Назад

Бизнесът и КНСБ са срещу промените в почивните дни


 • Сега: Бизнесът и КНСБ са срещу промените в почивните дни


  Четири работодателски организации и КНСБ призовават депутатите да не приемат днес промените в Кодекса на труда за почивните дни. Измененията трябва да бъдат гласувани окончателно на второ четене в пленарната зала. Ако те минат, 2 януари ще бъде почивен ден. Социалните партньори обаче твърдят, че вместо да облекчи фирмите, новият ред ще доведе до още по-големи загуби.

  Бизнесът е против въвеждането на допълнителни дни за компенсация на официалните празници, ако те се падат в събота или неделя. Според четири работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, както и според КНСБ, този нов ред ще доведе до по-големи загуби за тях и за икономиката, отколкото сегашния. В последния вариант на измененията в Кодекса на труда е записано, че "когато официалните празници с изключение на великденските съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени". Според работодателите именно регламентирането на почивни понеделници и вторници е даване на допълнителни почивни дни, с което фирмите не са съгласни. Според Димитър Бранков от БСК това ще доведе догодина до над 1 млрд. лв. загуби за икономиката, тоест повече, отколкото тази година.

  Социалните партньори твърдят, че текстовете в КТ, които дават възможност на Министерския съвет да определя допълнителни почивни дни, противоречат на Конституцията. Правителството занапред няма да може да размества и слива почивни дни, но ще може да обявява за неработни други дни за "оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност". Предложението бе направено от ГЕРБ.

  "Нашето общо мотивирано искане беше да не се сливат празници с уикенди (в случаите, когато празникът се пада във вторник, сряда или четвъртък). Вместо възприемане на това резонно предложение на практика се предлага увеличаване на почивните дни", посочват от АИКБ.

  От КНСБ изпратиха първоначално официално становище до комисията по труда, с което заявиха, че "ще подкрепят с резерви" промяната. Според тях идеята за компенсациите в понеделник и вторник "очевидно носи в личен план повече неработни дни на работниците и служителите, което означава че ще бъде прието от тях. Затова и КНСБ го подкрепя. Синдикатът обаче смята, че промените противоречат на Конституцията, и затова трябва генерално решение.


Назад