Назад

СТАНДАРТ - Бизнесът не иска да чуе за предсрочни избори


 • Политическата несигурност пречи най-много на икономиката, казва Красимир Дачев


  Красимир Дачев е собственик на завода за целулоза "Свилоза" в родния му град Свищов. Освен това той притежава и няколко машиностроителни предприятия. През 1997 г. той създава "Група технология на металите Ангел Балевски холдинг" АД, която обединява производствени мощности от металообработващата индустрия, като плевенските Алуком АД, Вапцаров АД и Метаком АД, както и Осъм АД (Ловеч), Центромет АД (Враца). 

  - Господин Дачев, притесняват ли ви прогнозите на анализаторите, че 2016 г. ще бъде по-трудна за правене на бизнес от миналата година?
  - Аз не помня някога да е имало лесни години, с изключение на тези преди кризата, когато имаше възходящ тренд на икономиката по всички направления. Не смятам, че 2016-та ще бъде по-различна, екзотична - година като всяка друга. Който работи упорито, който следи пазарите си и свива разходите си, ще продължава да съществува. Просто това е ежедневна борба за оцеляване. 
  - Годината започна с големи сривове на много международни пазари. Това не носи ли още по-голяма несигурност?
  - Несигурността е много по-голяма за финансовите пазари и виртуалната икономика. За реалната икономика не би трябвало да има някакви особени флуктуации и проблеми. Нещата в България са овладени, целите са ясни и не виждам някаква особена драма. Проблемът обаче е в нереформираните държавни структури - като МВР, болници, университети, места за изтърпяване на наказанията - просто черни дупки, в които потъват пари.
  - Не виждате ли реални мерки за затваряне на тези дупки?
  - За конкретни мерки много се говори предизборно, но когато минат изборите някаква летаргия и пасивност обзема парламента. Там няма никакво желание за промяна на каквото и да било.
  - В последните месеци обаче виждаме силно активизиране на политическия живот, имайки предвид конфликтите в Реформаторския блок и ДПС. Как тази политическа среда се отразява на бизнеса?
  - С липсата на устойчивост, на сигурност и визия, защото в нито едно направление България няма устойчива, прозрачна, последователна политика. Докато бизнесът работи с хоризонти от 10-20 г., защото взима кредити, и тази несигурност, непредвидимост и непрозрачност най-много пречи.
  - Някои от политическите лидери прогнозират предсрочни избори, например Радан Кънев. Как вие гледате на тази перспектива?
  - Предсрочни избори единствено може да решат проблемите на Радан Кънев, но със знак минус. Никакви обективни причини за предсрочни избори не виждам. Радан Кънев е прав, че нищо не става с реформите, че нито една от структурите, които трябва да бъдат реформирани, не помага за това и неистово се бори срещу каквато и да било промяна. В същото време тези структури поглъщат една колосална част от държавния бюджет - стотици хиляди фалшиви инвалиди, стотици хиляди с помощи. Цялата държава се циганизира, като под циганизация имам предвид отчуждаването от труда. Вече второ поколение, наближава да тръгне и трето, живее със социални помощи незаслужени с нищо. Тези средства изтичат, без да помагат с нищо на тези хора. Аз разбирам ако има някаква дългосрочна цел - да се дават средства за обучение, за децата, за интеграция. Когато се дават социални помощи, те трябва да бъдат срещу нещо. А виждате по репортажите орди цигани, които с кафето и цигарата в ръка, стоят и се оплакват: "Ами не дават работа". Те са свикнали да им се дава.
  - А не е ли по-тревожен примерът, който дават политиците с поведението си, с непоследователността си?
  - Те са станали нарицателни вече и никой не ги взима на сериозно. Направили са така системата, че целево да ни отблъскват от тях, да ни отчуждават ни един от друг, а от това отчуждение печелят те. Защото имат един списък с няколко милиона мъртви души, получават си субсидиите и дори не ги интересува колко хора отиват да гласуват. Даже целта на политиците според мен е тоталното отчуждаване, защото колкото по-малко са избирателите, толкова по-добре е за тях.
  - Вашият бизнес - и "Свилоза", и машиностроителните ви предприятия, са чувствителни от цената на тока и на енергията въобще. Силният спад на цената на петрола сигурно ви радва.
  - Практически това намаление на цената не стига до нас. Аз ползвам газ, ползвам и ток - кое от тях поевтиня? Има символично намаление на газа, което е на светлинни години разлика от това, което ползва немецът, румънецът и всички около нас. В Гърция ползват много по-евтин ток, купувайки го от България.
  - Как поддържате конкурентоспособност тогава?
  - Със затягане на коланите и с хомогенна, обща политика заедно с работниците. Целият колектив е наясно със ситуацията. Всички сме се обединили и работим в една и съща посока.
  - Оптимист ли сте, че либерализацията на енергийния пазар, на която правителството толкова много разчита, ще нормализира цената на тока у нас?
  - Ако се появи реален пазар, той винаги ще сложи нещата в ред. В България обаче всеки като дойде на власт, започва да моделира пазара по собствените си интереси. В България почти няма свободен пазар, защото сме в лапите на десетки монополи. Всичко, което ползваме - горива, вода, дърва, газ - навсякъде, където се обърнете, виждате монополи. Но те си имат Комисия за защита на конкуренцията, където си  взимат каквито си решения искат. 
  - От години изразявате недоволство от начина, по който функционира пазара на дървесина и добива на дървесина. Има ли някакво подобряване при новото правителство?
  - Има. За разлика от първия кабинет на Борисов, сега има коренна промяна и желание за оправяне на този проблем. Виждам желание в ръководството на министерството на земеделието и горите да се обезпечат българските производители и да се сключат дългосрочни прозрачни договори с тях. Това се разбира много добре от министър Танева и от зам.-министър Костов. Оптимист съм, че ще се решат тези проблеми, въпреки, че в момента пак сме спрели производство поради липса на дървесина.
  - А другите ви предприятия от машиностроенето? Липсата на обучени технически кадри ли са там големите проблеми?
  - Те работят. Навсякъде кадрите са големият проблем. Защото държавата абдикира от функцията си да структурира и насочва чрез образованието работна ръка в различните сфери. Тя не се интересува кой какво ще учи, защото има субсидия, която следва ученика и студента, а т.нар. автономия на университетите създава възможност да се измислят всякакви специалности, които практиката въобще не ги търси.
  - Все пак икономиката ни отчете 3% ръст за 2015 г.? Може ли да продължи ръстът със същия темп и през 2016 г.?
  - Аз съм уверен в качествата на българските предприемачи и индустриалци. Ние работим в много турбулентна среда и сме станали много устойчиви, като репеи сме. Независимо от простотиите наляво и надясно, нашата работа си я вършим. Затова съм сигурен в развитието на реалната икономика.
  - А във вашите предприятия ще има ли растеж? И на какво ще се дължи той?
  - Да, разбира се. И ще се дължи на инвестиции и нови технологии. Нашите производства са енерго- и финансоемки. Предстои в "Свилоза" да направим инвестиция за над 300 млн. лв. в ново оборудване за производство на целулоза. С него намаляване себестойността на продукцията, подобряваме екологичната обстановка, намаляваме и енергоемкостта. По всички параграфи стягаме коланите максимално. Тази инвестиция ще бъде двуетапна - първият етап ще е за 150 млн. лв. и след пускането в експлоатация, когато започне възвръщаемостта, ще стартираме и втората фаза. 
  - А ще има ли увеличаване на работните места и на доходите?
  - Ще има и двете, защото ще се вдигне производството.
   
  Мила Кисьова

   


  Линк

Назад