Назад

Задълбочаваме икономическото сътрудничество с Азербайджан


 • Задълбочаваме икономическото сътрудничество с Азербайджан


   
  Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите (AZPROMO), представлявана от председателя Адил Мамадов. Подписването се състоя по време на бизнес среща между български и азерски фирми в Баку. Срещата е в рамките на посещението на министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Баку.
  Основната цел на посещението е задълбочаване на икономическото сътрудничество между Баку и София. На България е обещано да е първата страна-членка на ЕС, която ще получи азербайджански газ по южното направление, част от трасето на Набуко – Турция, Гърция и Италия. Азерски газ може да потече най-рано през 2014 г. за което трябва да се ускори работата по тръбите, свързващи страната ни с Турция и Гърция. Председателят на БТПП смята, че енергийното сътрудничество ще тласне напред и стокообмена.
  Въпреки че нараства, търговията ни с Азербайджан е твърде небалансирана, коментират от БТПП. Ето защо целта на това посещение е да се проработят информационните канали, за да могат азербайджански стоки да се появят на нашия пазар.
  Износът на България за Азербайджан през последните години бележи възходяща тенденция, докато вносът е символичен, с изключение на 2006 г., когато еднократно е внесен нефт за 44 млн. долара. През 2011 г. двустранният стокообмен е нараснал спрямо 2010 г. с 13,2%, а българският износ за Азербайджан е показал ръст от 25,6% и възлиза на 33 млн. щ.д.

  Линк

Назад