Назад

Стандарт - "Южен поток" ще се строи от юли


 • "Южен поток" ще се строи от юли


  Реалното строителство на българския участък от газопровода "Южен поток" по всяка вероятност ще започне през юли. Това заяви за "Стандарт" началникът на департамента по международни проекти на "Газпром" Александр Сиромятин. Той обясни, че след подписването на договора с консорциума "Стройтрансгаз ДЗЗД", който ще изгражда газопровода на българска територия, единствената стъпка преди началото на строителните дейности е БЕХ да получи от "Газпром" заема, с който ще финансира своята част от инвестицията в проекта. Според заложените принципи на проектно финансиране на "Южен поток" у нас, 30% от необходимите средства ще се осигуряват от акционерите в проектната компания "Южен поток България", а останалите 70% ще бъдат привлечени средства. Именно за своята половина от 30-те процента БЕХ преговаря с "Газпром", за да получи 620 млн. евро като кредит. Според Сиромятин през следващите 10 до 20 дни би трябвало двамата акционери в българската проектна компания да се разберат и БЕХ да получи сумата. След това компанията ще трябва да я внесе в "Южен поток България", която от своя страна да може да започне поетапно да заплаща първите разходи за строителството. "Ако всичко е наред, очаквам през юли в България да започне реалното строителство на "Южен поток", каза Сиромятин.
   
  Приблизително по същото време трябва да започнат строителните дейности и по сръбския участък от газопровода. През юни или юли се очаква местната проекта компания, в която акционери са "Газпром" и "Србиягаз", да получи разрешение за строеж, обясни по време на форума "Ролята на Сърбия в енергийния пазар на Балканите" техническият директор на "Южен поток"-Сърбия Павел Персидски. Съответно също през юли се очакват реални строителни дейности и на територията на западната ни съседка, потвърди Сиромятин. И допълни, че през следващите 3 седмици трябва да бъде подписан договор и със строителя на сръбския участък. Той заяви, че реализацията на проекта "Южен поток" ще върви по план. Първите доставки на газ за България по новата тръба ще започнат в края на 2015 г., а в края на 2016 г. ще бъдат пренесени и първите количества синьо гориво от България към Сърбия.
  От думите на Сиромятин стана ясно още, че с подписването на споразумението между "Газпром" и OMV, което даде право на австрийската компания да пренася собствен газ по "Южен поток", газопроводът вече отговаря на изискванията на Европа. "Австрия е основен играч на европейския газов пазар и по този начин "Южен поток" вече отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет", каза той. Пред "Стандарт" Сиромятин категорично отрече слуховете, че ще има промяна в маршрута на тръбата на територията на Черно море или в България.
   
  Тръбата дава работа на 15 000 българи
  15 000 работни места ще осигури изграждането на българската част от проекта "Южен поток". Строителите от години чакаме подобна голяма инвестиция и възможности за работа. Това заяви председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Освен за непосредственото изграждане на съоръженията и инфраструктурата наши работници ще бъдат ангажирани и в съпътстващите индустрии като заведения за хранене например, обясни Глосов. Половината от работата по изграждането ще бъде изпълнена от български строителни компании. Обединените в консорциума "Стройтрансгаз" родни фирми ще изпълнят трасета, довеждащи пътища, строителната част на компресорните станции. В обединението влизат едни от най-големите български компании с опит в изграждането на големи обекти, обясни Глосов. Зад тях стоят над 80 фирми, главно от региона на Северна България с ангажираност на над 5500 работници и специалисти, допълни той.
   
  Руската страна в обединението ще участва с доставките на съоръжения и тръби и монтажните работи, където са специализирани и вече имат опит с изграждането на "Северен поток". Руснаците ще поемат и морската част, тъй като ние нямаме нито техника, нито кадри, нито опит в тази сфера, допълни Глосов. Той е категоричен, че "Южен поток" може да не е приоритетен за Европейската комисия, но е такъв за Южна Европа и е по-добре България да извлече ползите от него, които ще са дългосрочни.
   
  Получаваме гориво през Гърция
  Газовият интерконектор между България и Гърция вече е готов. Това съобщиха от гръцката компания ДЕСФА, която финансира проекта с 3,5 млн. евро. Съоръжението е в северната част на Гърция, близо до гр. Сидерокастро, на 12 км от границата с България. Интерконекторът е свързан с тръбата, по която Гърция получава газ от "Газпром" през България. Връзката вече позволява да се смени посоката на подаване на газ и ще бъде алтернатива за България при спиране на доставките през Украйна преди изграждането на "Южен поток". По нея у нас ще може да се доставя газ от Азербайджан по бъдещия Трансадриатическия газопровод.
   
  Бизнесът чака евтиния газ
  Българският бизнес очаква с надежда първите доставки на газ по "Южен поток" за България. Това стана ясно от думите на генералния секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров, който взе участие във форума "Ролята на Сърбия в енергийния пазар на Балканите". Според него цената на газа по "Южен поток" със сигурност ще бъде по-ниска най-малко заради намаляването на транзитните държави, през които руското синьо гориво минава, за да достигне България. Това е и една от причините българският бизнес да подкрепя проекта "Южен поток", стана ясно от думите на Тодоров. Той допълни, че газопроводът се подкрепя от родните компании, тъй като ще даде възможност за работа на хора и фирми у нас, ще подпомогне развитието на икономиката, а също и развитието на регионите както по време на самото строителства, така и след това при експлоатацията на тръбата.
   
  Експерти от Брюксел идват заради проекта
  На 13 юни експерти от Европейската комисия (ЕК) идват в България, за да обсъдят въпросите около "Южен поток". Това съобщи пред БНР зам.-председателят на Комисията по енергетика в парламента Явор Куюмджиев. Експертите идват по повод подготвените промени в Закона за енергетиката, свързани с "Южен поток". Надявам се да убедим ЕК, че нарушение на европейското законодателство няма, каза Куюмджиев, който е един от вносителите на промените. "Южен поток" не е руско-български, а руско-европейски проект и това, че минава през България, е огромен успех на трето поредно правителство, заяви той. Ние сме член на ЕС и водим диалог с ЕК всичко по "Южен поток" да бъде по правилата, каза и енергийният министър Драгомир Стойнев. ЕК трябва да предостави своите въпроси и ние ще им отговорим, добави министър Стойнев.

  Линк

Назад