Назад

Монитор - България рекордьор по тържища


 • България рекордьор по тържища

  Малка България има над 5 пъти повече тържища за храни от Италия.

  ВАСИЛ ПЕТРОВ 13.02.2014

  България е рекордьор по брой на лицензирани тържища за храни в Европа - цели 80, стана ясно вчера по време на кръгла маса в Българската търговско промишлена палата.

  В Германия те са 27, а в Италия - 15, в Испания - 25. В тези и в другите страни от ЕС дейността на тържищата за храни се контролира от провинциалните или общинските власти, подчертаха участниците в дискусия, посветена на промените в Закона за стоковите борси и тържищата.
  Представителите на бизнеса се обединиха около мнението, че Държавната комисия по стоковите борси и тържищата не бива да се закрива. Предложението е част от законови промени, изготвени от Министерството на икономиката и енергетиката. Те предвиждат комисията да бъде преобразувана в дирекция на министерството, в която да работят само петима експерти.
  „Няма държава в Европа без независим регулатор
  на стоковите борси. Те обаче са част от комисиите за финансов надзор”, посочи  бившият председател на ДКСБТ Христо Миленков.
  Големите вериги държат само 45% от търговията на дребно в страната, а всичко останало са пазари и малки магазини. Това обяви междувременно изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев, цитиран от bTV „Веригите се конкурират, за да качат на своите рафтове най-добрите продукти”, увери той.
  Според изпълнителния директор на Съюза на производителите в България Пламен Грозданов на ниво ЕС
  трябва да
  се намери форма на регулация
  която да включва държавна намеса и саморегулация. По думите му нито едното, нито другото работят самостоятелно.
  „Преди 5 г. беше табу да се говори срещу търговските вериги”, каза още той. „Придобиха такава огромна мощ и пазарна сила, че сега ако има конкуренция, тя е между тях, но липсва по отношение на доставчиците”, заяви Грозданов. Според него между веригите и доставчиците няма преговори, а условия, които доставчиците или приемат, или са обречени да затворят бизнеса си.

  Линк

Назад