Назад

Цветан Симеонов: Износът на България за периода януари – септември 2010 е над 11 милиарда евро


 • Цветан Симеонов: Износът на България за периода януари – септември 2010 е над 11 милиарда евро  София. За периода от януари до септември тази година имаме над 11 милиарда евро износ, което сравнено с миналата година отбелязва ръст от 32%. Това заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по повод доклада на Световната банка, според който икономиката на България се възстановява благодарение на силното външно търсене.

  Според Симеонов доклада на Световната банка е умерено оптимистичен и насърчителен за българския бизнес.
  „Секторите с най-висок ръст са необработени материали, химически вещества и продукти, масла и минерални горива, машини оборудване и превозни средства – все неща, които бяхме забравили, че можем да изнасяме.Важно е в тези условия на много по-сериозна конкуренция, че тези стоки могат да се продават и намират пазар в света и това е най-окуражителното”, коментира председателят на БТТП.
  Според него причините за свитото вътрешно потребление се коренят в несигурността, която се насасжда в потребителите от всички страни.

  „Виждаме, че в предишните месеци спестяванията на българските граждани растяха, което означава, че не са останали съвсем без пари и има какво да се харчи, но те се въздържат. За да има обаче по-високо вътрешно потребление, трябва да се повиши доверието в краткосрочен план в бъдещето на икономиката, за да може гражданите по-смело да харчат от средствата си”, каза още Цветан Симеонов.
  Маргарита КОЛЕВА
  Линк

Назад