Назад

БНТ - Рискови фактори на пазара на труда


 • Рискови фактори на пазара на труда


  Работа без сключен трудов договор и възнаграждение, което е по-ниско от регламентираните осигурителни прагове за дадената длъжност, са сред най-често срещаните нелоялни практики при трудовите отношения у нас.  Основната причина работниците да се съгласяват на подобни условия е бедността – казват икономисти.
   
  Според икономисти, подобни нелоялни практики в отношенията между работник и работодател, заедно с укриването на данъци формира огромен процент от сивата икономика у нас.
   
  “Най-уязвими на пазара на труда са  младите хора до 24-годишна възраст и тези над 45-те  по-трудно си намират работа и са склонни на такива компромиси с работодателите”, обясни доц. д-р Ралица Ганева – икономист.
   
  В строителния бранш, където често се наема работна ръка, без да се подписват договори, е добре да се въведат електронни баджове на служителите, съветват икономистите. Те ще съдържат цялата информация по трудовото досие на работника и ще улесняват проверките на Испекцията по труда.
   
  “В момента, в който има изненадваща проверка много лесно инспекторите могат с техните ел.устройства да получат цялата информация – кога е нает съответния работник, какъв му е договора, какъв е неговият трудов статут”, разкри Десислава Николова – икономист от Института за пазарна икономика.
   
  За превенция на сивата икономика страната ни да вземе пример от балтийските страни и да се въведат т. нар. бизнес сертификати за временна дейност, препоръча Десислава Николова. С тях хората, които продават мартеници например, ще плащат еднократен данък, който не е обвързан с конкретния оборот.
   
  От друга страна, те ще са освободени от административното бреме да декларират доходите си, което често е и стимул да не се плащат данъци, поясни Николова. По думите й така приходната администрация ще си гарантира вземанията.
   
  Авор: Диляна Здравкова
  Оператор: Васко Йотов

  Линк

Назад