Назад

Реализацията на жените нищиха бургаски бизнесдами


 • Реализацията на жените нищиха бургаски бизнесдами
   
  Професионалната реализация на жените обсъдиха бизнесдами, поканени на кръгла маса от Бургаската търговско-промишлена палата/БТПП/. В навечерието на празника 24 май, дискусията им бе свързана с образованието и неговата практическа приложимост при започването на работа.
  Затова и гости на срещата бяха доц. Магдалена Миткова – зам.-ректор на университета „Проф. Д-р Асен Златаров“, проф. Лина Анастасова, декан на катедра „Маркетинг“ в БСУ, доц. Маруся Любчева, Черноморски институт. Присъства и зам.-областният управител Златина Дукова.
  „Заплащането на жените е неравностойно. За равен труд, те получават от 20 до 40% по-малко от мъжете“, заяви председателят на БТПП Цанко Иванов. Работодателите предпочитат мъжете, заради по-голямата мобилност, възможността им да работят насмени, в почивните дни, на удължено работно време, както и заради това, че рядко излизат в болнични, продължи той.
  В същото време силните страни на жените са че по-добре преценяват хората, контролират егото и агресията, поддържат екипа и комуникацията.
  „Наскоро проведохме среща с големи бургаски фирми, които изказаха удовлетвореност от подготовката на студентите ни. Имаха забележки към езиковата подготовка“, обясни проф. Лина Анастасова. Тя допълни, че има скрита дискриминация спрямо жените. Според проучване в туризма и хотелиерството жените получават 15-20% по-ниски заплати.
  Дискриминация има и спрямо възрастта. Не се назначават секретарки под 30 години, каквито ще и умения да имат, заяви проф. Анастасова. Тя видя проблем и в това, че най-често работодателите не искат да плащат нищо на стажуващите при тях студенти и те от своя страна предпочитат през свободното си време да работят като сервитьори и бармани.
  „Къса се връзката между работодателите и кандидатите за работа. Преди кризата редовно ни се обаждаха фирми да им пращаме хора да си избират, а през 2009 и 2010 г. никой не ни потърси. През 2011 пак започна да се възстановява тази практика“, допълни проф. Анастасова.
  „Харчим пари за образование, а нашият продукт отива да работи за чуждите икономики“, коментира пък доц. Маруся Любчева емиграцията на младите хора..
  Цанко Иванов пък изтъкна проблема на българите, които работят в чужди фирми, но тук. Според него се пренебрегва Кодекса на труда.
  Автор: Ирина ГЕНОВА 
  Прочетена: 80

  Линк

Назад