Назад

NOVA TV - На какви компромиси е готов българският работник?


 • На какви компромиси е готов българският работник?


  Само с една минимална заплата в Люксембург може да се плати на 10 български работници. Страната ни остана на дъното и на последната класация за заплатите в Европа. Въпреки, че е на опашката по доходи, българинът не е склонен на компромиси, когато му предлагат нова работа.
   
  Едва 27% от българите са склонни да сменят града си заради работа и това е в рамките на България. Онези, които обаче могат спокойно да съберат живота си в куфари и да заминат зад граница са повече от 50%. В същото време много са и онези, на които им отнема години, за да осъзнаят, че са си избрали неподходяща професия. 40% признават, че биха се развивали в друга област.
   
  У нас все още се смята за постижение да се пенсионираш там, където си започнал работа на 20 години. Изследване на Търговско-промишлената палата отчита, че българинът не е склонен да поема каквито и да е рискове.
   
  „Работата трябва да е при тях, а не те да отидат при работата”, обясни Беята Папазова от БТПП.
   
  Именно това схващане пречи на Георги да намери работници за хотелите си край морето, макар че предлага целогодишна работа с настаняване.
   
  „Заплатите за администраторите са 800 лева - за управителите 1000. Когато идват семейства, гледаме да осигурим и на мъжа, и на жената, за да ги задържим”, обяснява хотелиерът Георги Николов.
   
  Българинът трудно се откъсва от дома си и от града си.
   
  „По-маладите хора трудно се местят от град на град. Много често търсят работа в чужбина”, допълва хотелиерът Георги Николов.
   
  Слава и Мирослав са доказателството, но и опровержение на тази теза. Той е управител на заведение, тя - студент. Срещаме ги в София.
   
  "Искате ли да работите извън София? – Не. – Защо? -  Защото са по-малко градове - няма работа за много пари. Нама развлечения. - Парите ли са най-важното. – Не”, отвръща Мирослав Георгиев, управител на заведение.
   
  „По-скоро условията са важни. Например, жилището да е на добро място. Не бих останала в София. - Какво учите? - Администрация и управление в УНСС. - Кого ще управлявате, та те властите са тук в София? – Не само. За да остана в София, ще трябва да съм депутат”, на мнение е студентката Слава Савова.
   
  За хората на първо място са парите. Според експертите много по-важно е да се чувстваш полезен.
   
  „Не просто да му е осигурена заетост. Чувства ли се удовлетворен българина или просто ходи и се връща? - Ми не е много удовлетворен”, на мнение е Беята Папазова от БТПП.
   
  Изследването отчита и един парадокс. Явно най-недоволни от избора си на професия са в Ловеч. Там почти 90% от хората искат да работят в друга сфера. На обратната позиция са във Враца – едва 1 от всеки 10 иска да смени заниманието си.
   
  Повече по темата гледайте във видеото.

  Линк

Назад