От БАТА са против ДДС за туристическите услуги за чужденци (28.07.2000)

Туроператорите очакват спешна намеса от страна на правителството с решение на въпроса за налагането на ДДС върху цените на почивките за чужденци в България. От Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) обявиха, че вече са подписани договорите с големите туроператори за почивки на чужденци у нас. Те обаче са с клауза, че ако от 1 януари се въведе ДДС при тези сделки, те ще бъдат невалидни. От Министерството на икономиката са обещали отговор по този проблем да бъде даден през октомври. Според членовете на БАТА това е твърде късно, тъй като брошурите на българските туристически фирими вече са в процес на подготовка и в тях не могат да бъдат посочени конкретни цени.

Налагането на ДДС върху туристическите пакети от услуги ще доведе до 50% отлив на туристи, коментираха от БАТА. Според изчисленията на експерти постъпленията в хазната от ДДС върху износа на туристически услуги няма да компенсира приходите, които биха постъпили, ако данъкът не се наложи.

Българската търговско-промишлена палата ще подкрепи искането на туроператорите, когато чужденци от европейската общност посещават България с цел туризъм, за валиден документ да се признава личната им карта. Вече е изпратено писмо до външният министър Надежда Михайлова с молба за разглеждане на въпроса.

2000-та година се очертава като добра за българския туризъм, съобщиха от БАТА. Около 450-500 хиляди туристи се очаква да дойдат у нас на почивка. Около 10% от БВП на страната се падат на туризма.