Назад

Андреас Майерхофер: Започваме да инвестираме в инфраструктура


 • Дават старт на VII блок в “Козлодуй”


   
  Процедурата по подготовката за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" може да започне съвсем скоро. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Валентин Николов на конференция, организирана от Виенския икономически форум и БТПП.

  Той заяви, че в Министерски съвет вече е внесено проекторешение за старт на процедурата и то най-вероятно ще бъде гласувано на заседанието следващата седмица. След това ще може да бъде създадена работна група, която да започне конкретни действия за реализацията на проекта за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Николов заяви и че няма забавяне по модернизацията и удължаването на живота на блокове 5 и 6 в централата. До края на месеца парламентът ще приеме поправките в Закона за енергетиката. Така изискванията на ЕС ще бъдат изцяло приложени в родните закони. Най-сериозна работа предстои по отделянето на Електроенергийния системен оператор от НЕК. Освен това на регулирания пазар на еленергия ще останат само битовите клиенти и най-малките фирми, ползващи ток ниско напрежение. Договорът за газопровода "Южен поток" също отговаря на изискванията на новия закон и вече е изпратен в Брюксел за съгласуване. Единият вариант за работата на тръбата ще е тя да дава достъп на всички желаещи да пренасят газ по трасето, както изисква евродирективата, а другият е проектната компания да поиска дерогация, каквато им за "Северен поток", каза Николов.
  Кристиан КОСТУРКОВ 

  Линк

 • Градското развитие става приоритет за регионалната политика след 2014 г.
   
  Министър Лиляна Павлова се надява на поне 80% от сегашния размер на ОПРР
  Основният приоритет за регионалното развитие през следващия програмен период ще бъде градското развитие, като фокусът ще бъде върху 36-те големи града. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след форум на тема "Либерализация на регионалните пазари", организиран от Виенския икономически форум и Българската търговско-промишлена палата. 
  В Програмата за развитието на селските райони, където ще има по-голям обем средства за развитие на общинска инфраструктура, ще бъдат включени аналогични мерки за оставащите общини. В бъдещата програма "Регионално развитие" и в Програмата за развитие на селските райони ще остане и финансирането на проекти за превенция срещу природни бедствия.
   Енергийната ефективност в публичните и частните сгради също ще е приоритет в бъдещата програма за регионално развитие. Павлова изрази надежда бъдещата оперативна програма да е на стойност поне колкото сега е "Регионално развитие", въпреки намаления брой общини. Ако успеем да договорим по нея минимум 80% съфинансиране, ще е прекрасно, каза тя.
   Според Лиляна Павлова за водната инфраструктура приоритет трябва да бъде изграждането на водоснабдителна система на основата на интегрираните водни проекти в съчетание с пречиствателни станции за питейни води. Паралелно с това ще се изграждат и пречиствателни станции за отпадни води. 
  Министърът припомни, че необходимите инвестиции във водния сектор са около 4 млрд. лева. По новата програма Зелена България", която трябва да замени сегашната "Околна среда", се очаква основен фокус да са интегрираните водни проекти. По линия на Кохезионния фонд ще бъдат инвестициите в магистрали и скоростни пътища, а по Европейския фонд за регионално развитие - ще продължат вложенията в пътища втори и трети клас.

  Линк

 • Андреас Майерхофер: Започваме да инвестираме в инфраструктура

   
  „Започваме да инвестираме в инфраструктура в по-малките населени места, а не само в централните градове на страната.” Това обяви днес изпълнителният директор на М-Тел Андреас Майерхофер на откриването на Виенските икономически дискусии, организирани от Виенския икономически форум и Българска търговско-промишлена палата, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.
   
  Развитието на инфраструктурата е от ключово значение за либерализацията на различни сектори в България и особено за телеком индустрията. Като представител на един от най-големите инвеститори в страната, г-н Майерхофер подчерта нуждата от опростяване на административните процедури и преодоляване на бюрокрацията в процеса по даване на разрешения. „Понякога ни се налага да чакаме с месеци, за да получим разрешение за изграждане на инфраструктурата ни.” Според изпълнителния директор на М-Тел картината на либерализация в телеком сектора е доста сложна. От една страна се наблюдава изключително строга регулация на мобилния пазар, който е силно конкурентен, а от друга – слаба регулация на монополизирания фиксиран пазар. Според Андреас Майерхофер този дисбаланс трябва да бъде преодолян възможно най-скоро, за да има нови инвестиции във фиксираната инфраструктура.
   
  „Вярваме, че осигуряването на достъп до  интернет и особено до високоскоростен интернет е базова предпоставка за регионалното развитие на България. Работим в тясно сътрудничество с общините по места за разширяване на броудбанд покритието, дори и в най-отдалечените райони на страната.”, добави Майерхофер.
   
  На първата сесия от Виенските икономически дискусии на тема „Либерализация на регионалните пазари”,  Андреас Майерхофер подчерта значението на телеком индустрията за България и като доказателство посочи, че именно тя осигурява 6 % от брутния вътрешен продукт, нещо което в много други страни е недостижимо. От придобиването на М-Тел от Телеком Аустрия Груп досега инвестициите, вложени в България надминават 700 млн. евро. ТАГ оперира на 8 пазара и обслужва повече от 22 милиона клиенти. Групата осигурява общо над 17 000 работни места в страни от Югоизточна Европа, което я прави един от ключовите работодатели в тези региони./news359

  Линк

Назад