Назад

Спор за затвора за осигуровки


 • Спор за затвора за осигуровки


   

   
   
  , прочитания: 1792, коментари: 8

  Министерства, работодатели и синдикати са силно разделени по въпроса трябва ли да се влиза в затвора за укрити или неплатени осигуровки. Това става ясно от становищата, които зам.-председателят на парламента Менда Стоянова е получила по готвените от нея промени в Наказателния кодекс (НК). С тях тя предлага да се криминализира укриването на социални и здравни вноски над 3000 лв.

  Заради разнобоя по темата между социалните партньори Стоянова смята да организира обществено обсъждане, преди да внесе промените, съобщи вчера тя пред “Труд”.
  Предложението на Стоянова е, който избегне установяване или плащане на вноски от 3001 до 12 000 лв. да се наказва със затвор от 1 до 6 г. За суми над 12 000 лв. лишаването от свобода е от 3 до 8 г. плюс конфискация на имуществото. Стоянова е изброила изрично случаите, които се считат за “избягване на установяване или плащане” на осигуровки. Това са наемане на работна сила без договор, обявяване на доход, по-малък от действителния, неподаване на декларация, използване на документ с невярно съдържание и т.н. Шефката на бюджетната комисия обаче изрично е уточнила, че наказателната отговорност се носи само от работодателите, не и от работниците.

  В подкрепа на законопроекта са се обявили КНСБ, КТ “Подкрепа”, социалното министерство и Националният осигурителен институт. Те твърдят, че административните санкции не са достатъчни, за да преборят проблема с укриването на осигуровки и би трябвало криминализирането да има по-голям ефект.

  Твърдо против е министерството на правосъдието, което в момента готви проект за нов НК. По-голямата част от членовете на БТПП също не одобряват проекта, като изрично поставят въпроса, че, ако се въведе, наказателната отговорност трябва да се прилага и спрямо работниците. Според Българската стопанска камара пък подобна сериозна промяна в законодателството трябва да бъде инициирана от Министерския съвет.

  НОИ: ГАРАНЦИЯ ЗА ТРУДОВИТЕ ПРАВА

  Криминализирането на укриването на осигуровки ще има превантивен ефект, ще намали дела на сивата икономика, ще увеличи приходите на държавното обществено осигуряване и ще даде допълнителна гаранция за трудовите и осигурителните права на работниците, изтъква управителят на НОИ Бисер Петков.

  КТ “Подкрепа” одобрява уеднаквяването на наказателната отговорност за данъчни и осигурителни престъпления. Оттам обаче предлагат, ако до приключване на съдебното следствие укритият дълг бъде платен, наказуемостта на деянието да отпадне.
  От синдиката смятат за плюс на проекта факта, че не повтаря текстовете от 2000 г., когато също бе направен опит за криминализиране на неплащането на осигуровки. Тогава обаче разпоредбите бяха обявени за противоконституционни, защото предвиждаха работодателят да откаже плащането на заплата, ако не може да внесе задължителните осигуровки.

  И СЕГА ИМАЛО САНКЦИИ

  Деяния като укриването и неплащането на осигуровки не трябва да се криминализират, а за тях трябва да се прилагат по-ефективно предвидените в сегашното законодателство административни наказания. Такова е становището на министерството на правосъдието.
  Според Българската стопанска камара обсъждането на законопроекта трябва да бъде обвързано с продължаващото влошаване на икономическите условия, което оказва натиск върху работодателите да крият осигуровки. Ставало дума за регулаторните тежести, монополизацията на икономически сектори, издаването на проблемни ревизионни актове по ДДС и т.н. 

   


  Линк

Назад