Назад

БТПП одобрява идеи за облекчаване на бизнеса


 • БТПП одобрява идеи за облекчаване на бизнеса


   
  Здравната каса предлага идеи за облекчаване на бизнеса
  Работодателите ще плащат за по-малко прегледи на служителите си.
  В момента всеки работодател е задължен да има договор с т. нар. служби по трудова медицина. Те определят какви прегледи трябва да се правят на служителите и на какъв период от време. Работодателят е длъжен да ги организира и плати.
   
  Прегледите са съобразени с възрастта на служителите и с условията, при които работят. От Здравната каса обаче твърдят, че в повечето случаи те дублират задължителния годишен профилактичен преглед. Така се оказва, че касата и работодателите плащат за едно и също нещо. 
  „Профилактичните прегледи, извършени от джи пи-тата да се признават от Инспекцията по труда, по този начин ще дадем възможност на бизнеса да се разтовари от един допълнителен разход. Наистина има специализирани прегледи, които НЗОК не заплаща, те пак ще си останат задължение на работодателя, но те са значително по-малко”, коментира шефът на НЗОК Пламен Цеков.
  От Българската търговско-промишлена палата като цяло одобряват идеята. Тя беше определена от социалния министър Тотю Младенов като интересна. „Помолих да ми дадат предложението в писмен вариант, за да свикам Националния съвет по безопасни условия на труд и да се приемат промени, ако е необходимо”, коментира той.


  Линк

Назад