Назад

VESTI.bg - Няма консенсус за предлаганите промени в данъчните закони


 • Няма консенсус за предлаганите промени в данъчните закони


  Без консенсус по предложените промени в данъчните закони завърши днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  Работодателите подкрепят голяма част от промените, но са против предложенията на синдикатите за въвеждане на необлагаем минимум и семейно подоходно облагане.
  Това обобщи пред журналисти новоизбраният заместник-председател на Съвета и председател на БТПП Цветан Симеонов.
  Против сме промени в данъчни ставки и в подоходното облагане, както и въвеждане на необлагаем минимум, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му това, което липсва в проектозакона, а от години се предлага от бизнеса, е таксата битови отпадъци да се определя на базата само на генерирани отпадъци, а не на стойността на дълготрайните активи на компанията.
  Според вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков има положителни промени, заложени в проектите за изменение и допълнение на данъчните закони.
  Като по-важни той посочи въвеждането на касовата отчетност по ДДС, както и на специален контрол върху стоките с фискален риск, с идеята да се намалят данъчните измами.
  Освен предложенията на синдиката за въвеждане на необлагаем минимум, на семейно подоходно облагане, за отпадане на лихвите по депозитите, във времето се отлага и предложението за увеличаване на данъка върху дивидента от 5 на 10%.
  Синдикатите са категорично против отпадането на преференциите на младите семейства с кредит срещу ипотекирано жилище.
  С предложенията ни за промени в данъчните закони се правят стъпки, с които да има по-ниска административна тежест за бизнеса, по-малко процедурни разходи и конкретни мерки за борба със сивата икономика, тоест да се укрепи самата данъчна система, коментира министърът на финансите Петър Чобанов.
  Оставяме вратата отворена за дискусии за следващите години по теми като семейното подоходно облагане, уточни той.
  По отношение на минималната работна заплата, министър Чобанов припомни, че тази година тя вече е била повишавана и няма консенсус отново да бъде увеличена в рамките на тази година, но догодина има възможност за повишаване
  Във връзка с искането на работодателите за промяна в такса "смет", министърът каза, че засега няма такава готовност. Това е част от по-голяма дискусия, която в края на тази и началото на следващата година ще водим заедно и с НСОРБ, които имат свои конкретни искания, отбеляза той.
  Във връзка с искането на синдикатите да отпадне данъка върху лихвите по депозитите, министър Чобанов каза, че за тази година не се предвижда това да стане, тъй като по това перо се разчита на средства в размер на 90 млн.лв., но въпросът по думите му стои в дългосрочен план.
  Ще преразгледаме предложението на синдикатите да не отпаднат преференциите за младите семейства с ипотечни кредити. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов в края на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  Във връзка с искането на синдикатите да се въведе семейно подоходно облагане министър Чобанов каза, че "вратата не се затваря, а остава за решаване на по-късен етап".
  По отношение на необлагаемия минимум засега няма консенсус между синдикати и работодатели, това е много сериозен ресурс и не смятаме да предприемем подобна мярка, коментира министър Чобанов.
  Той съобщи, че от данъка върху лихвите се очаква ресурс от 90 млн. лв. и че ще започнат проверки дали банките правилно прилагат тази мярка.
  Чобанов добави, че ще продължи и дискусията по единната сметка. Ще се отнесем отговорно към всички предложения за промени на данъчните закони, увери министърът.

  Линк

Назад