Назад

Бизнесът иска "Булгаргаз" да предлага свободни количества газ на борсата


 • Investor.bg: Бизнесът иска "Булгаргаз" да предлага свободни количества газ на борсата


  „Булгаргаз“ да предлага излишни количества природен газ на борсата, предложиха представители на бизнеса по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

  По този начин ще бъде отчасти компенсирано "шоковото увеличение" на цената на природния газ, обясни Константин Стаменов, представляващ Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в заседанието.

  "Това е един механизъм, който ще ни приближи към либерализацията", каза Стаменов.

  Пред Investor.bg председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че за продажбата на свободните количества газ е необходима промяна на договора между „Булгаргаз“ и „Газпром Експорт“.

  Регулаторът беше поканил представители на големите индустриални потребители на газ. И от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), и от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепиха становището на КРИБ и се оплакаха, че рязкото повишаване на цената на газа ще постави под въпрос конкурентоспособността на бизнеса, а за някои компании това ще бъде и въпрос на оцеляване.

  От организациите настояват и да не бъде променяна цената за задължения към обществото върху цената на газа. Тя отразява задълженията на „Булгаргаз“ да съхранява природен газ в хранилището в Чирен.

  КЕВР се съобразява с искането на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 април

  "Булгаргаз" намери малка резерва за цената на газа

  Александър Димитров от БТПП посочи, че повишението на цената на газа се дължи на некоректното управление на ресурсите.

   

  Председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че регулаторът не може да променя заявлението на обществения доставчик - „Булгаргаз“. Работната група на КЕВР проверява единствено дали то отговаря на изискванията в два документа - Наредба 2 за определяне на цената на газа и договора за доставка на газ, сключен между „Булгаргаз“ и „Газпром Експорт“.

  Единствената възможност КЕВР да не се съобрази с искането е то да не бъде изработено в съзвучие с тези два документа или дружеството да има надвзет приход. С този мотив КЕВР не призна искането на Булгаргаз за цената на газа за първото тримесечие. В допълнение към началото на 2017 година регулаторът не разполагаше с наредба за определяне на цените на електроенергията и нямаше да може да отрази поскъпването за топлофикациите, които произвеждат при комбинирано производство. Така дружествата щяха да натрупат големи загуби.

  Сега няма надвзет приход, посочи още Иванов. В договора с "Газпром" има методология за изчисления на цената на газа, която отчита и движението на цената на петрола на световните пазари, и промените в курса на долара.

  Иванов призна, че цената на газа се увеличава с голяма стъпка - 29,6%, но за година и половина суровината е поевтиняла с 61%. Той посочи още, че бизнесът не е отчел това с намаляване на цените на стоките и услугите.

  Преди заседанието на КЕВР граждански организации протестираха пред сградата на регулатора. Те опънаха транспарант с надпис "Вън колониалистите от България", а по време на заседанието изразиха своето недоволство от увеличаването на цената на газа. Те припомниха решението на Европейската комисия и обещанието на „Газпром“ за пазарни цени за пазара в Централна и Източна Европа. Според тях до дни предстои промяна в договора между България и Русия за доставка на газ.

  В началото на март от „Булгаргаз“ поискаха повишаване на цената на газа с 29,7%. От КЕВР намериха единствено неправилно превалутиране, което спести 0,16 лева от исканото увеличение на цената на природния газ от 1 април.

   

  По време на общественото обсъждане от газовата компания приеха направените изчисления на работната група като обективни, но защитиха и своите изчисления, включително за курса на щатската валута.

  Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Стоян Янчев обясни, че искането на компанията е обективно и поясни, че стойността на долара се повишава значително на валутните пазари. С над 50% са се увеличили цените на алтернативните горива, на базата на която се изчислява цената на газа.

  Само цената на „Газпром Експорт“ ще се увеличи с 13% от 1 април, става ясно още от заявленията на газовата компания.

  Янчев представи и статистиката на компанията, според която цената на газа е намаляла с над 450 лева за 1000 куб. м от 2013 г. насам, или 2,5 пъти.

  Новата цена на газа ще стане ясна на 31 март след закрито заседание на регулатора.


  Линк

Назад