Назад

ДНЕВНИК - Финансовият министър защити корекцията в бюджета пред бизнеса и синдикатите


 • Финансовият министър защити корекцията в бюджета пред бизнеса и синдикатите


  Министърът на финансите Петър Чобанов защити пред представители на работодателските организации и на синдикатите необходимостта бюджетът за тази година да претърпи корекция - намерение, критикувано в медиите в последните дни от финансови анализатори. 
   
  "Имаме достатъчно доказателства, че заложената приходна част на бюджета няма да се изпълни, освен това е налице недостатъчно добро бюджетно планиране и бюджетът няма достатъчна гъвкавост – това основно наложи актуализацията на бюджета, която предложихме", каза Чобанов, цитиран от пресцентъра на ведомството.
   
  Министърът повтори, че дефицитът ще остане в рамките на законовото ограничение от 2% от БВП. Предвиденият лимит за новоемитиран дълг от 1 млрд. лв. е само възможност, не е наложително да се възползваме от нея, разсея опасенията той.  
   
  Чобанов увери, че вече са задействани мерки за повишаване на събираемостта на приходите и намаляване на административния натиск върху бизнеса. По думите му между 1 и 12 юли НАП е възстановила 455 млн. лева. ДДС на бизнеса, от които 60 млн. лв. на 1215 малки и средни фирми.
   
  "С актуализацията на бюджета трябва да се осигури гъвкавост, а не възможност за повече разходи", коментира Камен Колчев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той се обяви за реформи в приходните администрации и ефективна връзка между различните контролни държавни органи. КРИБ призова да се овладее контрабандата на акцизни стоки и да се намали сивата икономика. 
   
  Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата предупреди държавата да не увеличава преразпределителната си роля и да не увеличава дълга, но подкрепи по-бързото разплащане с бизнеса и мерките за събиране на вземанията.
   
  За пренасочване на повече средства към растеж и нови работни места се обяви Никола Закатанов от Асоциацията на индустриалния капитал. Димитър Бранков от Българската стопанска камара пък настоя да се приложи принципът "дефицит срещу реформи". 
   
  Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни синдикалните предложения за мерки в подкрепа на най-уязвимата част от населението. 

  Линк

Назад