Назад

Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на ревизионни производства


 • Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на ревизионни производства


   

  Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на 4000 спрени и закъснели ревизионни производства. Това алармираха от Българската търговско-промишлена палата. По данни на Палатата към момента има 2900 неприключени ревизионни производства и още 1000 спрени ревизионни производства, преобладаващата част без основание.
  Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов крайният срок за приключване на данъчните производства, който е до края май, е недостатъчен, за да се справи администрацията. „Това, което предвижда законът, да се приключат в определени срокове висящите преписки, е добро, защото никой бизнесмен не предпочита напрежението пред това една висяща преписка има в НАП примерно по отношение на неговото счетоводство, има съмнения по отношение на това, че всичко е точно и това продължава с месеци. Междувременно техният бизнес си върви и е необходимо те да разполагат с тези средства, да се приключат преписките, за да си ползват данъчния кредит и така нататък", каза Симеонов.
  Изходът от тази ситуация е да се удължи срокът и да се въведе съдебен контрол, обясни Тодор Табаков, член на БТПП. „Едва сега данъчните разбират, че трябва да приключат 4000 производства. И това за което БТПП ще настоява е да се въведе съдебен контрол върху спирането на производствата по издаване на ревизионни актове. Не може от абсолютно субективната преценка на конкретно лице в НАП да зависи спирането на едно ревизионно производство, което може да е свързано с огромни материални интереси както на държавата, така и на дружествата", обясни Табаков.
  От БТПП ще представят своите предложения на Министерския съвет и бюджетната комисия на в Народното събрание.

  Линк

Назад