Назад

Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в първото заседание на Съвета по регионално развитие при Президента Плевнелиев и направи изказване


 • Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в първото заседание на Съвета по регионално развитие при Президента Плевнелиев и направи изказване


   

  Българската търговско-промишлена палата подкрепя изцяло предварително изпратените ни позиции за днешното заседание. Ще си позволя само по едно изречение по отделните предложения.

  По отношение на транспортната инфраструктура: Прави впечатление ,че сякаш се подценява посоката СЕВЕР-ЮГ. В това число и може да се спори дали да се развива инфраструктурата по периферията или през центъра през тунела под връх Шипка , защото едва ли е полезно да има големи пътни потоци покрай туристическата зона.

  По отношение на водния сектор - понеже се прокрадват идеи за нова национализация на водопреносната мрежа . Ако има такива идеи ще препоръчаме преди да се започва да се направи проверка на изпълнението на задълженията за инвестиции в този сектор.

  По отношение на електронното правителство – искаме да видим „Резултати” с много въпросителни.

  По отношение на енергийната ефективност – това че ще се предвиди до 50 процента съфинансиране по програми или от бюджета е добре, защото при 20 процента съфинансиране нямаше стимул и програмата беше обречена, тъй като през санирането на сградите се увеличаваше сивия сектор.

  По отношение на регионалното развитие , като че в плановете се пропускат оново индустриалните зони. Бихме желали и в областните управи и в общините да не се забравя тази възможност за инвестции. Сега няма натиск за инвестиране, но всяка общината трябва да е готова и да рекламира своите възможности за привличане на инвестиции.

  И като реакция на говорилите преди мен ще кажа, че публично-частносто партньорство трябва да получи изключителна подкрепа и също така в сферата на иновациите средствата да бъдат за стимулиране на прагматичния подход контакт фирма – научно звено и/или учебно заведение.


  Линк

Назад