Назад

Пренареждане в тристранката


 • Пренареждане в тристранката


  Три работодателски организации по-малко ще преговарят с държавата от есента. От страна на бизнеса новият състав на Съвета за тристранно сътрудничество ще включва само КРИБ, БСК и АИКБ. Две от малките сдружения на предприемачите - ССИ и "Възраждане", изобщо не се включиха в новото преброяване на членската маса. Причината са труднопостижимите трикратно завишени критерии за представителност. 
  Интригата заформи най-старата бизнес организация - БТПП. Тя излиза извън борда заради нов критерий. Той гласи, че членовете на тристранката не трябва да изпълняват делегирани със закон от държавата дейности. Търговската палата от години издава външнотърговски документи на фирмите. Въпреки поставеното ограничение вчера в последния момент БТПП подаде в Министерски съвет искане за представителност с всички необходими документи. "Смятаме, че сме прави за това, че не трябва да се ограничава доброволното участие на предприемачите в тристранния процес", заявиха от БТПП. Според тях това ще бъде потвърдено от Конституционния съд, който е сезиран по случая. Ако КС определи, че ограничението е противоконституционно, това ще предизвика ново преброяване на социалните партньори, но по старите критерии.
  Преброяването на работодатели и синдикати започна в началото на тази година, след като мандатът на тристранката изтече. Правителството промени условията в Кодекса на труда с идеята да окрупни представителите на бизнеса, с които преговаря. Ключов критерий е минималната численост на заетите във фирмите, които упълномощават съответната бизнес организация да ги представлява в преговорите с правителството. От 30 000 този показател се завиши на 100 000 работници на трудови договори.
  Трикратно преизпълняваме новия критерий, заявиха вчера от БСК и АИКБ. От Стопанската камара дори обясниха, че не са преброили всички служители на своите фирми, след като е станало ясно, че далеч надхвърлят минималния праг. От КРИБ отказаха да посочат колко работещи в техните членове са преброили, но със сигурност организацията съществено минава бариерата.
  Документите с пълномощните ще бъдат предадени в министерството на труда. Оттам заедно с НОИ ще направят проверка и до два месеца кабинетът ще обяви новия състав на тристранката.
  Над 88 хиляди членска маса преброи пък КТ "Подкрепа". Така синдикатът прехвърли бариерата от 75 000 работници, за да получи място в тристранката. Съкращаването на работници и закриването на много предприятия заради кризата се оказа предизвикателство за профсъюзите да покрият критериите, които също бяха завишени с 25 000. Другият синдикат - КНСБ, се похвали с над 275 000 членове. Но е по-малко от предишното преброяване през 2007 г. - 350 000.

  Линк

Назад