Назад

Коригират поправката "Яне Янев"


 • Коригират поправката "Яне Янев"


  Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности ще бъде прегледан не само по отношение на членовете на управителни съвети на работодателски организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а и други категории лица.
   
  Това заяви председателят на 42-ото Народно събрание Михаил Миков след среща с национално представените работодателски организации.
   
  Припомняме, че след приемането на поправка в  Закона за публичност на имуществото на лицата заемащи публични държавни длъжности, прокарана от Яне Янев в предишното Народно събрание, работодателите напуснаха тристранката.
   
  Силно популистки са поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, допълни от своя страна Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Срещата беше по инициатива на министъра на труда и социалната политика и целта й е - да се възстанови диалогът в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателските организации не са саботирали работата на Тристранния съвет. Ние и досега на експертно ниво участвахме в консултации”, заяви Велев.
  „Ние изложихме нашите аргументи, че няма такава практика не само в Европейския съюз, а и изобщо в света”, каза той, във връзка с т.нар. поправка "Янев".
   
  Другата седмица ще има среща на парламентарните групи за да се прецени какви корекции трябва да се нанесат, уточни Миков.
   
  „Това ще го решат и парламентарните групи, но ще проведем още една консултация с председателя на Сметната палата специално за кандидатите на народни представители, да видим как е приложен законът, какво се е случило с това безкрайно увеличаване на кръга от задължени лица, което в един момент размива и не държи сметка кой е в изпълнителната власт, кой може да извършва разпоредителни действия, кой попада в обхвата на закона”, обясни председателят на Народното събрание.
   
  По думите му тези разисквания не са се състояли в Народното събрание. „Ако не беше силната съпротива от страна на неправителствения сектор тогава, сигурно сега щеше да се наложи да правим среща и с неправителствените организации. В последния момент мнозинството в зала прие да отпаднат неправителствените организации след много тежък и сериозен публичен шум, който се вдигна”, каза още Михаил Миков.
   
  „Доколкото знам, колегите от ГЕРБ в рамките на предизборната кампания са поели определени ангажименти публично за отмяна и за корекция във внесените предложения в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Надявам се, че в къси срокове в рамките на парламента ще успеем да реализираме такава законодателна инициатива”, каза той и подчерта, че министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов също подкрепя промените в тази посока.
   
   

  Линк

Назад