Назад

Държавата и асоциацията на банките ще разработват процедурите за европроектите


 • Държавата и асоциацията на банките ще разработват процедурите за европроектите


   

  Имаме една година, за да изчистим процедурите за 2014-2020 г., посочи Кирил Гератлиев, директор на Дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към МИЕТ
   
  Кирил Гератлиев, директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към Министерството на икономиката енергетиката и туризма. Снимка: Investor.bg
  Държавната администрация започва разговори с Асоциацията на банките в България, за процедурите по усвояване на еврофондовете за програмния период 2014-2020 г., заяви Кирил Гератлиев, директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към Министерството на икономиката енергетиката и туризма на конференция за конкурентоспособността на българската икономика, организирана от Института за икономическа политика. 
   
  Европейската комисия иска институциите за разпределяне на еврофондовете да бъдат укрепени, включително да бъдат извадени от администрацията и да бъдат обособени. Когато Делян Добрев встъпи в длъжност имаше заплати от 433 лв. на служители по усвояване на еврофондовете, при което е абсурд да има добро усвояване на еврофондове. Органите за усвояване трябва да работят в много по-различен формат и банките заедно с тези управляващи органи да постигнат добро усвояване на еврофондовете, смята Гератлиев.
   
  Имаме една година, за да изчистим процедурите за 2014-2020 г., защото сега имаме 240 проекта по Ос 1 на оперативните програми, които няма да бъдат завършени, защото не е намерено финансиране. А за тези проекти са хвърлени големи усилия. Предстои подписването и на още 100 проекта, които не са интересни за банките и вероятно ще се провалят, обяви Гератлиев.
   
   
  Наистина процедурите за усвояване в момента са много сложни в България, но това е защото за дизайна им сме ползвали програма ФАР при преговорите за присъединяване през 2005-2006 г. За следващия програмен период трябва да сме с много по-опростени процедури за кандидатстване, е оценката на Гератлиев.
  Че банките трябва да бъдат привлечени в усвояването на еврофондовете, е мнението и на Цветан Симеонов, председател на БТПП. Симеонов представи изследване на промишлената палата за факторите за несигурна бизнес среда у нас, сред които на първо място е бавното административно обслужване с 81,1%.
   
  Следват липсата на квалифицирана работна сила с 64,2%, корупцията и нелоялната конкуренция от фирми с по 60,4%, затрудненият достъп до финансиране с 58,5%, проблемите при стартирането и изпълнението на европроекти с 52,8%, понасянето на солидарна отговорност заради друго неизрядно юридическо лице с 50,9%, забавянето на плащания от държавата по сключени договори с 41,5%.
   
  12-те най-важни мерки за подобряване на бизнес средата според БТПП са:
   
  1. Запазване на нивата на корпоративния и подоходен данък, премахване на данък дивиденти от 5% и намаляване на данъка за ЕТ от 15% до 10%.
  2. Ускоряване на възстановяването на ДДС.
  3. Намаляване на броя регулаторни режими.
  4. Съкращаване на времето за издължаване от държавата по договори с бизнеса.
  5. Разширяване на броя електронни услуги от държавните и общински институции.
  6. Намаляване на административните такси и аргументираност при определянето на техния размер.
  7. Ефективно противопоставяне на корупцията.
  8. Опростяване на процедурите по оперативните програми на ЕС.
  9. Имуществена, персонална и ведомствена отговорност на административните служители за неотговаряне в срок на подадени жалби, сигнали и запитвания.
  10. Премахване на неаргументираното повишаване на минималната работна заплата (МРЗ) и минималните осигурителни доходи (МОД).
  11. Опростяване на правилата за третиране на отпадъци.
  12. Опазването на околната среда да не се превръща в държавен бизнес, например цената на водата за промишлени нужди от собственици източници да бъде обективна.
   
  По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков

  Линк

Назад