Назад

Преговори за газа до обяд на 15-ти


 • Преговори за газа до обяд на 15-ти


   

  Два дни преди да бъде сключен окончателно договорът за доставка на природен газ в България от 2013 г. и да подпишем за изграждането на газопровода "Южен поток", преговорите между София и Москва продължават усилено, съобщи икономическият министър Делян Добрев.
   
  "Ще преговаряме до обяд в четвъртък за по-добра цена с "Газпром", само в краен случай ще запазим постигнатото през тази година намаление от 11%", каза вчера Добрев. Той допълни, че в бъдещия договор с руснаците не е вписано "най-важното число" - цената на газа и че почти 100% е договорено, че контрактът ще е само с "Газпром експорт".
   
  Часове по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че няма официална покана за първата копка за газопровода "Южен поток", която ще бъде на 7 декември в руския град Анапа. Посещението му зависи от това дали ще бъдат договорени добри цени за доставката на газ за България, стана ясно от завъртения отговор на Борисов на въпроса дали има покана от руския президент Владимир Путин за церемонията.
   
  "Кой ни канил? Откъде знаете? Това е като "Чух на пазара една жена каза на друга", започна отговора си Борисов. Той обясни, че от преговорите за цената на газа ще зависят следващите стъпки на държавата.
   
  "След като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително кога той ще дойде в България и дали пък аз няма да искам да отида на тази първа копка. Но оттогава не сме се чували. Като разбера каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че засега само се говори, но никой освен мен не знае", каза Борисов. Според него подписването за "Южен поток" не е обвързано с иска за 1 млрд. евро неустойки за провала на строителство на АЕЦ "Белене", който заведе срещу нас руската държавна компания "Атомстройекспорт".
   
  "Касае ни цената на газа и дългосрочните договори - колко ще са краткосрочни. И колкото са по-кратки, толкова по-добре. Защото аз съм убеден, че в следващите 3-4 години в Черно море ще има много газ и трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни.
   
  Горе-долу тогава се очаква да започнем да добиваме газ", каза още Борисов. България трябва да сложи подписа си за газопровода на 15 ноември.
  Първоначално се очакваше това да стане на 9 ноември, и то в присъствието на руския президент Путин. След това визитата му бе отменена, а датата отложена със седмица.
   
  Добрев "развърза" цените на синьото гориво от "Южен поток"
   
  Седмица след като българското правителство обвърза официално подписването на инвестиционното намерение за "Южен поток" с договора за доставка, вчера енергийният министър Делян Добрев смени позицията. Помолен да коментира поредното изявление на президента на "Газпром" Алексей Милер, че България не обвързва двете теми, Добрев се съгласи, че Милер е прав. Министърът се измъкна от отговор на въпроса какво ще стане, ако не договорим по-ниски цени или ако изобщо не сключим договор за след края на 2012 г.
   
  Миналата седмица кабинетът упълномощи Добрев да разреши сключването на инвестиционното намерение за газопровода едва след като бъде подписан новият договор за доставка на газ. Той ще действа от началото на 2013 г. и се очаква цената по него да е по-ниска от сегашната.
   
  Милер каза още, цитиран от ИТАР-ТАСС, че за тази година всички отстъпки от цените са договорени. Делян Добрев коментира, че "действително всички отстъпки са договорени, но ключовата дума е "тази година", за следващата ще се говори допълнително".
   
  Най-лошият вариант - без отстъпка
   
  Най-лошият вариант за цената на природния газ от догодина е тя да остане непроменена. Това стана ясно от думите на икономическият министър Делян Добрев пред представители на тежката индустрия във вторник.
   
  Министър Добрев увери, че се прави всичко възможно "Булгартрансгаз" да запази приходите си по транзитните договори, които през миналата година са били 154 млн. лева.
   
  Относно "Южен поток" Добрев съобщи, че това дали ще бъде даван достъп на трети лица до тръбата, не зависи от България и тя "няма да стане знаменосец".
  "Изказвам своята пълна подкрепа към "Южен поток". Проектът ще донесе сериозен ресурс особено за строителството.
   
  Очакваните приходи от ДДС пък се изчисляват на 600 млн. евро", коментира Кирил Домусчиев от името на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той допълни, че пожелава късмет на Добрев в преговорите.
   
  "България има една от най-високите цени на природния газ, което прави продукцията ни неконкурентна. Надяваме да бъде договорена изгодна цена", каза Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
  "За нас най-важно е да има предвидимост, за да можем да планираме дейността си. Надяваме се тя да бъде постигната с новите договори", каза Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата.
   
  Парното може да поевтинее
   
  Цената на парното може да намалее от началото на следващата година, ако газът поевтинее с не по-малко от 4 до 5%. Това съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
   
  По думите му всичко зависи от това в какво състояние е държавната "Булгаргаз" и какво намаление ще предложи, след като станат ясни отстъпките по руските газови договори.
   
  Компанията ще предложи на 10 декември с колко да поевтинее топлата вода и парното. Семерджиев обясни, че в момента "Булгаргаз" има недовзет приход (разликата между доставната и продажната цена на горивото), но тя донякъде ще може да се компенсира с уговореното намаление с Москва.
   
  Шефът на ДКЕВР уточни, че цената на природния газ отново ще бъде обвързана с алтернативните горива.

  Линк

Назад