото лято, когато цените бяха увеличени с около 2-3%. Според работодателите обаче тази година ще има значително повишение, а обяснението е в спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар. Затова и бизнесът заедно с двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", подготвя протест в края на месеца.

  "На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той посочи, че става въпрос за шепа търговци, тъй като всички останали са ощетени. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като "икономическа шизофрения". Той обясни, че секторът има свръхвъзможности за производство, и отдаде ситуацията на лошото и порочно управление.

  Работодателите за пореден път изтъкнаха нуждата от реформа в енергетиката. Тя трябва да започне от прекратяването на държавната помощ за "американските централи" в "Марица-изток". Нужен е и нов Закон за енергетиката, който да въведе пълна либерализация на пазара. Бизнесът акцентира и върху повишаване на ефективността на държавните дружества, които често пъти излизат на загуба заради лоши управленски решения.

  Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев изтъкна, че и до момента няма развитие по прекратяването на държавната помощ за ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. "България е единствената страна в Европа с такива договори, това ощетява всички нас", коментира той и подчерта, че двете централи присъстват в данните за Топ 3 на най-печелившите предприятия у нас за 2016 г. "Никъде няма да намерите бизнес с такава печалба. Ние продължаваме да сме роби на тези централи", възмути се Домусчиев.

  Работодателите бяха категорични, че българската икономика има голям потенциал, но той е затънал в администрацията. Шефът на АИКБ Васил Велев смята, че част от решаването на проблемите минава през ускоряването на реформите в просветата и по-специално при професионалното образование. В същото време има още много работа, за да заработят мерките за облекчаване на процедурите за сезонна трудова заетост на лица от трети страни.

  "Вносът на работна ръка е неизбежен процес, като се има предвид, че на всеки 100 души, излизащи от пазара на труда, се падат 63-ма влизащи. Необходимо е да отпаднат всички изкуствено въведени ограничения в законодателството ни. Например - изискването за не повече от 10% заети от т.нар. трети държави в едно предприятие. Европейското законодателство не предвижда подобно ограничение", отбеляза шефът на АИКБ.

  Провеждането на обществените поръчки продължава да е проблемно, а бизнесът се дави в хартия, вместо да попълва и подава документите онлайн, отчитат работодателите. Те настояват и за реформа в здравния сектор, където разходите непрекъснато растат, а качеството на услугата не се подобрява.

  ОПРАВДАНИЕ

  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не се съгласи с обвиненията на бизнеса за липса на реформи. На извънреден брифинг вчера тя заяви, че държавните фирми излизат на печалба през 2017 г. Единственото дружество на загуба ще бъде ТЕЦ "Марица-изток 2" заради високите си разходи за вредни емисии. "Така че всеки може да прецени дали има или не воля за реформи", заяви тя.

  Снимка на четири колони - Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев (в средата) наблюдава колегата си от КРИБ - Кирил Домусчиев (вдясно), който говори за нуждата от спешна реформа в енергетиката.


 • Стандарт, 23.01.2018 г., с. 12: Работодателите ще сезират КЗК за съмнения за картел, настояват властта да вземе мерки

  Бизнесът иска ред на пазара на ток

  Печалбата на "американските" централи е над 50%, това го няма и в Колумбия, каза Кирил Домусчиев

  Да се въведе ред в пазара на електроенергия, настоява бизнесът. Асоциацията на организациите на българските работодатели иска нов закон за енергетиката за пълна либерализация на пазара, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на АОРБ за 2018 г. Според Домусчиев поскъпването на тока на свободния пазар е "пълен бандитизъм". Той посочи като голям проблем т. нар. "американски централи" -"AES Гълъбово" и "Контур Глобал". "След прегледа на финансовите резултати на двете "Марици" се оказва, че печалбата им е над 50%. И в Колумбия няма такъв бизнес. Ние продължаваме да сме роби на тези две централи - да произвеждаме, за да може те да печелят", каза Домусчиев. Затова сред приоритетите на работодателите за 2018 г. е да бъде прекратена държавната помощ за тези централи и да бъде засилен контролът върху когенерациите и ВЕИ-тата. "Всички големи предприятия участват на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), средната цена за миналата година на борсата е 76.90 лв. в ден напред и около 75.50 лв. е по двустранните договори. В същото време от отчетите на ТЕЦ "Марица-изток 2" и на АЕЦ "Козлодуй" се вижда, че продажната цена е съответно 67 и 61 лв. по техните директни двустранни договори, без да минават през борсата. Това е огромна разлика, тъй като те не пускат достатъчни количества на борсата", посочи още Кирил Домусчиев. По думите му, няма по-голям проблем за националната сигурност от цената на електроенергията. А държавните дружества не са ефективни, те трябва да се листват на борсата, защото не се управляват добре. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев оприличи

  ситуацията с

  тока като икономическа шизофрения

  - свръхмощности, намалено потребление, няма търсене, а цените растат.

  "Пазарът на електроенергия е манипулиран, има недобри търговски практики, не се изпълнява европейският регламент, цените манипулативно са повишени, без да има основание. Скокът ще се отрази на произвежданите стоки и услуги и ще се прехвърли на регулирания пазар като повишени цени за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена", посочи Васил Велев, шеф на АИКБ. От думите му стана ясно, че бизнесът има съмнения за картел при предлагането на електроенергията на свободния пазар.

  "На борсата се пускат малки количества на завишена цена

  и по този начин се манипулира пазарът," твърди Велев. "На нас търговци от отделни предприятия ни предлагат електроенергията на цени от 110 -125 лева за мегаватчас", посочи още шефът на АИКБ. Според него е непонятно защо това не се разследва от Комисията за защита на конкуренцията. Работодателите ще изпратя сигнал до КЗК, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.

  "Ще пристъпим към протестни действия в началото на февруари, но се надяваме КЗК да се само-сезира, както да се вземат мерки от Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг. Българската енергийна борса трябва да промени графика си на работа", категоричен е Велев. По думите му, бизнесът настоява за ускоряване на реформите. "Преди три години имаше голям национален протест, който даде мощен тласък на реформите в енергетиката и второто правителство на ГЕРБ отчете, че ако има някъде успешни реформи, то те са в енергетиката", коментира още Велев. Според него обаче тези реформи са за-буксували и сега сме отново свидетели на едни цени в енергетиката, които не намират основание в икономическите реалности. Велев каза още, че по-рано четирите национално представени работодателски организации са определили дата на протеста, но синдикатите са помолили за отсрочка, за да решат дали да се присъединят и да не се смесва протестът с вота на недоверие, внесен от БСП. "Ние приехме тяхното предложение, сега се оказва, че синдикатите лека-полека се отдръпват", каза Велев. Той обаче припомни, че пред останалите работодателски организации - БТПП, БСК и КРИБ - решението все още предстои. Тъй като по всяка вероятност и четирите членки на АОБР ще решат да протестират, предстои заедно да определят датата.

  "Има много натиск от страна на браншовите ни организации и отделни фирми, затова Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) има взето решение на Управителния съвет и ние ще се включим в протест, стига да се стигне до такъв", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той уточни, че

  протестът ще е за реформи и

  либерализация

  на пазара, а не за сваляне на

  правителството

  или за някакви бонуси за индустрията. Цветан Симеонов от БТПП обяви, че чрез европейските партньори ще бъдат информирани европейските институции за водената политика и проблемите на българския бизнес.


 • Телеграф: 23.01.2018 г., с. 14: Токът за бита няма да поскъпне

  Цените на електроенергията за бита няма да поскъпнат, заради скока на енергията на свободния пазар.

  Всякаква аналогия с увеличението на цените на тока за бизнеса, е неправилна, успокои министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг. Преди това Асоциацията на организациите на работодателите прогнозира с между 15 и 30% поскъпване на тока от регулирания пазар, ако цената на свободния се вземе за референтна.

  Бизнесът има съмнения за картел при предлагането на електроенергията на свободния пазар и ще подаде сигнал в Комисията за защита на конкуренцията. Според организациите цените на тока за бизнеса са увеличени спекулативно.

  Според работодателите има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества-производители, манипулират пазара, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

  Тези търговци купуват енергията на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.


 • Crimes.bg: Бизнесът иска държавната енергетика на фондовата борса (Обзор)

  Председателите на четирите работодателски организации преди да обявят приоритетите за 2018 г.

  Заради поскъпване на тока зафирмите цената за бита можело да се вдигнe от 15 до 30% от юлиДържавните енергийни компании да се листват на борсата, защото не се управляват добре. Това поискаха работодателите, които представиха приоритетите си за тази година.Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че асоциацията на българските работодатели иска нов закон за енергетиката за пълна либерализация и нарече поскъпването на тока за свободния пазар “пълен бандитизъм”. За да имала растеж икономиката, електроенергията и газа трябвало да ги разглеждаме като суровини, а не като продукти с добавена стойност, които да изнасяме.Той заяви, че работодателите настояват за прекратяване на държавната помощ за американските централи. След прегледа на финансовите резултати на двете “Марици” се оказало, че рентабилността им е над 50%. И в Колумбия няма такъв бизнес, каза Домусчиев.Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев оприличи ситуацията с тока като икономическа шизофрения - свръхмощности, намалено потребление, няма търсене, а цените растат. Оказа се, че управителните тела на КРИБ и АИКБ са решили организациите им да участват в протестите срещу поскъпването на тока, докато от БСК и БТПП все още не са взели решение. Очаквало се това да стане през тази седмица. Дали ще има протест, зависи от резултатите от срещата с премиера Бойко Борисов, която ще поискат работодателите.А тази седмица те ще сезират КЗК за картел и за нелоялни търговски практики.Искането за изцяло нов закон за енергетиката е, защото всичко се прави на парче, заяви Домусчиев. И даде пример с последните промени, при които токът на всички централи, които са над 5 мегавата, задължително да се търгуват на борсата. Но на борсата продължава да се търгува ток на двете държавни централи - АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”, тъй като повечето от останалите са с преференциални цени на тока.Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че увеличението е между 35 и дори 75%, като цените на производителите и на търговците драстично се различавали.Според председателя на АИКБ Васил Велев е възможно заради поскъпването на тока за бизнеса от 30 до 65% от юли да има и увеличение на цената за бита от 15 до 30 на сто. Ще наемат чиновници, ако държавата ги съкрати Ускоряване на електронното управление е сред приоритетите на бизнеса за 2018 г. Съществуват 2500 услуги, 60% от тях са свързани с издаване на удостоверения.Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Работодателите се надяват до 1 ноември 2018 г. с обмяната на хартиени документи в администрацията да се приключи.Все още у нас трябват 23 дни за започване на бизнес, 97 дни за разрешително за строеж, 262 дни за свързване с електрическата мрежа.Дигитализацията да върви заедно със съкращаване на чиновници. 132 000 са те в администрацията и още 57 000 в сектор “Сигурност”. Част от тези висококвалифицирани хора можели да се прелеят в бизнеса.Работодателите искат забързване на двустранните договори с Украйна, Молдова и Армения, а защо не и Виетнам, които ще позволят техни граждани да работят у нас. Настояват да отпадне квотата от 10% за чуждестранни работници, в Германия тя била 17%. Синята карта пък била само за IT сектора, искат я и за други.Ускоряване на реформата в здравеопазването е друг акцент за работодателите. От здравните вноски влизат милиарди, а резултатът не се вижда. И дадоха пример - през 2010 г. са плащали болнични за 2,4 млн. работни дни, през 2016-а - за 5,6 млн. Това прави отнемане от бизнеса на 240 млн. лв. на година.Работодателите искат и бързо въвеждане на еврото.


  Линк

 • Duma.bg: Бизнесът дава сигнал в КЗК за картел при тока

  Протестът срещу високите цени на електроенергията ще е през февруари

  Четирите работодателски организации -  Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията. Това съобщиха работодателите на пресконференция вчера.

  Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия - ТЕЦ "Марица изток2" и АЕЦ "Козлодуй", манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Така умишлено се помпа дефицитът на ток, а предприятията са принудени да купуват електроенергия на завишени цени, поясни той. На собствените платформи на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица" цената е 62-67 лв. за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лв. за мегаварчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни схемата Домусчиев.
  Затова работодателите ще изпратят сигнал до КЗК, която да установи комисията има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.
  Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената на електроенергията за бита ще поскъпне с между 15% и 30% от 1 юли, заявиха работодателите. "Пазарът на електроенергия е манипулиран, има недобри търговски практики, не се изпълнява европейският регламент, цените манипулативно са повишени. Няма основание за такъв скок на цените. Той ще се отрази на произвежданите стоки и услуги и продукти и ще се прехвърли на регулирания пазар като повишени цени за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена", посочи Велев.
  Ще има протестни действия срещу повишението на цените, стана известно още вчера след пресконференцията.  Стачката не е срещу правителството, така изразяваме исканията си за реформи, уточни Кирил Домусчиев - председател на КРИБ. Насрочената за 31 януари стачка се отлага заради искане на синдикатите. Отлагането се правело и за да не се свързва с предстоящия вот на доверие срещу правителството на ГЕРБ. Протести ще има, но те ще са в началото на февруари. В българската енергетика се наблюдава икономическа шизофрения, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.
  По думите на Домусчиев въпреки многократните обещания на правителствата на Борисов за прекратяването на държавната помощ за "американските централи", до днес развитие по този въпрос няма. "България е единствената страна в Европа с такива договори, това ощетява всички нас." Той обясни, че и двете централи безпрецедентно присъстват в статистиката за топ 3 на най-печеливши предприятия у нас за 2016 година, като без съмнение съща ще бъде статистиката и за 2017 година. "Никъде няма да намерите бизнес с такава печалба. Ние продължаваме да сме роби на тези централи", заяви Домусчиев.
  По-късно вчера на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не може да се търси корелация между цените на електроенергията на свободния пазар и регулирания пазар. Петкова бе категорична, че няма опасност токът за бита да поскъпне с 15-30%, както заявиха работодателски организации. Цената е такава, каквато я е определил КЕВР, подчерта енергийният министър.
  "Още миналата година алармирах - ако бизнесът има съмнение за картел, да се обърне към КЗК. Ако има картел, трябва да се приложи цялата строгост на закона. Това, което бизнесът твърди, че се предлага от търговците, звучи невероятно на фона на борсовите цени, които се предлагат от държавата, подчерта Петкова. По думите й претенциите на българския бизнес, че не се предлага достатъчно количество електроенергия на борсата от страна на НЕК, са неоснователни.


  Линк

 • Труд: Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

  Четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал, са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията.

  Това съобщиха работодателите на пресконференция, на която представиха приоритетите си за 2018 година.

  Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия – ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“, манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Така умишлено се помпа дефицитът на ток, а предприятията са принудени да купуват електроенергия на завишени цени, поясни той. 

  На собствените платформи на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ цената е 62-67 лв. за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лева за мегаватчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни схемата Домусчиев.

  Две от работодателските организации – КРИБ и АИКБ, вече са взели решение да протестират, очаква се тази седмица такова да вземат и от БТПП и БСК.


  Линк

 • Investor.bg: Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с между 15% и 30%

   

  Цените на тока за бита са увеличени спекулативно, обявиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели
  Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената на електроенергията за бита ще поскъпне с между 15% и 30% от 1 юли. Прогнозата е на работодателските организации в АОРБ, които днес представиха своите приоритети за развитие през 2018 година.
  Бизнесът има съмнения за картел при предлагането на електроенергията на свободния пазар, стана ясно от думите на Васил Велев от АИКБ. Според тях цените на електроенергията са увеличени спекулативно и няма основание за това.
  Съмнения за картел
  Организациите в АОРБ са категорични, че трябва да се "въведе ред" в пазара на електроенергия.
  „Пазарът на електроенергия е манипулиран, има недобри търговски практики, не се изпълнява европейският регламент, цените манипулативно са повишени. Няма основание за такъв скок на цените. Той ще се отрази на произвежданите стоки и услуги и продукти и ще се прехвърли на регулирания пазар като повишени цени за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена", посочи Велев.
  Според него има мерки, които могат да нормализират пазара, но те все още не се изпълняват.  Затова бизнесът настоява за ускоряване на реформите. "Свидетели сме на цени в енергетиката, които не са в икономическите реалности – те са спекулативни и манипулативни. От това печелят група  от хора, а губи цялото общество“, каза още Велев.
  Председателят на управителния съвет на АИКБ заяви, че бизнесът не може да представи доказателства за картел, освен числата, с които разполага от публичните отчети на компаниите, а от тях се вижда, че на собствените платформи държавните централи продават на много по-ниска цена, отколкото на борсата.
  „На борсата се пускат малки количества на завишена цена и по този начин се манипулира пазарът," твърди Велев и риторично попита къде отива разликата между ниската цена на собствени платформи и високата на борсата и тази, която се предлага на предприятията. 
  Ролята на държавните институции
  В момента цената на регулирания пазар е 76 лева за мегаватчас.
  „На нас търговци от отделни предприятия ни предлагат електроенергията на цени от 110 –125 лева за мегаватчас", каза Велев. Според неговите изчисления ако тези цени се приемат за референтни, КЕВР ще трябва цената да се увеличи от 76 лева на 85 - 90 - 100 лева, в зависимост от това, какво ще се случи на 1 юли на регулирания пазар.
  "Цената за домакинствата ще се повиши, ако се запази това положение – при различните предприятия числата са различни, но струпването е между 30% и 65% поскъпване на активната енергия, ако ситуацията не бъде овладяна“, допълни той.
  Васил Велев потвърди, че не бяха променени графиците за търговия на борсата.
  „Това е напълно по силите на Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг, обясни Велев и потвърди за среща миналата година с двете асоциации на търговците, от която нищо не е произлязло.
  "За нас е непонятно защо това не се прави, след като е нъпълно във възможностите на Комисията за защита на конкуренцията да разследва тези търговски практики, които не са нормални и добри“, каза Васил Велев.
  От работодателските организации са убедени, че няма причина за скок на цените на електроенергията.
  Те ще изпратят сигнал до КЗК, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.
  „Ще пристъпим към протестни действия в началото на февруари, но се надяваме КЗК да се самосезира, както да се вземат мерки от Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг. Българската енергийна борса трябва да промени графика си на работа“, категоричен е Велев.
  Той напомни, че работодателските организации определиха дата на протеста 31 януари, но синдикатите поискаха отсрочка, за да вземат решение, но сега се „отдръпват“.
  Готови  за протест
  И в четирите работодателски организации ще се вземат решения за участие в протестите в близките дни, но те са сигурни, че ще участват съвместно, както преди четири години.
  ”Няма по-голям проблем за националната сигурност от цената на електроенергията”, каза Кирил Домусчиев от КРИБ. По думите му държавните дружества не са ефективни и това се отразява на цялата икономика на страната.
  Той е на мнение, че е необходим нов Закон за енергетиката, за да се либерализира енергийният пазар и цялостна реформа в сектора.
  “В енергетиката има "икономическа шизофрения", каза Божидар Данев, председател на БСК и обясни, че имаме свръхмощности, няма търсене, а цените се увеличават.
  Той припомни, че в АОБР членуват предприятия, които произвеждат 86% от брутната добавена стойност на икономиката и 82% от работните места в страната.
  Цветан Симеонов от БТПП обяви, че чрез европейските партньори ще бъдат информирани европейските институции за водената политика и проблемите на българския бизнес.

   


  Линк

 • Economic.bg: Бизнесът отлага протеста срещу високата цена на тока

  Работодателските организации ще внесат тази седмица сигнал до КЗК

  Бизнесът няма да успее да организира протеста си срещу високата цена на тока до 31 януари, затова той ще бъде отложен за февруари. Това обявиха четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, които дадоха пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) обяви своите приоритети за 2018 г. От организациите тази седмица ще внесат сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу спекулациите на свободния  пазар.

  Миналата седмица работодателите казаха, че демонстрациите задължително ще бъдат след вота на недоверие срещу правителството, който е насрочен за този петък, 26 януари. Очакваше се протестът да е няколко дни по-късно.
  „Настояваме за ускоряване на реформите. Преди три години имаше такъв голям, национален протест, който даде мощен тласък на реформите в енергетиката и второто правителство на ГЕРБ отчете, че ако има някъде успешни реформи, то те са в енергетиката“, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според него обаче тези реформи са забуксували и сега сме отново свидетели на едни цени в енергетиката, които не намират основание в икономическите реалности. „Те са спекулативни, те са манипулативни“, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

  „Има много натиск от страна на браншовите ни организации и отделни фирми, затова Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) има взето решение на Управителния съвет, така както колегата от АИКБ (Васил Велев – б.р.) също, и ние ще се включим в такъв протест стига да се стигне до такъв”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той уточни, че протеста ще е за реформи и либерализация на пазара на електроенергия, а не за сваляне на правителството или за някакви бонуси за индустрията.
  Васил Велев коментира, че по-рано четирите национално представени работодателски организации са били определели дата на протеста, но синдикатите са помолили за отсрочка, за да решат дали да се присъединят и да не се смесва протестът с вота на недоверие, внесен от БСП. „Ние приехме тяхното предложение, сега се оказва, че синдикатите лека-полека се отдръпват“, каза Велев. Той обаче припомни, че пред останалите работодателски организации – БТПП, БСК и КРИБ – решението все още предстои. Тъй като по всяка вероятност и четирите членки на АОБР ще решат да протестират, предстои заедно да определят датата.
  Той изрази още очаквания, че от 1 юли цената на тока на регулирания пазар за битовите потребители ще се повиши с между 15 и 30%. „В момента цената на регулирания пазар е 76 лв. за мегаватчас. На нас търговци от отделни предприятия ни предлагат цени от 100-125 лв. за мегаватчас. Ако тези цени се приемат за референтни, КЕВР ще трябва да увеличи тези 76 лв. на 85, 90, 100 лв. в зависимост от това какво ще се случи до 1 юли“, заяви председателят на АИКБ. Той беше категоричен, че това предстои за всички, използващи ток от регулирания пазар – домакинствата и част от бизнеса.

  „На министъра на енергетиката Теменужка Петкова не ѝ прави чест внушенията, които прави. Тя казва, че министерството е дало на бизнеса няколкостотин милиона лева за енергетика,  ние връщаме на бизнеса 100 млн. всяка година. Тя обаче не казва, че е взела 1.5 млрд. лв. в повече и от този милиард и половина е върнала 100 млн.”, заяви още Велев.

  Като друг голям проблем на пазара на електроенергия Кирил Домусчиев посочи т.нар. „американски централи” - „AES Гълъбово” и „Контур Глобал”. Именно затова сред приоритетите на работодателите за тази година е да бъде прекратена държавната помощ за тези централи и да бъде засилен контролът върху когенерациите и ВЕИ-тата. „Ние продължаваме да сме роби на тези две централи – да произвеждаме, за да може те да печелят", каза Домусчиев.

  „Всички големи предприятия участват на  Българска независима енергийна борса (БНЕБ), средната цена за миналата година на борсата е 76.90 лв. в ден напред и около 75.50 лв. е по двустранните договори. В същото време от отчетите на ТЕЦ „Марица Изток 2” и на АЕЦ „Козлодуй” се вижда, че продажната цена е съответно 67 и 61 лв.  по техните директни двустранни договори, без да минават през борсата. Това е огромна разлика, тъй като те не пускат достатъчни количества на борсата”, каза Кирил Домусчиев.

  Той коментира и актуалните в момента протести на природозащитни организации срещу променения план за управление на Национален парк „Пирин”, за който се опасяват, че ще направи възможно допълнителното застрояване и съответно изсичане на гори в парка. „АОБР ще подкрепя индустрията, ще всички инвеститори, независимо в коя сфера са, тъй като тук не става дума само за туризъм, а и за металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт – секторите, които са засегнати, са много”, заяви Домусчиев. Той коментира, че освен темите за втория лифт в Банско и развитието на ски туризма във Витоша, има много предприятия и инвестиционни намерения, които, независимо че са законни,  страдат от интересите на „групички природозащитници”. „Говоря за групички, не за сериозни организации”, каза председателят на КРИБ.

  „При всички положения ще настояваме да продължи законодателната политика срещу "зеления рекет", която започна успешно с промените в Закона за опазването на околната среда, като едностранното обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС)”, заяви още Домусвиев. „В момента сульо и пульо може да ходи да обжалва и да спира проекти за стотици милиони и има много такива примери, така че темата за "зеления рекет" ще продължи да ни вълнува и ще се борим срещу всякакви инициативи на група хора, които се опитват да спрат развитието на икономиката и на туризма на България”, добави той.

  Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев определи като „икономическа шизофрения” това, че България има свръхмощности за предлагане на ток, наблюдава се намалено потребление, а същевременно цените растат. „И отрасълът с огромните загуби има най-високото заплащане. Икономическа шизофрения в резултат на лошо, порочно управление”, заяви Данев.


  Линк

 • Monitor.bg: Токът за бита ще скочи с до 30%

  Министърът на енергетиката опроверга подобни сценарии

  Цената на електроенергията за битовите потребители може да скочи с 15 до 30 на сто от 1 юли. В момента цената на регулирания пазар е 76 лв за мегаватчас. На бизнеса отделни търговци предлагат цени от между 110 до 125 лв./мвтч. Ако тези цени се приемат за референтни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), мегаватът на регулирания пазар ще трябва поскъпне до 85 - 100 лв., а оттам  и цената за домакинствата, прогнозира председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

  Енергийната комисия ще бъде принудена да вдигне цената, защото сметките ще покажат, че толкова трябва да бъде цената за крайния потребител,

  за да не е на загуба системата

  и да не трупа дефицит, както преди няколко години, смята Велев. По думите му няма причини за шоково поскъпването на тока както за бизнеса, така и за обикновения потребител. За да не се стигне до този вариант, държавата трябва да изпълни мерки, свързани с правилата на работа на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), и на нея да се предложат повече количества ток на пазара по дългосрочните договори.

  Работодателите ще излязат в началото на февруари на протест с цел да се въведе ред на пазара на електроенергия, защото е манипулиран и има недобри търговски практики, обявиха на пресконференция сдружението на четирите големи работодателски организации - БТПП, АИКБ, БСК и КРИБ. Първоначалната дата за „свикване под знамената“ на работодателите беше 31 януари, но преговорите със синдикатите отложиха датата с няколко дни. Вчера стана ясно, че профсъюзите са се отдръпнали.

  Работодателските организации ще внесат в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

  сигнал за картел срещу търговци на електроенергия

  По думите на Велев доказателство за тези обвинения са по-ниските цени, на които държавните дружества продават електроенергия на собствените платформи, отколкото на борсата, където пускат малки количества на завишена цена. „По този начин се манипулира пазара. Къде отива разликата между ниската цена на собствените платформи и високата, която ни се предлага на нас бизнес потребителите, можем само да гадаем за тези спекулации“, каза още Велев. Той се надява КЗК да се самосезира и вземе мерки.

  Като друг голям проблем на пазара на електроенергия Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, посочи договорите с „AES Гълъбово” и „Контур Глобал”. Именно затова работодателите искат да бъде прекратена държавната помощ за тях и да бъде засилен контролът върху когенерациите и ВЕИ-тата.

  По повод констатациите и прогнозите на работодателските организации министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви на специален брифинг, че не очаква поскъпване на тока за битовите абонати, защото той се изчислява по друг начин.

  „Потребителите трябва да бъдат спокойни“

  категорична бе тя. Министърът отново призова фирмите, купуващи скъп ток от търговци на свободния пазар, при съмнения за картел да сезират КЗК. Относно договорите с двата големи частни теца в Маришкия басейн Петкова обясни, че от 2015 г. България е сезирала ЕК за неправомерна държавна помощ, но още се чака позицията на Брюксел по този казус.

   


  Линк

 • 24chasa.bg: Бизнесът иска държавната енергетика на фондовата борса

   

   

   

  Лидерите на работодателските организации Васил Велев от АИКБ, Божидар Данев от БСК, Цветан Симеонов от БТПП и Кирил Домусчиев от КРИБ (от ляво на дясно) представят приоритетите за 2018 г. СНИМКА: Алексей Димитров

   

  Заради поскъпване на тока за

  фирмите цената за бита можело

   

  да се вдигнe от 15 до 30% от юли

  Държавните енергийни компании да се листват на борсата, защото не се управляват добре. Това поискаха работодателите, които представиха приоритетите си за тази година.

  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че асоциацията на българските работодатели иска нов закон за енергетиката за пълна либерализация и нарече поскъпването на тока за свободния пазар “пълен бандитизъм”. За да имала растеж икономиката, електроенергията и газа трябвало да ги разглеждаме като суровини, а не като продукти с добавена стойност, които да изнасяме.

  Той заяви, че работодателите настояват за прекратяване на държавната помощ за американските централи. След прегледа на финансовите резултати на двете “Марици” се оказало, че рентабилността им е над 50%. И в Колумбия няма такъв бизнес, каза Домусчиев.

  Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев оприличи ситуацията с тока като икономическа шизофрения - свръхмощности, намалено потребление, няма търсене, а цените растат. Оказа се, че управителните тела на КРИБ и АИКБ са решили организациите им да участват в протестите срещу поскъпването на тока, докато от БСК и БТПП все още не са взели решение. Очаквало се това да стане през тази седмица. Дали ще има протест, зависи от резултатите от срещата с премиера Бойко Борисов, която ще поискат работодателите.

  А тази седмица те ще сезират КЗК за картел и за нелоялни търговски практики.

  Искането за изцяло нов закон за енергетиката е, защото всичко се прави на парче, заяви Домусчиев. И даде пример с последните промени, при които токът на всички централи, които са над 5 мегавата, задължително да се търгуват на борсата. Но на борсата продължава да се търгува ток на двете държавни централи - АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”, тъй като повечето от останалите са с преференциални цени на тока.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че увеличението е между 35 и дори 75%, като цените на производителите и на търговците драстично се различавали.

  Според председателя на АИКБ Васил Велев е възможно заради поскъпването на тока за бизнеса от 30 до 65% от юли да има и увеличение на цената за бита от 15 до 30 на сто.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Председателите на четирите работодателски организации преди да обявят приоритетите за 2018 г. СНИМКА: Алексей Димитров

  Ще наемат чиновници, ако

  държавата ги съкрати

  Ускоряване на електронното управление е сред приоритетите на бизнеса за 2018 г. Съществуват 2500 услуги, 60% от тях са свързани с издаване на удостоверения.

  Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Работодателите се надяват до 1 ноември 2018 г. с обмяната на хартиени документи в администрацията да се приключи.

  Все още у нас трябват 23 дни за започване на бизнес, 97 дни за разрешително за строеж, 262 дни за свързване с електрическата мрежа.

  Дигитализацията да върви заедно със съкращаване на чиновници. 132 000 са те в администрацията и още 57 000 в сектор “Сигурност”. Част от тези висококвалифицирани хора можели да се прелеят в бизнеса.

  Работодателите искат забързване на двустранните договори с Украйна, Молдова и Армения, а защо не и Виетнам, които ще позволят техни граждани да работят у нас. Настояват да отпадне квотата от 10% за чуждестранни работници, в Германия тя била 17%. Синята карта пък била само за IT сектора, искат я и за други.

  Ускоряване на реформата в здравеопазването е друг акцент за работодателите. От здравните вноски влизат милиарди, а резултатът не се вижда. И дадоха пример - през 2010 г. са плащали болнични за 2,4 млн. работни дни, през 2016-а - за 5,6 млн. Това прави отнемане от бизнеса на 240 млн. лв. на година.

   

  Работодателите искат и бързо въвеждане на еврото.  

   


  Линк

Назад