Назад

"Свободен народ": Ще се борим за вижданията си със средствата на опозиционна дейност


 • "Свободен народ": Ще се борим за вижданията си със средствата на опозиционна дейност
    
  София /КРОСС/ Инициативният комитет на ПП „Свободен народ” изпрати писмо на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. В него свободните социалдемократи  изказват съжаление от съчетаването на задълбочаващата се икономическа криза с криза в тристранното сътрудничество, които за съжаление ескалират с „активните прокризисни действия на правителството. Действията на правителството задълбочават икономическата криза. Що се отнася до кризата в социалния диалог и тристранното сътрудничество, смятаме, че тя изцяло е предизвикана от действията на правителството, което много държеше да подреди по свой вкус пейзажа на индустриалните отношения.”


  „Днес сме свидетели на два успоредни процеса – на масово излизане в несъстоятелност на предприятия от цели отрасли (последната епидемия от подобни излизания в несъстоятелност или в ликвидация е във винопроизводството) и на разпадане на тристранното сътрудничество, вследствие на напускането на НСТС от ключови работодателски организации”.
  Свободните социалдемократи от „Свободен народ” подкрепят аргументите на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и определят действията на правителството като „акт на страх от дискусия със сериозни опоненти. Правителството вече е доказало, че единственият му аргумент в споровете са политическия натиск, изнудването и полицейския тормоз.” Действията на правителството ще нанесат тежки щети на тристранното сътрудничество и на социалния диалог, за възстановяването на които може да се окаже, че ще бъдат нужни години.


  Независимо от усилията на вицепремиера  и министър на финансите Симеон Дянков, които социалдемократите от „Свободен народ” признават, факт са  безконтролните безчинства и произвол на търговските банки, банковия произвол, разрушителната  и убийствена политика към малките, средните и микропредприятията, охотно обслужвани от големите корпоративни медии.


  Свободните социалдемократи  изразяват острото си недоволство срещу злокачествените факти от днешната действителност в България: полицейски разгул и приватизация на националната сигурност, подслушването се е превърнало в ежедневие, при това съвсем не само за политически активните и/или заможните граждани. „Случаят с ареста на лекарите в Горна Оряховица и позорното четене на СРС-та от парламентарната трибуна, извършено от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, показва, че всички български граждани са застрашени да станат жертви на полицейския произвол.”


  „Свободен народ” защитават твърдението, че съществува нелегален пазар на търговски тайни и фирмено ноу-хау. „Нелегалното подслушване е в основата на печеленето на редица конкурси за обществени поръчки и на спечелването на последните от „правилни“ фирми, угодни на управляващото мнозинство. Правителството контролира бизнес елита, чрез допускане за създаване на монополи в отрасли, където не би трябвало да има такива. Допуска се заемане на монополно положение на компании, които са „правилни“ и угодни на мнозинството и най-вече лично на министър – председателя. И най-малкото съмнение в лоялността на „назначените“ монополисти или забавянето, респективно намаляването на „издължаваната благодарност“ води до незабавни репресивни мерки с мощта на цялата държавна машина.”


  Свободните социалдемократи предоставят на министър Дянков „Изследване на поведението на банковата система в България  в контекста на икономическия спад 2008-2011 г. Сравнителен анализ на лихвените нива  спрямо държави в и извън Еврозоната прокризисно или антикризисно действат българските банки.”


  В заключение „Свободен народ”  уведомяват вицепремиера Симеон Дянков, че това е последното писмо, с което се обръщат към него. „„Свободен народ“ е опозиционна, свободна социалдемократическа партия и не е длъжна да обслужва експертно правителството, при цялото ни лично уважение към Вас. С това писмо ние приключваме опитите да бъде убедено правителството да предприеме действия за пресичане на тоталната спекула в банковата сфера и на кредитния пазар. Добронамереността ни има своя предел и той е достигнат.


  Оттук нататък, ние ще се борим за осъществяване на политическите ни и икономически виждания със средствата на безкомпромисната, опозиционна политическа дейност.”
   

  Линк

Назад