Назад

Инфлацията пришпорена от поскъпналите ток и горива


 • Инфлацията пришпорена от поскъпналите ток и горива


   Инфлацията се е повишила рязко през юли спрямо юни с 1.5%, показват официалните данни на Националния статистически институт( НСИ). От началото на годината обаче тя се е повишила вече с 2.1%, а спрямо миналия юли – с 3.1%, което е двойно повече спрямо измерените месец по-рано 1.6%.
   
   
  Спрямо юни потребителските цени са се вдигнали с 1.5%, след като през предходния месец имаше дефлация от 1%. Натрупаната от началото на годината инфлация е 2.1%, показват още данните на статистиката. За юни данните показаха поевтиняване на живота с около 1%, докато през миналия юли въобще нямаше промяна в цените спрямо предходния месец.
  По данни на статистиката сред основните фактори за поскъпването на стоки и услуги са цените на тока и на горивата. За това предупреждаваха и редица бизнес организации като Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) при опитите на държавата да „замрази“ цените в някои от големите вериги.
   
   
  Например през юли най-масовият бензин А95Н се е продавал с 2.7% по-скъпо спрямо юни, а А98 – с 2.9%. По този начин, отчетените по-високи цени в транспорта след поскъпването на горивата е с 1.5% за месеца. 

  Обичайно през летните месеци има дефлация, но в момента поскъпването беше подхранено и от сериозното поскъпване на тока от 1 юли – с 13.2% (поради възобновяемите енергийни източници / ВЕИ), както и на водата и парното (1.6%). В основата на повишената инфлация е новата цена на тока. Отражението на решението за поскъпването на тока с 10% от 1 юли се вижда ясно в месечните данни от 2012 г.

  За цялата група НСИ отчита поскъпване от 6.3%. В нея влизат и цените на наемите и стоките за ремонт и поддържане на жилищата. При мебелите цените са били с 0.4% по-високи през юли, при климатиците – с 1.3%. 

  Сериозен принос в поскъпването на живота през юли имат комплексните услути за почивка и туристически пътувания. При тях се отчита покачване с 15.8%. Облеклото и обувките са поскъпнали с 1% през юли, а храните и безалкохолните напитки– с 0.6%.

  От храните най-голям ръст в цената се отчита при краставиците – с 26.3%, доматите – с 12.5% и зелето – 14.9%. Спад е регистриран при прасковите и кайсиите – с 20.8%, картофите – със 17.9% и чушките – с 4.6%. В месеца преди производителите на хляб да обявят, че ще има поскъпване и земеделският министър да притисне търговските вериги да замразят цените на някои основни храни до октомври, статистиката отчита поскъпване при цяла група. Брашното се е продавало с 1.8 на сто по-скъпо, белият хляб – с 0.8%, тип "Добруджа" - с 0.3%, месото от едър рогат добитък - с 1.3%, птиче месо - с 0.5%, каймата - с 0.3%, трайни колбаси - с 0.4%, пресни и кисели млека - съответно с 0.3 и 0.6%, сирене - с 0.5%, кашкавал - с 0.2%, слънчогледово олио - с 0.3%.

  Линк

Назад