Назад

Сивият сектор е изключително вреден за икономиката


 • Сивият сектор е изключително вреден за икономиката


   

  Сивият сектор е изключително вреден за всички фирми, които работят в светлия сектор и затова трябва да се преследват проявите на скритата икономика.
  Това заявява в ProИнтервю председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов.
  По думите на Симеонов препоръчително обаче е да се борим с причинителите за сивия сектор – тежката и подкупна администрация, недобрата работа на контролните органи, прекалените формалности, които насърчават преминаването на фирмите в сивия сектор.
  Голям стимул за това е и неспособността на администрацията и контролните органи да се справят със сивия сектор, а даже и да го покровителстват когато са склонни да се подкупват, смята председателят на БТПП.
  Относно идеята на финансовия министър парите от Сребърния фонд да се използват за покупка на държавни ценни книжа Цветан Симеонов коментира:  „Ако досега парите от Сребърния фонд можеха да се инвестират в чуждестранни ценни книжа и този финансов ресурс да работи например за германската икономика, какво пречи да не подценяваме сигурността на българската икономика и да позволим инвестирането в български държавни ценни книжа?
  Нима други „надеждни” западни икономики не показват и много по-рисково финансово управление”, попита риторично председателят на БТПП.

  Линк

Назад