Назад

Почивката в загуби TV7


 • Цената на празника Колко струва почивката в загуби
  Докато едни се радват на почивката по празниците, други броят загубите. Около 100 млн. лв. на ден потъват във всеки почивен ден, изчисляват от Българската търговско-промишлена палата.
  Само през април празниците са осем - на два пъти по четири дни, а само два от тях ще се отработват. Сметките показват, че загубите от добавените към националните празници дни за този месец ще струват около 200 млн. лв.
  Всеки работен ден, превърнат в почивен заради близостта си официален празник, носи загуби за компаниите, които изпълняват доставки и са поели ангажименти към партньори в Европейския съюз. Фирмите в промишлеността, строителството и шивашкия сектор губят общо около 100 млн. лв. от всеки ден, в който мощностите им не работят.
  Компаниите, които имат поръчки с определени срокове, ще трябва да плащат неустойки, ако забавят изпълнението им. Ако не прекъснат производство пък, фирмите ще трябва да плащат двойна надница за работа на празник.
  Почивката в началото на пролетта обаче има и своята добра страна – ефективността на работа след това се повишава. Точно обратното се получава обаче, когато допълнителните празнични дни се отработват за сметка на един от почивните дни през уикенда. Това доказано намалява производителността на работниците, а тя остава най-големият проблем на фирмите в кризата.
  Доработването в събота е с по-ниска производителност за всички компании, които работят с партньори в чужбина - за тях този ден е почивен. Печеливши от празниците са туристическият бизнес и хранителната индустрия. Според икономисти обаче ползите за два сектора не могат да компенсират загубите за всички останали.


Назад