Назад

Индонезия предоставя отлични условия за бизнес с България


 • Индонезия предоставя отлични условия за бизнес с България
   

  Наскоро назначеният посланик на Индонезия Н.Пр. Бунян Саптомо представи бизнес климата и напредъка в икономическото развитие на най-голямата островна държава в света - Индонезия в сътрудничесто с Индонезийската търговско-промишлена палата, Българската търговско-промишлена палата и Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.„Единство в разнообразието” – девизът на страната отразява разнообразието от култури – над 300 етнически групи, 742 езика, 17 000 острова, от които 6 000 населени.

  Индонезия следва икономическа визия до 2025 г., която предвижда средногодишен икономически растеж 8 – 9 % и поддържането на добра фискална политика с нисък бюджетен дефицит – под 2 %. Съотношението между дълга и БВП се поддържа на нива по-малки от 20%. Икономиката на страната е слабо зависима от глобалната икономика тъй като се базира на силно вътрешно потребление.

  Индонезия изнася основно следните стоки и суровини: природен газ, палмово масло, въглища, каучук и продукти от него, туристически услуги, дрехи, електроника, текстил, хартия и продукти от нея, храни.Голяма част от приходите в националната икономика на Индонезия идват от туристически услуги. Там се развива успешно познавателен, културен, шопинг, спа спортен –  голф и сърф туризъм.

  Главният секретар на БТПП Васил Тодоров се обърна към участниците в представянето и сподели, че България и Индонезия си приличат по стремежа да се поддържа финансова и икономическа стабилност. Но основната разлика между двете страни е големината на пазара. Той подчерта, че България насърчава износа, инвестициите в страната и развитието на туризма. Г-н Тодоров сподели, че БТПП е силно ангажирана с дейности за насърчаване развитието на туристическата дейност в страна като участва в няколко европейски проекта с подобен фокус.

  Председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин сподели постиженията на българския туристически бранш. Годишно страната ни посреща около 6,5 млн. туристи, а туризмът е един от секторите, допринасящ за приходите в икономиката. 70% от прихода от туристически услуги се формира в обекти по българското Черноморие. Той спомена, че за българските туристи Индонезия означава остров Бали.

  Посланик Имануел Инкириванг, бивш посланик на Индонезия в София представи пътуване за бизнес и туризъм в Индонезия 2012 – инициатива на посолството от 2004 г.

  Посланик Инкириванг отбеляза, че България е важна за Индонезия поради стратегическото си разположение в Югоизточна Европа. С приемането на страната в ЕС тя има отворен пазар, която е много интересен за индонезийските компании, които желаят да навлязат в общия европейски пазар и в региона.

  Пътуването за бизнес и туризъм ще се осъществи в периода 15 – 26 октомври 2012 г. и включва посещение на 27-то издание на Търговското изложение на Индонезия, както и посещение на някои от най-известните туристически дестинации в Индонезия, включително остров Бали.


  Линк

Назад