Назад

Празници не хранят клиенти и пазари


 • Празници не хранят клиенти и пазари
   
  Уф, разгеле и тази серия от безкрайно много почивни дни свърши!
  Не, уважаеми читатели, не си мислете, че съм някаква отчаяна работохоличка, която няма нищо друго в живота си, освен радостта да се труди. Не е такъв случаят. Просто с приятелите ми тези дни си говорихме за отчайващите парадокси в милата ни Родина, които са не един и два, за съжаление. Един от тях е да признаваме със смирение факта, че според статистиката, производителността на труда у нас е сред най-ниските в сравнение с тази сред събратята ни от ЕС.
  И същевременно да почиваме по има няма цяла седмица в няколко месеца от годината. Според официалните данни през последните години неработните празнични дни са 11-12 в годината (но аз си мисля, че са доста повече), при средно за страните в съюза от около 9,5. За сравнение - най-малко са те в Холандия - 5, Германия и Великобритания по 8 дни и т.н.
  Радваме се на низ от безкрайни почивни дни покрай всякакви празници. И първи тон за това задават откъм сградата с надписа "Съединението прави силата". Очевидно никой не се притеснява, че отработването на празници след това е неефективно. С две думи - тази безкрайна празнична отмора съсипва икономиката ни. Например покрай Великден загубите от празничната ваканция са между 150 и 200 милиона лева, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията. Обяснимо е, че минусите за бизнеса се трупат от спирането на работа, плащането на извънреден труд и нищожните оборотите. Сред големите губещи от това бездействие са индустрията, банковият сектор, част от търговията.
  "Фирмите, които имат срокове за изпълнение на договори и поръчки, ще бъдат големи губещи, ако не могат да изпълнят на време договорите и им се наложи да плащат неустойки. Още по-губещи ще са тези, които заради празниците ще загубят клиент или пазар", твърди Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.
  Единствените, които правят повече обороти по време на празниците са хранителните вериги, хотелиерите, ресторантьорите и бензиностанциите. Но колко процента от работещите са заети там?
  Според едно британско изследване 10 празнични дни намаляват БВП на една страна с около 1,5%. Т.е. за нашата малка държавица това означава около 1,3 млрд. лева "пропуснато" производство за 2012 г. Е, тогава защо си позволяваме такова лентяйство и денгубене?!

  Линк

Назад