Назад

ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА АПАРАТУРА ГОНЯТ 400 МЛН. ЛЕВА


 • ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА АПАРАТУРА ГОНЯТ 400 МЛН. ЛЕВА


   
  Дълговете на болниците към вносителите на медицински консумативи и апаратура вече възлизат на 400 млн. лв, от които над 100 млн. лв са просрочени задължения. Проблемът, който не е решаван през последните няколко години е на път да излезе извън контрол.

  Забавените плащания по доставки на медицинска апаратура и нуждата от повече и по-ясни правила по възлагането на обществени поръчки обсъдиха днес по-рано председателят на БТПП Цветан Симеонов и Силвия Петрова, председател на Асоциацията на вносителите на едро и на производителите на медицинска апаратура и консумативи. В асоциацията влизат над 40 фирми от бранша. Петрова поиска среща със Симеонов, тъй като асоциацията е член на палатата, а и защото, по думите й, никой вече не се интересува от това как да се реши този проблем.
  „Вече има няколко малки фалирали фирми заради неплатените задължения от страна на лечебните заведения, 

  колегите разпуснаха персонала, други спряха да работят и емигрираха”, разказа още Петрова. Според нея продължава тенденцията болници да купуват евтини консумативи или при липси да карат пациентите да си ги набавят.

  Проблемът с неразплатените болнични дългове към доставчиците на медицинска техника и апаратура влезе в новините през миналата година, след като от асоциацията алармираха за действителната ситуация.
  Въпросът  не претърпя развитие и закономерно стигна до задънена улица. „Болниците зареждат само с най-евтините спринцовки, игли и конци от Китай и Индия”, съобщи през ноември 2010 г. Силвия Петрова.  
  Преди кризата големите лечебни заведения гледали и качеството, но сега при търговете цената била единственият критерий, 
  по който се избира доставчикът. Тогава тя коментира, че фирмите от асоциацията не смятат да водят дела, защото вината не е в лечебните заведения, а в здравната политика. Асоциацията планираше да блокира сметките на някои от най-задлъжнелите болници, но идеята не проработи.

  Организацията проведе поредица от срещи на високо ниво, включително и с премиера Бойко Борисов, откъдето бе обещано съдействие при изчистване на натрупаните дългове. Сред най-големите длъжници на медицинския бизнес, чийто средства са просрочени повече от година се наредиха  Многопрофилна болница „Св. Георги”, Пловдив, МБАЛ Ловеч, МБАЛ Бургас, ВМА, Национална кардиологична болница и болница „Света Марина”, Плевен.
  Според инж. Силвия Петрова, която е управител на „Медимаг”, вносителите на медицинска техника кредитират здравеопазването в България. Според Търговския закон фирмите имат право да начисляват лихва на дължимите средства, но от морални съображения не го правят, допълни тя. 
  От фирмите вносители на медицински консумативи и апаратура  се обявиха за промяна в правилата за провеждане на здравни търгове в здравеопазването като банковата гаранция да е по-малка от 5 % от сумата по договора и да се намалят  сроковете за отложено плащане.
   

  Линк

Назад