Назад

Създават консултативен съвет за бедствията


 • Създават консултативен съвет за бедствията
   
  Правителството създаде Консултативен съвет за държавната политика в областта на защитата при бедствия
  Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Симеон Дянков, Лиляна Павлова и Деян Добрев след заседанието на Министерския съвет да отидат в парламента и да информират народните представители за действията, предприети от правителството след земетресението.
  Премиерът нареди на министър Деян Добрев да замине след това за Перник заедно с минни специалисти и "да разкаже на хората какви са реалностите и да ги успокои". 
  По информация на пресслужбата на Министерския съвет министър-председателят днес няма да прави инспекция на автомагистрала "Марица", както беше обявено вчера.
  В декларация от трибуната по-рано Ангел Найденов поиска от името на ПГ на Коалиция за България премиерът, вицепремиерът или регионалният министър да бъдат изслушани в НС.
  Той обяви и дарителска акция на социалистите-депутати в помощ на пострадалите в пернишките общини.
  Свои средства ще дари и ПГ на ГЕРБ, декларира председателят на групата Красимир Велчев. Той отбеляза, че именно те са създали традицията при нужда да се отделят пари за помощ на нуждаещи се. Надявам се и останалите политически сили в НС да вземат такова решение, защото това не е политически пиар, а наше задължение, когато хората имат нужда да се отзоваваме, подчерта Велчев.

  Правителството създаде Консултативен съвет,

  който ще го подпомага при формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
  Съветът ще бъде постоянно действащ консултативен орган и ще поеме функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия в изпълнение на Рамката за действие от Хиого (2005-2015 г.).
  Неговите задачи са разработване и координиране на националните политики и прилагането на добри практики, свързани със защитата при бедствия, организация на разработването на стратегия за намаляване на риска от бедствия и на годишни доклади до Секретариата на Международната стратегия за намаляване на бедствията на ООН, координацията на изграждането и интегрирането на системи за мониторинг.
  Председател на съвета ще бъде министърът на вътрешните работи, а секретар - директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".
  Членове са заместник-министри и председателите на ДАНС, на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", на Агенцията за ядрено регулиране, на БЧК, БТПП, БСК и НСОРБ.

  Линк

Назад